K.Kore lideri Çin'i ziyaret etti iddiası

Güncelleme Tarihi:

K.Kore lideri Çini ziyaret etti iddiası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2011 16:16

Kuzey Kore lideri Kim Jong-il'in dün Çin'e sürpriz bir ziyaret yaptığı ileri sürüldü.

Haberin Devamı

Güney Kore'nin Yonhap ajansı ve MBC televizyonu, Kim Jong-il'in dün trenle Çin'in kuzeydoğusundaki Mudancian şehrine geldiğini ve bir otele yerleştiğini bildirdi.

Pekin ve Seul makamları tarafından henüz teyit edilmeyen bu haber, Çin'in resmi Global Times gazetesinin internet sayfasında Yonhap ajansı kaynak gösterilerek yer aldı. Haberde, yerel yetkililerin Kuzey Kore'den gelen demiryolu hattında güvenlik önlemlerinin artırıldığını aktardığı belirtildi.

Bu ziyaretin teyit edilmesi durumunda Kuzey Kore lideri Çin'e son bir yıl içinde üçüncü kez gelmiş olacak.

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi'ne bağlı Parti Okulu'nda Kore konusunda araştırmalar yapan Can Lienkui, Global Times'a verdiği demeçte, "Kim Jong-il'in Çin'le ekonomik ilişkileri geliştirmek ve oğlunu uluslararası sahneye çıkarmak istediğini" söyledi.

Haberin Devamı

Çinli araştırmacı, Kim Jong-il'in liderliği oğluna devretmek için Çin'den onay almaya çalıştığı şeklindeki iddialara katılmadığını ifade ederek, "Kuzey Kore'de hakim olan juche (kendine güven) düşüncesinin başka ülkelerin içişlerine müdahalesine karşı çıktığını ve Pyongyang'ın başka bir ülkenin iznine ihtiyacı olmadığı" görüşünü dile getirdi.

Güney Kore'nin Chosn Ilbo gazetesi, Çin ve Kuzey Kore'nin bu ayın sonlarında sınır bölgesinde iki projeyle ilgili çalışmalara başlayacağını ileri sürdü.

AÇLIK TEHDİDİ

Dünya Gıda Programı'nın Pyongyang'daki Müdürü Claudia von Roehl, önceki gün yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin her an bir gıda krizi yaşayabileceği uyarısında bulundu.

Roehl, zamansız soğuklardan ve ulusal gücün giderek zayıflamasından dolayı 24 milyonluk nüfus için yeterli gıda üretilemediğini veya ithal edilemediğini ve 6 milyon kişinin acil yardıma ihtiyacı olduğunu belirtti.

DİPLOMATİK BASKI

Bu arada sızan bir Birleşmiş Milletler raporunda, Pyongyang ile Tahran arasında balistik füze teknolojisi transferi yapıldığı şeklinde iddialar yer alması Kuzey Kore yönetimini diplomatik baskıyla karşı karşıya bıraktı.

Reuters ajansının haberinde, bu transferin üçüncü bir ülke üzerinden yapıldığı ve diplomatların bu ülkenin Çin olduğunu söylediği iddia edildi.

Haberin Devamı

Çin ve İran makamları bu iddiaları kesinlikle reddetti. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İran ile Kuzey Kore arasında işbirliği yapıldığına, özellikle balistik füze teknolojisi konusunda düzenli değişim yapıldığına ilişkin güvenilir kanıt olmadığı ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!