Japonya-Gaziantep hasret hattı

Güncelleme Tarihi:

Japonya-Gaziantep hasret hattı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2009 13:09

JAPON Michiko Deniz, eşi Fevzi Deniz'in ailesinin yanında sakladığı 5 yaşındaki kızı Kader'i görebilmek ve velayetini alabilmek için binlerce kilometre yol katedip geldiği Gaziantep'te hukuk mücadelesi başlattı.

Haberin Devamı

JAPON ANNE, ÇOCUĞU İÇİN TÜRKİYE'DE

Tokyo'da işçilik yapan 45 yaşındaki Michiko, 5 yıl önce Gaziantep'ten bu kente turist olarak giden 32 yaşındaki Fevzi Deniz'le evlendi. Çiftin, 2005'te bir kız çocukları dünyaya geldi. Aile, Kader adını verdikleri 4 yaşındaki kızları ile geçen yılın kasım ayında, Fevzi Deniz'in Gaziantep'in Kayaönü Mahallesi'nde oturan babasının evine ziyarete geldi.

Ancak, iddiaya göre, Fevzi Deniz tartıştığı eşi Michiko'yu, “Ben Kader'i alıp gelirim” diye kandırarak uçakla Japonya'ya gönderdi. Bir süre sonra da baba Fevzi Deniz Japonya'ya döndü, ancak çocuğunu Gaziantep'te anne ve babasının yanına bıraktı. Tüm girişimlerine rağmen kızının yanına gelmesini sağlayamayan ve telefonla görüşme girişimlerinden de sonuç alamayan Michiko Deniz, Japonya Büyükelçiliği'ne başvurdu. Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği Hukuk Müşaviri Keiko Torigoe ile birlikte Gaziantep'e gelen Michiko Deniz, Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe vererek çocuğunun alınıp kendisine verilmesini, eşi hakkında da dava açılmasını istedi.

‘ÇOCUĞUMU İSTİYORUM’

Şikayet dilekçesinde, tatil için geldikleri Gaziantep'te eşi ve ailesi tarafından kendisine baskı yapıldığını ve evden kovulduğunu ileri süren Michiko Deniz, eşinin kendisini zorla uçağa bindirip, “Gitmezsen çocuğunu bir daha göremezsin. Şimdi git. Ben de çocuğu alıp döneceğim” dediğini belirtti. Ancak, eşi Fevzi Deniz'in çocuğunu ailesinin yanında bırakarak yalnız olarak Japonya'ya döndüğünü ve çocuğunu almak istediğini söyleyince, “Kader, seni ve Japonya'yı unutacak. Türkiye'de Türk adetlerine göre yetişecek. Hukuk yoluna başvurursan Kader'i de seni de öldürürüz” tehdidinde bulunduğunu kaydetti. Dilekçe üzerine Gaziantep Emniyet Müdürlüğü çocuk polisi harekete geçerek çocuğun Cumhuriyet Savcılığı'na götürülmesini sağladı.

SAVCI HUZURUNDA HASRET GİDERDİLER

Minik Kader, babası, babaannesi ve dedesi bir avukat gözetiminde Gaziantep Adliyesi'ne getirildi. Bu sırada aile, gazetecilerin görüntü almasını engellemeye çalıştı. Anne ile kızı Kader'in buluşma anında duygusal anlar yaşandı. Kader annesine, “Anne neden geç geldin?” diye sordu. Savcılıkta ifade veren anne Michiko Deniz, boşanmayı düşünmediğini çocuğu ve ailesiyle birlikte Japonya'da yaşamlarına devam etmek istediğini söyledi. Baba Fevzi Deniz ise Gaziantep'e yerleşmek istediği yolunda ifade verdi. Bunun üzerine Cumhuriyet Savcısı, çocuğun bir hafta süreyle dedede kalmasını, bu süre içinde çiftlerin uzlaşamaması halinde velayet davası açılması yolunda görüş bildirdi.

‘HUKUK MÜCADELEMİZ SÜRECEK’

Adliye çıkışında açıklama yapan Japonya Büyükelçiliği Hukuk Müşaviri Avukat Keiko Torigoe, Michiko'nun kızını 5 aydan buyana göremediğini, sesini duymak için yaptığı telefon aramalarından da sonuç alamadığını belirterek şunları söyledi:
“Michiko çocuğunu geri istiyor. Çünkü 5 aydır sesini bile duyamamış, hiç bir şekilde görememiş. Bundan sonra da göremeyeceğini düşünüyor. Bu nedenle yemek yiyemiyor, yediklerini kusuyor, kendi başına ayakta duramaz hale geldi. 5 aydan buyana telefonununu açmadılar, fotoğraflarını bile göstermediler. Çocuğunu almaya gelirse ya da hukuki yollara başvurursa öldüreceklerini söyleyip tehdit etmişler. Anne, çocuğuna dokunamıyorsa, sesini duyamıyorsa, yüzünü göremiyorsa ne hisseder? Çocuğunun burada kalıp annesinin dilini unutup, sadece Türkçe konuşmasını istemişler. Böyle bir şey olabilir mi? Anne, eskisi gibi eşi ve çocuğuyla Japonya’da yaşamak istiyor. Bu yoldaki hukuk mücadelesi de sürecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!