Japonya’daki felaket küresel ekonomik toparlanma için risk

Güncelleme Tarihi:

Japonya’daki felaket küresel ekonomik toparlanma için risk
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2011 10:51

Japonya’nın nükleer felakete karşı verdiği mücadelede kısa zamanda başarılı olup olamayacağına yönelik endişeler, piyasaları derinden sarsarken, küresel ekonomik iyileşmenin önündeki yeni risk olarak kabul ediliyor.

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor           
Haberin Devamı

 

Otomobil üreticisi BMW’den, havacılık devi Boeing’e kadar çok sayıda uluslararası şirket, dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya’nın nükleer felakete karşı verdiği mücadele ve ülkedeki elektrik şebekesinin gördüğü hasardan dolayı tedarik zincirlerinde aksamalar yaşayabilir.

 

Deutsche Bank Securities’ten ekonomist Torsten Slok, “Dünya gittikçe daha korkutucu bir yer haline geliyor… Yatırımcıların Japonya’daki olaylara göstereceği tepki, deprem ve tsunaminin küresel ekonomiye vereceği zararı kesinlikle artıracaktır” dedi.

 

Japonya’nın Nikkei borsası Salı günü yüzde 11 düşerken, Cuma’dan bu yana toplamda yüzde 17.5’lik değer kaybetti. Çarşamba günü toparlanma sinyalleri veren borsa yüzde 4.4 yükseldi.

Haberin Devamı

ABD ise Salı günü Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 2’ye yakın değer kaybetti. Vadeli piyasada, ABD ham petrolün varil fiyatı yüzde 4 değer kaybedip, 97.18 dolara geriledi.

 

Japonya tahvillerinin sigortalamanın maliyeti geçen haftaya oranla yüzde 51 artarken, gelişmiş ekonomiler arasında en yüksek borç oranına sahip olan Japonya’nın yeniden yapılanma sürecinin maliyetinin altından kalkıp kalkamayacağından endişe ediliyor.

 

Japonya’daki kriz ve Avrupa’nın borç sıkıntısı ve petrol fiyatlarının yukarı çeken Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki kargaşa, ekonomistler tarafından küresel ekonomik toparlanmanın karşısındaki engeller olarak kabul ediliyor.

 

Uzun dönemde, Japonya’nın nükleer kapasitesinin açığını kapatmak için fosil yakıtlara yönelmesiyle, petrol fiyatlarının yeniden yükselmesi bekleniyor.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet

 

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:     
http://twitter.com/HurriyetEkonet

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!