Kaddafi laneti

Güncelleme Tarihi:

Kaddafi laneti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2012 00:00

Libya liderinin devrilmesinde önemli rol oynayan ABD’li büyükelçi Chris Stevens’tan sonra Kaddafi’yi saklandığı kanalizasyon borusunda bulan isyancı Ümran Şaban da öldü. Kaddafi yanlılarınca kaçırılıp aylarca işkence gören Şaban “milli kahraman” olarak uğurlandı.

Haberin Devamı

GEÇEN yıl 20 Ekim’de tüm dünyanın yerini merak ettiği Libya lideri Muammer Kaddafi’yi Sirte’de ilk bulan kişi olarak görüntülenip ün kazanan Ümran Şaban, bedelini ağır ödedi. 22 yaşındaki genç, Haziran’da Kaddafi yanlısı silahlı kişilerce kaçırıldı.

Kaçmaya çalışırken boynundan vuruldu. Yaralı Şaban daha sonra Kaddaficilerin kalesi olan başkent Trablus’un güneydoğusundaki Beni Velid kasabasında işkencelerle dolu bir 50 gün geçirdi. Libya’nın ‘geçici’ lideri Muhammed Yusuf el-Makarif’in çabaları s

/images/100/0x0/55eae236f018fbb8f89cd4d5
onucu geçen hafta serbest bırakıldı. Kaddafi’ye en sert direnişi gösteren memleketi Misrata’ya işkence izleriyle dolu olarak gelen Şaban tedavi için Paris’e götürülse de artık çok geçti. Şaban’ın önceki günkü cenazesine 10 bin kişi katıldı. Libya hükümeti Şaban’ın “milli kahraman”a yaraşır bir cenazeyle uğurladı. Trablus’ta ise protestocular hükümete intikam çağrısı yaptı. Libya Genel Ulusal Kongre’si “cesur bir kahramanın” kaybından dolayı üzüntüsünü bildirirken sorumluluları adalet önüne çıkarma sözü verdi.

Haberin Devamı

İlk o tutmuştu

Sirte’de bir çatışmaya katılmak için ilerlerken Kaddafi yanlısı grupla karşılaşan ve onlardan devrik liderin yerini öğrenen isyancılardan Ümran Şaban, “Onu gördüğümde konuşamadım, düşünemedim. Tek aklıma gelen şey, ‘Buraya kadarmış, Kaddafi’nin işi bitti’ oldu” demişti. Bir başka savaşçı Ahmed Gazal ise o anı, “Ümran, Kaddafi’ye daha yakındı. Kaddafi’yi ilk o tuttu. Ben de ‘Allahu ekber’ deyip bacaklarından tutarak dışarı çektim. Borudan çıktığında ‘Ne oluyor?’ diye sordu” diye anlatmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!