Jet imam borçlandırıyor

Güncelleme Tarihi:

Jet imam borçlandırıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2009 10:06

Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Çeker, teravih gibi sünnet ve nafile namazların başlandıktan sonra tamamlanmasının vacip olduğunu belirterek, “Tüm rükünleri yerine getirilmeden kılınan namaz da tekrarlanmalı. Dolayısıyla hızlı kılınan namazın rükünleri yerine getirilemeyeceği için tekrar kılınması gerekir” dedi.

Haberin Devamı

Çeker,  teravih namazlarında en önemli konunun tadil-i erkan olduğunu söyledi.

Tadil-i erkanın, rükünlerinin yerli yerinde yapılması anlamına geldiğini ifade eden Çeker, “Peygamber efendimiz namazı tadil-i erkansız kıldığına şahit olduğu bir kimseye (Sen namaz kılmadın. Yeniden namaz kıl) diyerek, namazı 3 defa tekrar tekrar kıldırtmış. Hızlı namaz kılanlarda tadil-i erkan ortadan kalkmaktadır” dedi.

HIZLI KILINAN NAMAZ, BORÇLANDIRIYOR

“Hızlı kılınan teravih namazları, namazdan ziyade kültür-fizik hareketi olmaktadır” diyen Prof. Dr. Çeker, şunları kaydetti:
“Teravih gibi sünnet ve nafile namazların başlandıktan sonra tamamlanması vaciptir. tüm rükünleri yerine getirilmeden kılınan teravih namazı da tekrarlanmalı. Dolayısıyla hızlı kılınan namazın rükünleri yerine getirilemeyeceği için tekrar kılınması gerekir. Yani 'jet imam', rükünlerini yerine getirmeden namaz kıldırırsa, cemaatin her biri, 20 rekat borçlanmış olarak camiden çıkar. Hiçbir kimse vacip hale gelen bu sünnet namazı iade etmeyi düşünmediği için de ömrü boyunca oldukça yüklü miktarda namaz borçlanmış olur. Teravih namazını bu şekilde 30 gün boyunca kılan bir kimse, bayrama kadar 600 rekat borçlu olarak bayrama girebilir.”

Haberin Devamı

Geçmiş yıllarda bazı müftülüklerin teravih namazının 25 dakikadan aşağı kıldırılmaması yönünde imamlara talimatlar gönderdiğini dile getiren Çeker, teravih namazının hakkının, 25 dakikalık bu limitin altına düşmeden, hatimle kılınması olduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!