KADIKÖY

Güncelleme Tarihi:

KADIKÖY
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin en büyüğü kimin?

Türkiye'nin en kalabalık ilçesi olan Kadıköy için nüfus rakamı değişiyor. DİE'nin 1997 sayım sonuçlarına göre 699 bin, adaylara göre bir milyondan fazla. İlçede 1589 sokak, 28 mahalle var. Yüzölçümü de 44 kilometre. Ancak bu büyüklük, adayları da, ilçede oturanları da rahatsız ediyor. ‘‘Pembe’’ ve ‘‘Gri’’ diye ikiye ayrılan ilçede, iki renk de artık birbirinden ayrılmak istiyor. Bu yüzden ‘‘Gri Erengazi’’ belki de Kadıköy ile son seçimini yaşıyor. İstanbul'un en yaşlı nüfusu ve rekor sayıya ulaşan sivil toplum örgütleriyle içinde ‘‘en’’lerini barındıran ilçesi her yönüyle Türkiye'nin yine en kritik seçim bölgesi. Anadolu'da sıradan bir ilinkinden çok olan seçmen sayısı Kadıköy'ü seçimlerde belirleyici kılıyor. Adaylar da ilçenin bu özelliğinden partilerce itinayla seçiliyor. İstanbul'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan sonra en çok Kadıköy'e kimin başkan olacağı konuşuluyor.

1994 SEÇİM SONUÇLARI

Parti Oy sayısı Oy oranı%

SHP 111381 27

ANAP 110574 27

DYP 70245 17

RP 68727 17

DSP 35309 9

MHP 7260 2

CHP 6612 2

ANAP

BELEDİYE HİZMETLERİ

Kadıköy yakasına metro inşaası için etüdler yapacağım. Kurbağalıdere'nin altyapı projelerini tamamlayacağım. Çöp atıklarının ekonomiye tekrar kazandırılmasını sağlayacağım.

ÇEVRE

Kadıköy'de en öncelikli projelerim çevre konusunda olacak. Her tarafı beton yığını olan Kadıköy'e yeşil alanlar açacağım. Oyun sahaları yaratacağım.

SOSYAL HİZMETLER

Kadıköylülerin konser ve tiyatro gibi etkinlikler için karşıya taşınmasını engelleyeceğim. Özürlülere rehabilitasyon merkezi, yaşlılara geriatri merkezi ve gençlere de meslek edindirme kursları açacağım.

ERENGAZİ

Kadıköy, E-5'in altı, E-5'in üstü diye ikiye ayrılıyor. Bir pembe, bir de gri Kadıköy gibi. Erengazi'nin ayrılmasını destekliyorum ama son güne kadar da bölgeye hizmet götürülmesini istiyorum.

SİVİL KURULUŞLAR

Sivil toplum örgütlerinin denetimine giren belediye kazanır. Kadıköy yönetiminde be bunu başaracağım. Ayrıca aile danışma merkezlerine de önem vereceğim.

DİĞER

Kadıköy için Ankara'dan destek aramak lazım. Benim bu konuda ilişkilerim iyi, tecrübeliyim. Büyükşehir Belediyesi'ni de ANAP alırsa, son derece uyumlu bir çalışma ortamı yakalarım.

DSP

BELEDİYE HİZMETLERİ

Kadıköy'ün altyapısını düzeltip, denize akan pislikleri ve açık kanalizasyon gibi kullanılan dereleri ıslah edeceğim. Belediye hizmetlerine toplam kalite anlayışını getirip, ISO stardartlarını yakalayacağım.

ÇEVRE

Kadıköy'ün bugün içinde bulunduğu durum, yönetimde mutlaka çevreci bir anlayışın hakim olmasını gerektiriyor. Bunun için çevre yönetim sistemini benimseyeceğim.

SOSYAL HİZMETLER

İlçeyi sosyal ve kültürel alan konusunda pek çok ilçeden geri durumda olan konumundan kurtaracağım. Kültürel etkinliklerde karşıya bağımlı olmaktan çıkaracağım.

ERENGAZİ

Erengazi'nin Kadıköy'ün merkezinin gerisinde kaldığı kesin. Burada yaşayanların ayrı bir belediye olmak isteyip istemedikleri konusunda bölgede bir referandum yapacağım.

SİVİL KURULUŞLAR

Sivil toplum örgütlerini çalışmalarında destekleyeceğiz ama bunların belediye çalışanı olması gibi bir şart da aramayacağız. Bu kurumlarla ilişkimizde, hem denetlenme hem de denetleme olacak.

