Japon anne AİHM'e gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Japon anne AİHMe gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2009 20:13

EŞİ Fevzi Deniz'in kendisinden uzaklaştırmak için kaçırdığı 4 yaşındaki kızı Kader'i alabilmek için binlerce kilometre kat ederek Gaziantep'e gelip hukuk mücadelesi başlatan Japon Michiko Deniz, kızı için ülkesinde velayet davası açacağını ve konuyu gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götüreceğini belirterek, “Kader'i kesinlikle alacağım” dedi.

Cuma günü Gaziantep Adliyesi'nde kızı Kader ile 5 ay sonra bir araya gelerek, yaklaşık 2 saat hasret gideren 45 yaşındaki Michiko Deniz, bugün savcı gözetiminde aynı duyguları yeniden yaşadı. Kader, Adliye'ye bu kez amcasının kucağında, gözünde pembe gözlükleriyle geldi. Minik kızın yeniden annesiyle görüşeceği için oldukça mutlu olması dikkat çekti. Savcı huzurunda yeniden bir araya gelen çiftlerden Japon Michiko, eşinin ailesinin maddi sıkıntı içinde olduğunu, kızının baskı ve cebir altında bulunduğunu iyi bir eğitim alamayacağını belirterek Kader'in kendisiyle birlikte Japonya'ya gönderilmesi talebini yineledi. Baba Fevzi Deniz ise kızının kendisiyle birlikte Gaziantep'te kalması yolundaki istemini yineledi. Bunun üzerine Cumhuriyet Savcısı Bayram Kuş, çocuğun velayet davası sonuçlanıncaya kadar tarafsız bir aileye verilmesiyle ilgili olarak dosyayı Çocuk Mahkemesi’ne sevk etti.

KIZIMI ALMADAN GİTMEM

Kızını alabilmek için hukuk mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğini ve bu konuda ne gerekiyorsa yapacağını belirten anne Michiko Deniz, Japonya Büyükelçiliği Hukuk Müşaviri avukat Keiko Torigoe aracılığıyla şöyle dedi:
“Kızım Tokyo doğumlu. Bu nedenle Japonya'da velayet davası açacağım. Konuyu gerekirse AİHM'e de götüreceğim. Kızımı almak için her yolu deneyeceğim. Kader'i almadan buradan gitmeyeceğim.”

Michiko Deniz'in Gaziantep'te avukatlığını üstlenen Sermet Atay ve Meral Başarıcı, Kader'in 28 Mayıs 2009'da 4 yaşına gireceğini, yaşı nedeniyle Türk yasalarına göre anneye verilmesi gerektiğini ancak annenin Japonya'da oturmasının sorun olduğunu belirterek, “Çocuk Mahkemesi'nden Kader'in ilk aşamada tarafsız bir koruyucu aileye verilmesi yolunda istemde bulunacağız. Velayetle ilgili olarak ise Japonya'da dava açılacak. Anne, kızıyla ilgili mücadelesini her cephede sürdürecek” diye konuştu.

KIZINI 5 AYDIR GÖREMİYORDU

‘GAZİANTEP- Japonya hasret hattı’na dönüşen olayların ilk adımı, Tokyo’da işçi olarak çalışan Michiko’nun 2004’te Gaziantep’ten bu kente turist olarak giden o zaman 32 yaşında olan Fevzi Deniz ile evlenmesiyle atıldı. Çiftin, 2005’te bir kız çocukları dünyaya geldi. Aile Kader adını verdikleri 4 yaşındaki kızları ile geçtiğimiz yılın kasım ayında, Fevzi Deniz’in Gaziantep’in Kayaönü Mahallesi’nde oturan babasının evine ziyarete geldi. Ancak, iddiaya göre Fevzi Deniz tartıştığı eşi Michiko’yu “Ben Kader’i alıp gelirim” diye kandırarak uçakla Japonya’ya gönderdi. Bir süre sonra da baba Fevzi Deniz de Japonya’ya döndü, ancak çocuğunu Gaziantep’te anne ve babasının yanına bıraktı. Tüm girişimlerine rağmen kızının yanına gelmesini sağlayamayan ve telefonla görüşme girişimlerinden de sonuç alamayan Michiko Deniz, Japonya Büyükelçiliği’ne başvurdu. Japonya’nın Ankara Büyükelçiliği Hukuk Müşaviri Keiko Torigoe ile birlikte Gaziantep’e gelen Michiko Deniz, Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe vererek çocuğunun alınıp kendisine verilmesini, eşi hakkında da dava açılmasını istedi.

GAZİANTEPLİ SALMAN'IN ÇOCUĞU DA JAPONYA'DA KALMIŞTI

JAPON Michiko’nun yaşadığı dramın bir benzerini ise Gaziantepli Salman Gözlügöl yaşamıştı. 1996’da çalışmak için turist pasaportuyla Japonya’ya giden 38 yaşındaki Salman Gözlügöl, Tokyo’da 49 yaşındaki Miyako Amo ile tanıştı. Miyako, sevgilisine kendisinin de çalıştığı Saitama kentindeki boya fabrikasında iş bulup evine yerleştirdi. Çiftin ilişkisinden hamile kalan Miyako bebeğini düşürdü. Yine bebek yapma teklifi Salman tarafından kabul edilmeyince Japon kadın evlenme teklif etti. Aralık 1998’de vizesiz olarak çalışırken yakalanan Salman Gözlügöl’e bir yıl Japonya’ya giriş yasağı getirildi.

Bu süre içinde Gaziantep’te yaşayan Salman’a, Japon sevgilisi para gönderdi. Cezanın dolmasına 10 gün kala Miyako, Türkiye’ye geldi ve Salman’a evlenme teklif ederek birlikte Japonya’da yaşamayı önerdi. Salman Gözlügöl de Gaziantep’teki kalp hastası eşimden boşanıp Miyako’yla Osaka’ya gitti. Ancak, Miyako, evlenmeyi erteleyince bunun ardından Japon kadının Salman Gözlügöl’e ’Amcam’ diye tanıştırdığı 65 yaşında biriyle evli olduğu, Salman’ı ise çocuk yapmak için kullandığı gerçeğinin yattığı ortaya çıktı. Bu arada, Miyako tekrar hamile kaldı. Hamileliğinin yedinci ayında, Salman’a ’Çocuğu bana bırak. Onu sezaryenle erken doğuracağım’ teklifinde bulundu. 23 Şubat 2000’e hastanede bir erkek bebek dünyaya getiren Miyako kayıplara karıştı. Tüm aramalarına rağmen çocuğunu bulamayan Salman Gözlügöl vizesi dolduğu için sınır dışı edildi. Daha sonra çocuğunu bulabilmek için Japonya’dan vize isteyen Salman’a iki kez vize ihlali yaptığı için vize verilmedi. Gözlügöl, 20 sayfalık bir mektupla Japon Adalet Bakanlığı’na başvurup derdini anlatmayı denedi. Ancak sonuç alamadı. Şimdi ise çocuğunun akıbetinden habersiz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!