Kader duruşması

Güncelleme Tarihi:

Kader duruşması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

21 Nisan'da Diyarbakır DGM'de yapılacak duruşma, hem Fazilet Partisi'nin, hem de Tayyip Erdoğan'ın bir anlamda kaderini belirleyecek. ‘‘Halkı din ve ırk farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik etme’’ gerekçesiyle açılan davada Erdoğan bir günlük bile ceza alsa, siyasi hayatı bitecek. En güçlü lider adaylarından Tayyip Erdoğan'a siyasi yasak gelmesi halinde, ‘‘yenilikçiler’’in FP'den tasfiye ile karşı karşıya kalacakları belirtiliyor.

Fazilet Partisi (FP), 21 Nisan'da Diyarbakır'da ‘kader duruşması’na çıkıyor. Gençlerin başı çektiği yenilikçi kanadın lideri İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'la ilgili davada verilecek karar, FP'nin de kaderini belirleyecek.

Diyarbakır 1 No'lu DGM'nin, ‘Halkı din ve ırk farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek’ten açılan davada vereceği bir günlük mahkumiyet kararı bile, Erdoğan'ı siyasi yaşamdan silecek. Bu nedenle FP'de bütün gözler Diyarbakır DGM'ye çevrildi. Erdoğan'ın yanı sıra Erbakan'ın da çıkacak kararı büyük bir merakla beklediği konuşulan FP kulislerinde, ‘‘Beraat kararı çıkarsa Erdoğan liderlik için bayrak açacak. Yok eğer mahkumiyet kararı çıkarsa, o zaman Erbakan yenilikçileri sindirecek’’ değerlendirmeleri yapılıyor. Erdoğan'la birlikte hareket eden bir FP'li, Hürriyet'e şu değerlendirmeyi yaptı:

‘‘Siirt'teki o talihsiz konuşma ve arkasından açılan dava, bütün hesapları altüst etti. Erdoğan'ın liderliği konusunda tabandan, örgütlerden ve milletvekillerinden çok büyük talep var. Ancak bu dava Erdoğan'ın da, kendisine destek verenlerin de elini kolunu bağlıyor. Çünkü, devlet aleyhine işlenen suçlardan olan Türk Ceza Yasası'nın 312. maddesinden açılan bu davada verilecek bir günlük bir mahkumiyet kararı bile, Erdoğan'ın siyasi hayatını bitirecek. Bu nedenle liderlik mücadelesiyle ilgili bütün faaliyetlerimizi önemli ölçüde askıya almak zorunda kaldık.’’

SİNDİRME OPERASYONU

Kulislerde ayrıca, Erbakan'ın da, Sıvas Milletvekili Temel Karamollaoğlu aracılığıyla Erdoğan'a destek verenlere yönelik büyük bir sindirme operasyonu başlatacağı, ancak Erdoğan davasının sonucunu beklediği konuşuluyor. FP'den bir kaynak, Hürriyet'e şu değerlendirmeyi yaptı:

‘‘Karamollaoğlu zaten Oğuzhan Asiltürk'le birlikte il ve ilçe örgütlerini oluşturmaya çalışıyor. Davanın sonuçlanmasının ardından, Erdoğan'a destek veren isimlere yönelik kapsamlı bir operasyon için hazırlık yaptıkları bize ulaşan bilgiler arasında.’’

Siirt'teki konuşmasında, ‘‘Minareler süngümüz, kubbeler miğferimiz, camiler kışlamıştır’’ diyen Erdoğan hakkında, Diyarbakır DGM'de, TCK'nın 312. maddesi uyarınca 3 yıla kadar ağır hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Erdoğan, davanın 31 Mart'ta yapılan ilk duruşmasında, hakkındaki suçlamaları reddederken, bu sözlerin kaynağı olarak Selçuklu Sultanı Alparslan ile Ziya Gökalp'i göstermişti. Ancak Erdoğan'ın, bu duruşmadaki ‘‘Referansım İslamdır’’ sözleri de tartışma yaratmıştı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!