Jospin'e ikinci ÅŸok

Güncelleme Tarihi:

Jospine ikinci ÅŸok
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 19, 2002 13:46

Fransa'da Anayasa Mahkemesi'nin, hafta başında çalışma yasasını iptal etmesinden sonra, dün akşam Korsika yasasının en önemli maddesini reddetmesi, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Yasayı destekleyen sol partiler, karara sert tepki gösterirken, yasaya karşı çıkan muhalefetteki sağ partiler mahkemeyi kutlayan açıklamalar yaptı.

Haberin Devamı

Sosyalist Parti, kararı "üzüntüyle karşıladığını" açıklarken,  Komünist Parti, iktidarın Meclis tatile girmeden çalışma yasası ve Korsika yasasında reddedilen bölümleri yeniden Meclis`e getirmesini istedi.

Sağ partiler ise başından beri, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle, Jospin'i sürekli uyardıklarını belirttiler ve Anayasa Mahkemesi`nin "en doğu işi yaptığını" savundular. 

Siyasi gazeteler de, Anayasa Mahkemesi'nin Korsika'daki yerel Meclis'e sınırlı bir biçimde yasa yapma yetkisi veren maddeyi iptal etmesine geniÅŸ yer verdiler. Sol eÄŸilimli Liberation ve saÄŸ eÄŸilimli Le Figaro gazeteleri, "Korsika yasa yapamayacak" ÅŸeklindeki ifadelerle geliÅŸmeyi manÅŸetten okuyucularına duyurdular.Â

Anayasa Mahkemesi'nin hafta başında iÅŸten atılmaların zorlaÅŸtırılmasını öngören yasa maddesini iptal etmesinden sonra, Korsika yasasının özerklikle ilgili en önemli bölümünü iptal etmesi, siyasi çevreler tarafından "Yüksek Mahkeme`den Jospin`e ikinci ÅŸok" olarak deÄŸerlendirildi.Â

Haberin Devamı

Mahkeme, uzun tartışmalara neden olan yerel meclise daha fazla yetki veren maddeyi iptal ederken, diğer bir tartışma konusu olan Korsika dilinin ilkokullarda öğretilmesini öngören maddeye itirazda bulunmadı.  

Muhalefet partileri, yasanın parlamentoda geçen ay kabul edilmesinden sonra, Anayasa Mahkemesi`ne gitme kararı almışlardı.  

 Korsika'ya daha fazla özerklik verilmesi için hükümetin sunduğu  tasarı, sol sandalye sayısının fazla olduğu Meclis ile sağ sandalye sayısının fazla olduğu Senato arasında, 18 ay süren bir çekişmeye sahne olmuştu.  

Tasarı, geçen yıl ülke çapında geniş yankı uyandırırken, tasarıya karşı çıkan İçişleri Bakanı Jean Pierre Chevenement istifa etmişti. 

Siyasi gözlemciler, Jospin`in Mayıs ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra yasal değişikliği yeniden gündemegetirmek isteyebileceğine dikkat çekiyorlar. 
Anayasa Mahkemesi, parlamentoya ait olan yasama erkinin Korsika Meclisi`ne nakledilemeyeceğine karar vererek, Korsika Yerel Meclisi`nin yasaları uyarlayabilmesini reddetmiş, buna karşın, hükümetin görevi olan kararname hazırlama yetkisinin bazı şartlarla bumeclise devredilebileceğine karar vermişti.  Mahkeme, Korsika dilinde anaokul ve ilkokullarda normal saatlerde eğitime onay vermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!