Japon yetkililerden Fukuşima itirafı: Çekirdek erimesi yaşandı

Güncelleme Tarihi:

Japon yetkililerden Fukuşima itirafı: Çekirdek erimesi yaşandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2011 11:01

11 Mart’ta Japonya’yı sarsan 9.0 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunami nedeniyle ağır hasar gören Fukuşima Daiçi nükleer santalinin bakımından sorumlu yetkililer, geçen hafta yaptıkları tespitin ardından önemli bir itirafta bulundu.

Haberin Devamı

Tokyo Electric Power (TEPCO) şirketinin yetkilileri, geçen hafta nükleer santralin 1 nolu reaktörüne haftalar sonra giriş yapmış ve reaktörün 4 metrelik yakıt çubuklarının havayla temas ettiğini ve erimeye maruz kaldıklarını açıkladı.

 

Bu tespitten önce, TEPCO yetkilileri reaktör çekirdeğinin havayla temas etmemesi için su seviyesinin yeterli olduğuna ve reaktörün sadece yüzde 55’inin zarar görmüş olduğunu tahmin ediyordu. Yetkililer, yaşanan çekirdek erimesi sonucu radyoaktif yakıtın koruyucu tankın dibinde bir delik açmış olmasından endişe ediyor. Bu durum, reaktörde sızıntı yaşandığı anlamına geliyor.

 

Haberin Devamı

TEPCO, çelik koruma tankının delinmiş olması halinde ne gibi önlemler alınması gerektiği konusunda kesin bir karara varmış değil. Greenpeace ise “sızıntının büyümesi halinde durumun daha da kötüleşeceği” uyarısında bulundu. Greenpeace, denize şu ana kadar önemli miktarda radyoaktif su sızdığını ve Japonya’nın önemli gıdalarından biri olan yosunların çok büyük tehdit altında olduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!