Jeffrey, Furkan'ın ailesiyle temasa geçti

Güncelleme Tarihi:

Jeffrey, Furkanın ailesiyle temasa geçti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2010 02:20

BD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey'nin, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısı sırasında hayatını kaybedenlerden 19 yaşındaki Türk asıllı ABD vatandaşı Furkan Doğan'ın ailesiyle temas kurduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Clinton, gazetecilerin konuyla ilgili sorusu üzerine, İsrail'in gemilere baskınında hayatını kaybedenler arasında Türk-Amerikan çifte vatandaşlığı olan Doğan'ın da bulunduğunu doğrulayarak, "Ankara Büyükelçimiz Jeffrey, Doğan'ın ailesiyle temas kurdu. Sadece içten taziyelerimizi sunmakla kalmadık, bu aşamada ailesinin ihtiyaç duyabileceği her tür konsolosluk yardımının sağlanabileceği önerisinde bulunduk" dedi.

Olayda yaşananlar hakkında hala bilgi toplamakta olduklarını ifade eden Clinton, gemilere baskında ve sonrasındaki protestoda iki Amerikalı yaralının bulunduğu bilgisine sahip olduklarını belirtti.

Clinton, Amerikan vatandaşlarının refahının korunmasının ABD yönetiminin temel bir sorumluluğu olduğunu ve bunu çok ciddiye aldıklarını vurguladı.

Haberin Devamı

Amerikan vatandaşları hakkında daha fazla bilgi alabilmek için İsrail hükümetiyle düzenli temas halinde olduklarını aktaran Clinton, "Vatandaşlarımızla ilgili olarak yönetimimizin atması gereken ek spesifik adımlar konusunda henüz karar almadık, ancak defalarca dile getirdiğimiz gibi, İsrail hükümetinden, bu trajik olayın etrafındaki tüm gerçeklere ulaşan ve uluslararası standartlara uyan hızlı, tarafsız, güvenilir ve şeffaf bir soruşturma yürütmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Clinton, uygun bir uluslararası katılım da dahil olmak üzere, güvenilir bir soruşturma yürütülmesini temin edecek farklı yollara açık olduklarını kaydetti.

İsrail'in meşru güvenlik çıkarlarını korurken, Gazze halkına insani yardımların akışının genişletilmesinin yollarını değerlendirdiklerini ifade eden Clinton, Amerikan yönetimi içinde, İsrailliler ve diğer uluslararası ortaklarla paylaşabilecekleri fikirlerin belirlenmesine dönük istişare ve çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Çünkü daha önce söylediğim gibi, Gazze'deki durumu hem İsrail'in meşru güvenlik çıkarlarını koruyan, hem de Gazze halkının ihtiyaçlarını yerine getiren bir yolla ele almalıyız" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!