DİĞER

Kadıköylülerin ulaşımında deniz yollarına ağırlık vereceğim. Beş yıldızlı bir otel yapılmasını teşvik edeceğim. Kurtköy Havaalanı'ndan yararlanılmasını sağlayacağım. Belediyede teknolojiden yararlanacağım.

FP

BELEDİYE HİZMETLERİ

Kadıköy'e metro projesinin fizibilitesini mutlaka tamamlayacağım. İlçeye portatif, sökülüp takılabilen otoparklar yapacağım. Muhtarları bilgisayarla belediyeye bağlayacağım.

ÇEVRE

Yeşili mutlaka koruyup yaygınlaştıracağım. Ama bunun yanı sıra yeşile sahip çıkma konusunda halkı da bilinçlendireceğim. Eğitim ile yeşili halkın da korumasını sağlayacağım.

SOSYAL HİZMETLER

Muhtaç ailelere yardım edeceğim. Gazhane'ninn 30 bin metrekarelik arazisine kültür merkezi yapılmasını sağlayacağım.

ERENGAZİ

Bence Erengazi Kadıköy'den ayrılmalı. Halka da sorulmalı ama teknik açıdan konuyu mutlaka uzmanlar incelemeli. Nihai karar uzmanlar tarafından verilmeli.

SİVİL KURULUŞLAR

Benim sivil toplum örgütleriyle ilişkim Beyoğlu'nda da iyiydi, burada da iyi olacak. Orada beraber bir sürü iş başarmıştık, burada da yapacağız.

DİĞER

Kadıköy Belediyesi'nde az para ile en iyi işi yapacağım. Kadroma çok güveniyorum. İşini bilen insanlarla çalışıyorum. Kadıköy'ün derelerinin mesire yeri olmasına çalışacağım.

CHP

BELEDİYE HİZMETLERİ

Bostancı-Kadıköy arasına 16 ayda raylı sistem kuracağım. Metronun fizibilite çalışmasını yapacağım. Kadıköy Meydanı'nı yarışmayla belirlenecek yeni bir projeyle yeniden düzenleyeceğim.

ÇEVRE

Geçmiş dönemimde yeşili iskana açmadım, bu dönemde de açmayacağım. Benim yönetimim yeşilden yana. Ama ANAP geçmiş dönemde verdiği izinlerle yeşili yok etti.

SOSYAL HİZMETLER

Merdivenköy'e komple bir kültür sanat merkezi kuracağım. Emekliler için buluşma merkezleri açacağım. Kadın sığınma evleri açacağım. Gençlik merkezleri kuracağım.

ERENGAZİ

Erengazi ayrılmalı, tabii ama ben Erengazi ayrılacak diye oraya hizmet götürmemezlik etmiyorum. 5 sene içerisinde Erengazi, Kozyatağı'ndan daha iyi bir durumda olacak.

SİVİL KURULUŞLAR

Bu dönemde de sivil toplum örgütleriyle olan ilişkilerimizi geliştireceğim. Ayrıca bu ilişkiyi yasal bir zemine de oturtacağım. Aile danışma merkezleri ve halk merkezleri devam edecek.

DİĞER

Bir belediyecinin hayal gücü geniş olmalı ama gerçekçi de olmalı. Ben yapabileceklerimi vaad ediyorum. Huzurlu ve rahat bir Kadıköy yaratacağım.

DYP

BELEDİYE HİZMETLERİ

Otopark yapılması için teşvik sistemi uygulayacağım. Herkes arazisine otopark yapacak, gerekli yardımı sağlayacağım. Salı Pazarı'nın altından sahile yeraltından yürüyen merdivenler yapacağım.

ÇEVRE

Yeşili koruyacağım. Meydanın çevre düzenlemesini değiştireceğim. Şu an 9 giriş, 2 de çıkış var. Giriş-çıkışları eşitleyeceğim. Tevfik Gelenbe tiyatrosunun önüne iskele yapacağım.

SOSYAL HİZMETLER

Kadıköy'e yeni spor ve kültür merkezleri yapacağım. Gençleri kötü alışkanlıklardan kurtarmak için bir gençlik merkezi de kuracağım. Ayrıca ilçeye bir de hayvanat bahçesi açacağım.

ERENGAZİ

Erengazi'nin ayrılması gerektiğini düşünüyorum ama benim bir projem var. Ayrılana kadar ben belediyeyi Erengazi'ye taşıyacağım. Kadıköy'ü Erengazi'den yöneteceğim.

SİVİL KURULUŞLAR

Sivil toplum örgütleri ile iyi ilişkiler kuracağım. Ayrıca halkın belediye ile ilgili devamlı bilgi alması için kitle iletişim araçlarını da kullanacağım.

