Kadın ceset değil

Güncelleme Tarihi:

Kadın ceset değil
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, kadınların cenaze namazı kılmalarına ilişkin tartışmalara son noktayı koydu. Kadının ruhsuz bir ceset olmadığını, duaya ve ibadete ihtiyacı olduğunu belirten Yılmaz, ‘‘Biz yayınlarımızda yıllardır kadınları cenaze namazına çağırıyoruz. Ama okuyan yok ki...’’ dedi.

Kadınların cenaze namazlarıyla yeniden islamda kadının yeri tartışmaya açılırken, noktayı Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz koydu. Yılmaz, ‘‘Kadın ruhsuz bir ceset değildir. Onun da duaya ve ibadete ihtiyacı vardır’’ dedi. Kadınların da bir ruh ve gönül taşıdığını, akıl sahibi olduğunu belirten Yılmaz, ‘‘Bu bakımdan kadın ile erkek arasında hiçbir fark yoktur’’ diye konuştu. Yılmaz, farklı görüşlerin toplumun dini yaşamında sarsıntılara yol açabileceği endişesini gerekçe göstererek gündemdeki konulara ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Bazı televizyonların dini konuları çarpıttığını ve ‘‘kantarın topuzunu kaçırdığını’’ öne süren Yılmaz, ‘‘Ben bunun sonunu iyi görmüyorum’’ diyerek tartışmalardan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. ‘‘İslam fıkıh nazariyatında genel kabul görmemiş olan farklı görüşlerin’’ ön plana çıkarılarak, tartışma konusu yapılmasının milletin kafasını karıştırmaktan başka bir işe yaramadığını savunan Yılmaz, dini konuları ehlinden öğrenmek gerektiğini belirterek, Diyanet İşleri Başkanlığı'nı adres gösterdi. Yılmaz, yasaların öngördüğü çerçevede ve olanaklar ölçüsünde, halkı dini konularda aydınlatmak görevini yerine getirdiklerini bildirdi.

KADINLARIMIZ KİTAP OKUMUYOR

Gazetecilerin, ‘‘Diyanet İşleri Başkanlığı, bu konularda şimdiye kadar neden aydınlatıcı açıklamalar yapmadı?’’ sorusuna Yılmaz, ‘‘Bunlar bizim yayınlarımızda var. Ama kadınlarımız okumuyor’’ yanıtını verdi. Kadınların cenaze namazı kılabileceklerini yıllardır duyurduklarını anlatan Yılmaz, ‘‘Anadolu'nun çeşitli il ve ilçelerinde kadınların erkeklerin arasında cenaze namazı kıldıklarını gördüm’’ dedi. Kadınların cenaze namazı kılmaya başlamalarının ‘‘reform’’ olarak değerlendirilmesini de eleştiren Yılmaz, İslam’ın reforma ihtiyacı olmadığını söyleyerek, şunları kaydetti: ‘‘Bunlar fıkıh meseleleridir. Kendiliğinden bir şey söyleyen yok. İlmihalden okuyorlar, mezhep imamlarının görüşlerini söylüyorlar. Hiçbir din bilgini reform yaptığı iddiasında bulunamaz. Bunlar bizim tozlu kitaplarımız arasında var. Toplum olarak en büyük eksiğimiz, okumuyoruz.’’ Yılmaz, bir gazetecinin, ‘‘Yaşar Nuri Öztürk...’’ diye başlayan sorusunu da, ‘‘İsim misim vermeyin. İsme lüzum yok’’ diyerek yarıda kesti.

Kurban da keserler

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Din İşleri Yüksek Kurulu üyeleriyle birlikte dün düzenlediği basın toplantısında, kadınların cenaze namazı kılmaları konusundan sonra, kurban kesme konusuna da açıklık getirdi. Yılmaz, ‘‘Kadınlar kurban kesebilir mi?’’ şeklindeki bir soruya, ‘‘Kesebilir tabii. Niye kesmesin? Ben kesemiyorum. Kadınlar becerebiliyorsa kesebilir. Bunlar kitaplarda var’’ karşılığını verdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!