Kaddafi'den sonra ilk ziyaret

Güncelleme Tarihi:

Kaddafiden sonra ilk ziyaret
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2012 14:02

Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin öldürülmesinin ardından ilk kez bugün, ülkeye resmi bir ziyaret düzenliyor.

Haberin Devamı

Sudan Haber Ajansı’nın (SUNA) bildirdiğine göre, Beşir, iki günlük ziyareti sırasında Ulusal Geçişi Konseyi temsilcileriyle “her iki tarafı da ilgilendiren” konular hakkında görüşecek.

 

Beşir’e Libya ziyareti sırasında Dışişleri Bakanı Ali Karti, Ulusal Güvenlik ve İstihbarat Direktörü General Muhammed Atta ve Sudan Merkez Bankası Genel Müdürü Muhammed Heyr el Zübeyr eşlik ediyor.

 

Reuters’a konuşan ancak adının açıklanmasını istemeyen Libyalı bir yetkili, Beşir’i havaalanında Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdül Celil’in karşıladığını söyledi.

 

KONSEY'E TEPKİ

Soykırım suçlamasıyla Uluslararası Ceza Mahkemesi’nce hakkında tutuklama emri bulunan Beşir’in ziyareti insan hakları örgütlerinin tepkisini çekti.

 

Haberin Devamı

İnsan Hakları İzleme Örgütü Uluslararası Adalet Direktörü Richard Dicker, “Beşir’i Libya’da ağırlamak, Konsey’in insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne olan bağlılığıyla ilgili ciddi soru işaretleri yaratıyor. Libya’da onyıllardır devam eden vahşet yönetiminin bitişinden sonra, Trablus’un ciddi insan hakları ihlalleri dolayısıyla aranan bir devlet başkanını ağırlıyor olması rahatsızlık vericidir” açıklamasını yaptı.

 

SUDAN İSYANCILARA YARDIM ETMİŞTİ

Sudan Devlet Başkan Yardımcısı Ali Osman Taha, Eylül ayında Trablus’u ziyareti sırasında Hartum’un Libya’daki geçiş hükümetine “tüm desteği vermeye hazır olduğunu” söylemişti. Beşir de daha önce Sudan’ın Libyalı isyancılara silah desteği sağladığını açıklamıştı.

 

Kasım ayında Hartum’u ziyaret eden Abdül Celil ise Sudan’dan gelen silah ve mühimmatın isyancıların Kaddafi güçleri karşısındaki galibiyetinde çok etkili olduğunu söylemişti.

 

Sudan-Libya ilişkileri Kaddafi döneminde, Libya’nın Darfur’da ve Sudan’ın güneyindeki isyancılara verdiği destek yüzünden gergindi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!