Jandarma kurÅŸunuyla öldü

Güncelleme Tarihi:

Jandarma kurşunuyla öldü
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 21, 2001 11:51

Cenova'da vurulan İtalyan gencin, bir cipten açılan ateşle öldüğü belirlendi. "İntikam Günü" ilan edilen bugün yine çatışma var.

Haberin Devamı

İtalya'nın Cenova kentinde düzenlenen G-8 zirvesini protesto amacıyla dün düzenlenen gösterilerde ölen göstericinin 23 yaşında bir İtalyan olduğu ve vurularak öldüğü açıklandı.

İtalyan polisinin açıklamasında, Carlo Giuliani adlı göstericinin başından vurularak öldüğü belirtildi.

G-8 zirvesini protesto eden küreselleşme karşıtlarıyla güvenlik güçleri arasında bugün de çatışma çıktı.

Küreselleşme karşıtları arasında siyah giysileriyle yer alan anarşistlerden 10-15 kişi Cenova sokaklarında polisle çatışıyor.

Çatışmaların özellikle, cezaevinin bulunduğu Quarto mahallesinde yoğunlaştığı ve bölgedeki mağazaların vitrinlerinin kırıldığı belirtiliyor. Göstericilerin başlarında bulunan kişilerin ellerinde, demir ve kalın sopalar bulunduğu kaydedildi.

Kentte bugün düzenlenmesi beklenen dev gösteri yürüyüşü de başladı. Polis yürüyüş yapan göstericilerin önündeki gruba gözyaşartıcı bomba atarark durdurmaya çalışıyor.

Göstericiler ''Katiller, Katiller'' sloganları atarak yürüyor.  Gösteriye 100-150 bin kişinin katılması bekleniyor.

VURULMA ANI REUTERS GÖRÜNTÜLERİNDE

Haberin Devamı

Reuters'in çektiği görüntülerde İtalyan gencin, bir jandarma cipine doğru yangın söndürücü fırlatmaya çalıştığı sırada vurulduğu tespit edildi.

Cipin penceresinden görülen bir silahla vurulduğu anlaşılan gencin başına iki gerçek merminin isabet ettiği belirtiliyor. Görüntülerde jandarmaya ait cipin gösterici yere yığıldıktan sonra da üzerinden geçtiğini gösteriyor. 

KASTEN ADAM ÖLDÜRMEKTEN SUÇLANACAK

Bu arada ölen gence ateş eden jandarma, kasten adam öldürmekle suçlandı. ANSA ajansının haberine göre, başka bir jandarmanın hakkında da suç duyurusunda bulunan Cenova savcılığı, bu jandarma hakkındaki suçlamayı otopsiden sonra açıklayacak.
 Â
Görgü tanıklarının jandarmalara ait bir aracın iki kez göstericinin üzerinden geçtiğini söyledikleri ve göstericinin araç üzerinden geçtiğinde ölü olup olmadığının anlaşılmasının ardından sürücü hakkındaki suçlamanın açıklanacağı belirtildi.

İtalya İçişleri Bakanlığı da, göstericinin ''muhtemelen kendini korumak için ateş açan yaralı bir jandarma tarafından vurularak öldürüldüğünü'' açıkladı.

Giuliani'nin daha önce bıçak taşımak, polise karşı koymak ve hakaret etmekten gözaltına alındığı kaydedildi. İtalyan ajansı ANSA da, Giuliani'nin Romalı olduğunu ve Cenova'da yaşadığını duyurdu.

67 KİŞİ GÖZALTINDA

Polisin açıklamasına göre, dün çıkan olaylarda 49 İtalyan, 6 Fransız, 4 Alman, 4 İspanyol, 2 İsveçli, 1 Yunan ve 1 Amerikalı gözaltına alındı.

AİLEDEN ÇAĞRI: ŞİDDET DURSUN

Ölen gencin ailesi de, Ansa haber ajansına gönderdiği yazılı açıklamada, ''Şiddetin durmasını, barışı istiyoruz'' dedi.

Açıklamada, ''Hiçbir şey bir gencin hayatından daha önemli olamaz. Barış, hoşgörü, dayanışma duygularının gelişmesini istiyoruz. Çünkü Carlo'nun ölümünden daha saçma ve hiçbir faydası olmayan bir şey yok'' ifadesi kullanıldı.

Ansa'nın haberinde, savcılık tarafından soruşturulan jandarma görevlisinin, ''Ateş ettiğimi hatırlamıyorum'' dediği belirtildi.

77 KİŞİ YARALANDI

Dünyanın en gelişmiş 8 sanayi  ülkesinin liderlerinin İtalya’nın Cenova kentinde yaptığı zirve   toplantılarını protesto eden göstericilerle güvenlik güçleri arasında  bugün meydana gelen çatışmalarda 77 kişi yaralandı.

Haberin Devamı

Cenova’da bulunan hastanelere gelen yaralılara göre yapılan  açıklamada, yaralıların 46’sının gösterici, 7’sinin polis ve dördünün  gazeteci olduğu bildirildi.

San Martino ve Galliera hastanelerindeki yetkililer, yaralılar  arasında durumu ciddi olanın bulunmadığını belirtti.

G-8 zirvesini protesto eden göstericilerin yaptıkları şiddet  hareketleri Cenova sakinlerini çileden çıkardı.

Küreselleşme karşıtı gösteri grupları içindeki şiddet yanlıları  geçtikleri yerlere zarar verirken, Cenova sakinleri en sonunda  tepkisini gösterdi.

