Juppe, Türkiye'yi soğukkanlı olmaya davet etti

Güncelleme Tarihi:

Juppe, Türkiyeyi soğukkanlı olmaya davet etti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2012 11:36

Fransa Senatosu, 1915 olaylarını “soykırım” olarak kabul etmeyenlerin cezalandırılmasını öngören yasa teklifini kabul etti. İktidar partisinin hazırladığı ve Senato Anayasa Komisyonu'nun dahi karşı çıktığı tasarı Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye sunuldu. Sarkozy'nin tasarıyı 15 gün içinde onaylaması beklenirken, Fransa Dışişleri Bakanı'ndan bugün ilginç bir açıklama geldi.

Haberin Devamı

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Senato'da kabul edilen yasayla ilgili olarak Ankara'dan gelen sert tepkiler üzerine yaptığı açıklamada, “Türkiye'yi soğukkanlı olmaya davet ettiğini” söyledi.

Juppe, yasaya sıcak bakmadığını daha önce açık bir şekilde dile getirmiş, ancak Sarkozy'nin ısrarı üzerine sessiz kalmayı tercih etmişti.

“Canal plus” televizyon kanalının sorularını yanıtlayan Juppe, “Türk dostlarımı soğukkanlı olmaya davet ediyorum ve bu büyük ülkeye, ekonomik ve siyasi bu büyük güce elimi uzatıyorum” ifadesini kullandı.

"BİRBİRİMİZE İHTİYACIMIZ VAR"

Juppe, Türkiye ve Fransa'nın iyi ilişkilere ihtiyacı olduğunu belirterek, Ankara ile yapıcı ilişkilerin tekrar oluşturulacağı inancında olduğunu belirtti.

Fransız bakan, “Ben elimi uzatıyorum. Umut ederim ki bir gün karşılığı gelir. İtidal çağrısı yapıyorum. Türkiye'de bir çok Fransız şirketi var. Bizim Türkiye ile önemli ticari ve ekonomik ilişkilerimiz var. Bizim Türkiye'ye, Türkiye'nin bize ihtiyacı var. Ben gerçekçiliğin, duyguların üstesinden geleceğine inanıyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kendisinin dışişleri bakanı sıfatıyla bu tür bir yasayı uygun bulmadığını hatırlatan Juppe, bu konuda daha fazla yorum yapmaktan kaçındı.

ÇİÇEK: İLİŞKİLERİN OLUMSUZ ETKİLENMESİ KAÇINILMAZ

FRANSA BASINI: TÜRKİYE'DEN ACI VERİCİ MİSİLLEME GELİYOR

OYLAMADAN ÖNCE DE İTİDAL ÇAĞRISI YAPMIŞLARDI

Fransız Dışişleri, tartışmalı tasarının Senato'da ele alınmasına saatler kala da Türkiye'ye "itidal" çağrısında bulunmuştu.

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bernard Valero tarafından yapılan açıklamada, "Türkiye'yi sakin olmaya davet ediyoruz. Türkiye bizim için önemli bir ortak ve müttefik. Türkiye ile ikili ve bölgesel konularda ve bütün alanlarda ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem veriyoruz" denilmişti.

"ERMENİ SOYKIRIMI"NI KABUL EDEN ÜLKELER / FOTO ANALİZ

MECLİS BAŞKANI YASAYA İTİRAZ ETMEYECEK

Fransa Meclisi Başkanı Bernard Accoyer, kendisinin bazı çekincelerinin olmasına rağmen Senatoda dün akşam kabul edilen yasaya itiraz için anayasa mahkemesine gitmeyeceğini açıkladı.

Haberin Devamı

İktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) üyesi Accoyer, meclis başkanı olarak anayasa mahkemesine gitme hakkı olmasına rağmen, bu hakkını kullanmasının gündemde olmadığını söyledi. “Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkilerin yatışmasından yana olduğunu” ifade eden Accoyer, “Türkiye'nin dost ve müttefik bir ülke olduğunu ve yasanın Türkiye'yi hedef almadığını” bildirdi.

Kişisel olarak, parlamentoların tarihi konularda yasa yapmamasından yana olduğunu belirten Accoyer, buna rağmen anayasa mahkemesinin yasayı bozabileceğini ifade etti.

Fransız anayasasına göre, 60 milletvekili veya senatör Parlamento'da kabul edilen yasayı, bir ay içinde anayasa mahkemesine götürme hakkına sahip. Yine anayasaya göre, senato ve meclis başkanı ile cumhurbaşkanının da Parlamento'da kabul edilen yasayı anayasa mahkemesine götürme hakkı bulunuyor.

Haberin Devamı

Parlamento'da kabul edilen yasanın 15 gün içinde Cumhurbaşkanı tarafından imzalanması ve arkasından resmi gazetede yayımlanması gerekiyor. Yasanın uygulanma biçimiyle ilgili olarak ayrıca bir genelgenin yayımlanması gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!