Kadın başkan Japonya'da sumo tabusunu yıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Kadın başkan Japonyada sumo tabusunu yıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

Japonya'nın ilk kadın belediye başkanı Fusae Ota, 'erkek egemen' Japon toplumunda sumo tabusunu yıkıyor. Ülkenin ikinci büyük kenti Osaka'ya geçen hafta belediye başkanı seçilerek kadınların zaferini ilan eden Ota'nın gelecek ay geleneksel sumo güreşlerinde ödül vermesi planı büyük tartışma yarattı.

Ota, şimdi maçoların son kalesi sumo dünyasını karıştırdı. Osaka Belediye Başkanı olarak sumo turnuvası şampiyonuna ödül vermesi gereken Ota'nın kadın olması tepki çekti ve kadınların ‘‘pis’’ oldukları belirtildi. Sumo Derneği'nden Ayako Suzuki, ‘‘Japonya'nın geleneksel kültürünü korumak istiyoruz. Belediye başkanından anlayış bekliyoruz’’ dedi. Sumo sporunun kökleri Şinto dinine uzanıyor ve geleneklere göre kutsal ringe sadece erkeklerin girmesine izin veriliyor. Şimdiye kadar sadece bir kadın bu geleneğe meydan okudu. Kabineden sorumlu Devlet Bakanı Mayumi Moriyama 1990'daki sumo turnuvasında başbakanın ödülünü vermek istedi, ancak yoğun tepkiler üzerine vazgeçti.

Ticaret Bakanlığı'ndan sonra 1997'de Okayama Belediye Başkan yardımcısı ve nihayet Osaka Belediye Başkanı olan Fusae Ota, Asashi Gazetesi'ne, ‘‘10 yıl önce geleneklere bayrak açıldı. Şimdi ilk kadın belediye başkanı olarak yeni bir girişimde bulunmak istiyorum’’ dedi. Muhafazakár Ota, feminist olmadığını belirtiyor. Ancak sumo turnuvasında ödül vermesi için ısrar edenler Japonya'da politikanın erkek egemen olduğu gerçeğini göz ardı ediyor.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra erkeklerle eşit haklar elde eden kadınlar politikaya atıldı. Sayılı sayıdaki kadın kabinede üst düzey görevlere gelebildi. Ancak parlamentonun alt kanadında yüzde 5, üst kanadında yüzde 17'lik sandalyeye sahip kadınlar için politikaya ağırlığını koymaları hayli uzak bir ihtimal. Ota'nın başarısının bir istisna olduğu ve değişimin çok yavaş seyredebildiği kaydediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!