DİĞER

İmar izni veririm ama o binanın boyasına kadar karışırım. Poliklinikler ve hastaneler açacağım. Özel kuruluşlarla da anlaşıp halka SSK ücretiyle sağlık hizmeti vereceğim.

B>FATİH ZİRVESİNDEN NOTLAR...

Toplantıya ilk gelen ve toplantıdan ilk ayrılan aday Selçuk Maruflu idi. Şu ana kadar Hürriyet Medya Towers'ta yapılan bütün toplantılarda olduğu gibi teamül yine bozulmadı ve Fazilet Partisi adayı en son geldi. Maruflu'dan sonra toplantıyı erken terkeden Kuriş, yazılı bir konuşma hazırlamıştı, ama arada irticalen de konuşmasına katkılarda bulundu.

Toplantının en karamsar adayı Fazilet Partisi'nden Nusret Bayraktar'dı. Yerel yönetimler yasası yüzünden belediye başkanlarının neler neler yapamayacaklarını anlatıp durdu. Diğer adayların yapacakları işleri anlatarak tamamladıkları ilk turda, Bayraktar önünde duran Beyoğlu Belediyesi amblemli dosya ile uzun bir tespit konuşması yapıp, Beyoğlu'ndaki tecrübelerini anlatmayı tercih etti. Sonunda Selami Öztürk, Bayraktar'a ‘‘Yeter Başkan! Kadıköy'e geç artık’’ demek zorunda kaldı.

Selami Öztürk konuşmasına önce yaptıklarını anlatarak başladı. 15 dakikalık ilk turda, yapacaklarına 5 dakikadan az bir zaman ayırdı. Bu bölümdekiler de, son dönemde yaptığı işlerin devamı niteliği taşıyan projelerdi. Konuşması bittiğinde Selami Başkan'ın Kadıköy'ü yeterince ihya ettiği gibi bir sonuç ortaya çıktı.

Masanın en amatör siyasetçileri DSP adayı Ahmet Hamdi Doğan ve DYP adayı Mehmet Nuri Kuriş'ti. İki adayın proje olarak anlattıkları çoğu şeye diğer üç adaydan devamlı olarak mevzuatı hatırlatmalarla başlayan ‘‘Yapamazsın’’ sesleri yükseldi. DYP adayı Kuriş ise bir süre sonra düşündüğünü söylemeye korkar oldu ve ‘‘Bunlar benim hayallerim. Artık olur veya olmaz’’ demeye başladı.

Nusret Bayraktar, konuşmasının bir bölümünde Kadıköy'den aday gösterilişini harcandığı şeklinde yorumlayan haberlere cevap verir gibi, ‘‘Ben isteseydim Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığına soyunurdum. Gider bastırırdık, Ali Müfit Gürtuna olacağına ben olurdum, ne olacak ki yani’’ dedi.

Adaylar arasında polemik yapmaya en yatkın isim DSP'li Doğan idi. Doğan'ın özellikle diğer sol parti adayı Öztürk'e yaptığı çıkışlar dikkat çekti. Hatta bir ara işin içine toplantıya beraber geliği Doğan'ın eşi bile katıldı. Ancak Öztürk Doğan'ın ve eşinin çıkışlarına aynı üslupla cevap vermedi.

Kadıköy'ün adayları Hürriyet'te ilk kez bir araya gelmiyorlardı. Diğer ilçelerdekine oranla daha gergin geçen toplantıda adaylar sık sık bir araya gelmiş olmanın etkisiyle birbirlerinin projelerini, hatta birbirlerinin ifadelerini kapmışlardı. Oy pusulasına göre ANAP, DSP, FP, CHP ve DYP sıralamasıyla yapılan konuşmalarda bu yüzden daha önce konuşan daha avantajlı oldu. Masanın en çok duyulan lafı da, ‘‘Bu benim projemdi’’ oldu. DSP adayı Doğan'ın çöp projesi ve ‘‘Mutsuz Kadıköy’’ ifadesi sıralama yüzünden güme gitti.

Nusret Bayraktar, Kadıköy'ün mevcut durumundan habersiz bir görüntü çizdi. Metruk haldeki Hasanpaşa Gazhanesi için Büyükşehir Belediyesi'nde bütçe onay aşamasına kadar gelinen bir kültür merkezi projesi varken, Bayraktar Gazhane'ye kültür merkezi yapacağım dedi. Buna karşılık Kurbağalıdere'yi iyi biliyordu.

