Kacak komur kullanmayin

Güncelleme Tarihi:

Kacak komur kullanmayin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Buyuksehir Belediyesi 1994-95 kisindan beri kentte satilan komurleri denetliyor. O kis havadaki kukurtdioksit miktari 350-400 mikro gram'dan gecen kis 70 mikro grama indi. Belediye ‘‘Komurden suphelenen bizi arasin’’ diyor.

Buyuksehir Belediyesi Cevre Koruma Dairesi her yil Istanbul'da satilan komurleri denetliyor. Istanbul'da yilda yaklasik 1.5-2 milyon ton komur tuketiliyor. Bunun yuzde 65'i ithal. Bu yil belediyeye Istanbul'da komur satmak icin basvuran uretici sayisi 40. Bunun 50'ye ulasmasi bekleniyor. Gecen yillarda komur satan uretici sayisi 105-94 arasinda degisiyordu.

1994-95 kisinda havadaki kukurtdioksit miktari 350-400 mikrogramdi. Bu rakam 1998-99 kisinda 70 mikrograma indi. Hava kirliliginin azalmasinda dogalgaz kullaniminin artmasinin da etkisi oldu. Dogalgaz sayesinde yillik komur tuketimi 4 milyon ton azaldi.

Istanbul'da komur satmak isteyen herhangi bir uretici Buyuksehir Belediyesi'ne gerekli evraklarla basvurmak zorunda. Belediyenin bir ekibi ITU'den bir maden muhendisi ile birlikte basvuruyu yapan ureticinin tesislerini denetliyor. Analizler yapildiktan sonra ureticiye komur satma izni veriliyor.

Istanbul'da kok komuru disindaki tum komurler torba icinde satilmak zorunda. Bu torbalarin uzerinde teknik aciklamalar ve uretici firmanin adresinin bulunmasi sart.

Istanbul'a giren her komur 7 denetim noktasinda denetleniyor. Komur satma izni olan sirketlerin komur kamyonlari kente girmeden once bu denetim noktalarinda belgelerini kaseletiyor.

Kacak komur satanlar icin 2 milyar liradan baslayip 5 milyar liraya kadar cikan para cezalari soz konusu. Eger bir uretici 3 kez ayni hatayi yaparsa 10 gun sureyle Istanbul'a giremiyor ve sirket kamuoyuna aciklaniyor.

Kacak komuru kullananlar icin de 1 milyar liradan baslayan para cezalari sozkonusu. Cevre Koruma ve Gelistirme Dairesi Baskani Mustafa Ozturk ‘‘Halkimizin mutlaka kaliteli komur kullanmasi gerekiyor. Bu ekonomik olarak da onemli cunku, kalitesiz komurde 2 bin kalori, kaliteli komurde 6 bin kalori var. Yani kaliteli komur aslinda daha ucuzdur. Cunku daha cok isitir’’ diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!