Kadın-erkek eşitliği olmadan demokrasi olmaz

Güncelleme Tarihi:

Kadın-erkek eşitliği olmadan demokrasi olmaz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz, Türk kadınının toplum içindeki konumunu iyileştirme konusunda kararlı olduğunu belirtirken, kadın ve erkeklerin tüm karar alma mekanizmalarına eşit katılımı sağlanmadan, gerçek demokrasiye ulaşılamayacağını söyledi. Mesut Yılmaz, dün İstanbul Conrad Otel'de başlayan Avrupa Konseyi 4'üncü Avrupa Kadın Erkek Eşitliğinden Sorumlu Bakanlar Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Atatürk'ün kadının oynadığı önemli rolün farkında olduğunu belirterek, ‘‘Kadınlara eşit muamele etmeyen ve ayrımcılık yapan bir siyasal rejim, demokrasi olarak nitelendirilemez’’ dedi. Yılmaz, hükümetin kadın-erkek eşitliğine duyarlı olacağını ve bu anlamda dengeyi sağlayacak politikalara yönelik her türlü çabayı destekleyeceğini vurguladı.

SAYGIN BAŞKAN SEÇİLDİ

Avrupa Konseyi'ne üye 40 ülkeden 21'inin bakan, diğerlerinin de müsteşar düzeyinde katıldığı konferansın başkanlığına, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Işılay Saygın seçildi. Saygın konuşmasında, konferansın kadın-erkek arasındaki eşitliğin sağlanması ve demokrasi için mesafe alınması yolunda önem taşıdığını söyledi.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Daniel Tarschys de, demokrasinin, erkeklerin elinde yönetildiğini savunarak, buna en somut örnek olarak Avrupa Konseyi'ne üye 40 ülke arasında sadece bir devlet başkanının kadın olmasını, bazı ülkelerde kadın bakan bile bulunmamasını gösterdi.

Bugün sona erecek konferansın sonunda kadın-erkek eşitliğine ilişkin politikaların yer alacağı 'İstanbul deklarasyonu' yayınlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!