Kaçan karlı, yatan sabıkalı

Güncelleme Tarihi:

Kaçan karlı, yatan sabıkalı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Af tasarısı Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı uygulamalara kapı aralıyor. Örneğin, af yasa tasarısı aynı suçu işleyen iki sanıktan kaçanın karlı çıkmasını sağlıyor. Tasarıya göre, yargılanan sanığın cezasında indirim yapılacak ancak sabıkası siciline işlenecek. Aynı suçu işleyip de kaçan bir başka sanık ise hakkındaki dava henüz sonuçlanmadığı için bir ay içinde başvurması halinde hakkında dava dahi açılmayabilecek.

Af yasa tasarısı bu haliyle, "Sapık Alevi" diyen FP Lideri Recai Kutan ile eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e hakaret eden DYP'li Kamer Genç'in yanı sıra birçok milletvekilini de kurtarıyor. Tasarıyla işkenceye de "örtülü" af getiriliyor.

TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen Şartla Tahliye Yasası Tasarısı'nın yasalaşması halinde, Anayasa Mahkemesi'nden, 'Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırılık' gerekçesiyle geri dönmesine kesin gözüyle bakılıyor. Anayasa Mahkemesi'nin, taslakta bazı suçların şartlı tahliye kapsamı dışında tutulmasını da iptal edebileceği belirtiliyor. Bu durumda af kapsamına istenmeyen suçların da girmesi söz konusu olabilecek.

Kaçan affedilecek

Tasarıyla, aynı suçu işleyen iki kişiden birisi hemen yakalanıp yargılanmışsa, cezasında sadece indirim yapılacağı için erken bırakılacak, ancak adli sicil kaydı silinmeyecek, yasaklanmış haklarını bihakkın tahliye kararından 1-5 yıl sonra geri isteyebilecek. Aynı suçu işleyen diğer kişi, kaçmış ve davası karara bağlanmamış ise yasa yürürlüğe girdikten sonra bir ay içinde başvurursa davası ertelenecek.

Ertelemeden sonra suçun türüne göre 1 ya da 5 yıl içinde aynı cins suç işlemezse hakkında dava açılmayacak, sabıka kaydı oluşturulmayacak. Böylece kaçanlar ile kaçmayanlar arasında adaletsiz sonuçlar meydana gelebilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!