Selçuk Maruflu, merkezi yönetimden yerel yöneticiliğe yaptığı geçişi başlarda yadırgar gibi dururken, Hürriyet'teki toplantıda artık alışmış gibiydi. Aslında milletvekili adaylığı düşünürken Mesut Yılmaz'ın tasarrufuyla, Maruflu hem partisinin Kadıköy ilçe teşkilatını şaşırtacak, hem de kendi şaşıracak şekilde Kadıköy belediye başkan adayı olmuştu.

Maruflu, konuşmasının uzun girizgah kısmını özgeçmişine ayırdı. Projelerinden bahsederken de sık sık ingilizce terimler kullandı.

Adaylar, Kadıköy'ün kanayan yarası olan Kubağalıdere ve Çamaşırcı dereleri ve Kadıköy'deki minibüs terörü konusunda kendilerine sorulan sorulara, yetkisizlik ve alternatifsizlikten şikayet ederek kaçamak cevaplar verdiler. Derelerin Büyükşehirin kontrolünde olduğunu söyleyerek, minibüslerin de alternatifi (raylı sistem) gerçekleşinceye kadar kalması gerektiğini söylerek konuları geçiştirdiler. Aralarında dereler konusunda, en cesur çıkış DSP'li Doğan'dan geldi. Doğan bu derelerin ulaşımda kullanılabilecek bir düzeye getirilebileceğini, ilçe belediyesinin bu kadar yetkisi olduğunu söyledi.

Toplantı sırasında birbirlerine en yakın olan adaylar Öztürk ve Bayraktar idi. İki belediye başkanı, Büyükşehir Belediyesi'ndeki oturumlarda kurdukları ilişkiyi Hürriyet'teki toplantıya da taşımışlardı. Sık sık değiştirilen kaldırımlarla ilgili Kadıköy adaylarına sorulan soruda da dayanışma sergileyip, suçu altyapının galeri tipi hazırlanmamasından dolayı İGDAŞ, İSKİ vb.'nin kazılarının zeminde yarattığı tahribata attılar.

Selami Öztürk, seçim kampanyasında en çok sivil toplum örgütlerine güveniyordu. Geçmiş dönemde, bu örgütlerle iyi ilişkiler kuran Öztürk, bu örgüt mensuplarının hepsinin bu seçimde kendisi için çalıştığını iddia ediyordu.

KİM KİMDİR?

ANAP Selçuk Maruflu Yönetici (59)

Ankara'dan Kadıköy'e gelmeye hazırlanıyor. 19. dönem ANAP milletvekilliğinin ardından Mesut Yılmaz, Maruflu'dan Kadıköy'ü istiyor. Meclis'te Çiller'in malvarlığı hakkında yaptığı araştırmalarıyla da tanınan Maruflu, acaba ‘‘Nereden çıktı şimdi bu Kadıköy?’’ diyor mudur? TEL: 0216 4184444

DSP Ahmet Hamdi Doğan Yönetici (49)

Siyasetçi değil ama öğreniyor. İyi bir eğitimin ardından başarılı bir iş geçmişine sahip. Kocaeli Sanayi Odası'ndaki genel sekreterlik görevinden ayrılırken oradakilerin ağlayarak uğurladığını duymuştuk. Bakalım Kadıköy'deki DSP'liler de seçimden sonra ağlayacaklar mı? TEL: 0216 3473022

FP Nusret Bayraktar Belediyeci (48)

Beyoğlu'na başkan seçilince birden Refah'ın en popüler belediye başkanı oldu. Kazandığında genelevleri kapatıp, meyhanelere mühür vuracağı konuşuluyordu ama ayakları yere bastı. Mercedes'ten başka arabaya binmeyen Bayraktar, hálá Beyoğlu tarafında kalmışa benziyor. TEL: 0216 3304329

CHP Selami Öztürk Belediye Başkanı (50)

Kadıköy'de 10 yıldır belediyecilik yapıyor. Yani Kadıköy'de iyisiyle kötüsüyle var olandan aslında o sorumlu. CHP'nin Beşiktaş ile birlikte İstanbul'daki iki gözbebeğinden biri. Geçmiş genel seçimlerde CHP'nin Kadıköy'de yaşadığı erimeyi aşabilecek mi göreceğiz. TEL: 0216 3384335

DYP Mehmet Nuri Kuriş İşadamı (50)

Şirketlerindeki bütün görevlerinden istifa ettiğini söylüyor. ‘‘Amatör ruhluyum’’ diyor ve buna güveniyor. Biraz da bundan olsa gerek, yeraltından yürüyen merdiven projesinin finansmanını nasıl sağlayacağı sorusuna Rahmi Koç ile Sakıp Sabancı'ya söylense yaparlar diye cevap verdi. TEL: 0216 3496837

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!