Arabaları yanan, sokağa çıkamayıp evde kilitli kalan,  dükkanlarının camları kırılan Cenovalılar’ın birkaçı balkonlarından  saksıları göstericilerin üzerine attı. Cenovalılar, "Yeter, kenti  mahvettiniz. Her şeyi kırdınız. Agnoletto (Cenova Sosyal Forum  sözcüsü) nerede?..." diye göstericilere bağırdı.

Haberin Devamı

Kent sakinleri gazetecilere verdikleri demeçlerde de,  "Göstericilerin verdikleri zararı biz ödüyoruz. Bizim vergilerimizle  yapılıyor. Vatandaş olarak özgürce sokağa çıkmak, yürümek hakkımız  var. Hepimiz sokaklara çıkalım ve bu göstericilere karşı yürüyelim"  dediler.

İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMALARI

G-8 doruk toplantısında liderler,  "İsrail-Filistin çatışmasının çok vahim boyut kazandığını"  vurgulayarak, derhal çatışmaları dindirme, yani soğutma aşamasına  geçilmesi için acil çağrı yaptılar.

Dokuz satırlık bildiriyi yayınlayan G-8 liderleri, İsrail ile  Filistin Ulusal Özerk Yönetimi arasında yeniden barış temaslarına  ulaşılması için, adını eski Amerikalı senatör George Mitchell’den alan Mithell Planı’nın mutlaka uygulanmasını istediler.

Haberin Devamı

ABD’nin eski Başkanı Bill Clinton’ın Demokrat Partisi’nin üyesi  olan eski Sanato Başkanı George Mitchell, 14 Nisan 1998’de Kuzey  İrlanda’ya barış (Paskalya öncesi Hayırlı Cuma Antlaşması) ve buna  bağlı iki Nobel Ödülü getiren arabulucuydu.

G-8 liderleri öte yandan yoksul ülkelere „bilgisayar çağının  aktarımı" için uğraşan „Dijital Fırsat Görev Gücü„nü desteklemeyi  sürdürmeyi kayda düştü.

Liderler, yoksul Afrika ülkelerine yardım etmeyi de karara  bağladı.

ÇOK CAN YANDI

Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere, Japonya, ABD, Kanada ve  Rusya’dan müteşekkil G-8 ülkelerinin liderleri, Ortadoğu’daki  durumun çok ciddi tehlike yarattığını, zirvenin ikinci gününde  yayımlanan ortak bildiride kaydetti.

Haberin Devamı

Liderler, "Ortadoğu’da (Filistin-İsrail çatışmasında) çok fazla  insan hayatını kaybetti. Durum her geçen gün kötüye giderken,  korunmasız kalamayız. Çok acil müdahale etmek gerekiyor" dedi.

Bu arada gelecek pazartesi günü Avrupa Birliği Ortak Savunma ve  Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile Avrupa Birliği  Ortadoğu uzmanı Miguel Angel Moratinos’un Ortadoğu’ya gideceği  belirtildi.

Dünyanın en gelişmiş 8 sanayi ülkesinin liderlerinin bugünkü  toplantılarında Kyoto çevre protokolü de ele alındı.

Atmosfere zarar veren gazların kullanımının  azaltılmasını öngören Kyoto sözleşmesi üzerinde Amerika, Japonya ve  Avrupa’nın tamamıyla farklı düşüncelerde olduğu belirtiliyor.

Liderler, ABD’nin ulusal füze savunma sistemi projesini de ele  aldı, gün içinde sık sık ikili görüşmelerde bulundu. Yarın Türkiye saatiyle 11.30’da sona erecek olan zirvenin ardından ortak açıklama  yapılacak.

BANKAYA MOLOTOF KOKTEYLLÄ° SALDIRI

Göstericiler arasındaki şiddet yanlıları,  bir bankaya molotofkokteylleriyle saldırdı.

Cenova’daki Kennedy meydanına gelen gösterici grupların arasında  bulunan şiddet yanlılarının, burada bulunan bir bankaya ve apartmana  molotofkokteylleri atarak yangın çıkardığı bildirildi.

Bankanın birinci katı ile apartman girişinde yangın çıktığı  kaydedildi.

Bu arada şiddet yanlıları, yürüyüşün yapıldığı güzergahta birçok  araba ve mağazaya zarar verdi.

Güvenlik ekipleri ise göstericileri gözyaşartıcı bombalarla  durdurmaya çalışıyor.

BU KEZ DE KAZA CAN ALDI

Öte yandan küreselleşme karşıtı gösteriler için İtalya’ya gelen  bir Fransız kadın, trafik kazasında hayatını kaybetti.

İtalyan ajanslarının haberine göre, Cenova’ya gitmek üzere sabah  saatlerinde İmperia kentine gelen Fransız grubu, polis tarafından  Ventimiglia kasabasında otobüslerde bekletildi. Hava almak için  otobüsten inen Suzanne Bendotti adlı 43 yaşındaki kadın, park halinde  bulunan ve el freni çekili olmayan bir aracın kendi kendine hareket  etmesi sonucu ezilerek can verdi.

ZÄ°RVEDE 2. GÃœN

İtalya'nın Cenova kentinde düzenlenen G-8 zirvesinin ikinci gün görüşmeleri başladı.

Sanayileşmiş 7 ülke ve Rusya'nın devlet ve hükümet başkanları Dükalık Sarayı'nda biraraya geldi. Bugünkü görüşmeler için saraya gelenilk lider Japonya Başbakanı Junişiro Koizumi, en son gelen lider de Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac oldu.

ABD, Almanya, Fransa, Kanada, İngiltere, İtalya, Japonya ve Rusya'dan oluşan G-8'in, bugünkü toplantılarında, Ortadoğu'daki gerginlik, Balkanlar'ın durumu, Kyoto iklim anlaşması, ABD'nin ulusal füze savunma planı ve bölgesel krizler konularını ele alması öngörülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!