İzzet Altınmeşe ‘Devlet’ katında

Güncelleme Tarihi:

İzzet Altınmeşe ‘Devlet’ katında
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türk Halk Müziği’nin ünlü sesi, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in elinden aldığı ‘‘Devlet Sanatçısı’’ ünvanı için ‘‘Hayatımın sonuna kadar gururla taşıyacağım, çocuklarıma da en değerli miras olacak’’ diyor.

Türk Halk Müziği’nin usta yorumcu ve derlemecisi İzzet Altınmeşe, sanat hayatının 35. yılında ‘‘Devlet Sanatçısı’’ seçilmesinin sevincini yaşıyor. Toplam 25 albüm ve 300 hizmet ödülü sahibi olduğunu söyleyen Altınmeşe; ‘‘Ben de bir halk sanatçısıyım. Halkla devlet bir bütündür. Devleti yöneten kişiler bana bu ödülü layık görmüşler. Ben de bunun haklı gururunu yaşıyorum. Çocuklarıma da çok değerli bir miras olacak’’ diyor.

1945 yılında Diyarbakır'ın Cüngüş ilçesi Arapdere köyünde dünyaya gelen sanatçı, 1963 yılında Adana Halk Eğitim Merkezi’nde nota ve şan dersleri almaya başladı. 1965 yılında ilk plağını yapan Altınmeşe 1970 yılında Ankara'ya yerleşti. 1972'de sözü ve müziği kendisine ait olan ‘‘Biraz da Bana Gül Kader’le adını Türkiye'ye duyurdu.

Altınmeşe'nin ‘‘Esmerim’’- le başlayan fırtınası ‘‘Nazey’’, ‘‘De Get Bayburt’’,‘‘Kınayı Getir’’, ‘‘Saza Niye Gelmedin’’le devam etti. 80'li yıllarda ‘‘Saza Niye Gelmedin’’,‘‘Sevdiğime Pişman Ettin’’ ve ‘‘Fırat’’ olay yarattı.

‘Fırat’ın öyküsü

Altınmeşe ünlü ‘‘Fırat’’ türküsünü çok etkilendiği bir olay üzerine bestelemiş: ‘‘Fırat'ta bir gelin alayı salla karşı tarafa gidiyordu. Salın alabora olmasıyla birlikte gelin kız sulara kapıldı ve öldü. Bu olay beni çok etkiledi. 1982 yılında bu türküyü besteledim. O yıllar TRT tekelinde olduğu için tanıtamamıştım’’ dedi.

‘‘Devlet Sanatçısı’’ Altınmeşe'nin öteki ünlü türküleri arasında unutulmaz ‘‘Maden Dağı’’ nın yanı sıra ‘‘Size Selam Getirmişem’’, ‘‘Dost Yarası’’, ‘‘Aşkımın Mahkûmuyum’’ ve ‘‘Düştüm Çıkmazlara’’ da yer alıyor.

Yoga ve tasavvuf

Altınmeşe yeni albümü ‘‘Derdo’’da 12 türkü seslendiriyor. Unutulmaya yüz tutan Diyarbakır yöresinden ‘‘Divan Peşrevi’’ ni de seslendirdiğini belirten Altınmeşe, özellikle ‘‘Senem’’ türküsünun ‘‘Fırat’’ gibi dillerden düşmeyeceğini belirtiyor.

Yedi filmde başrolde oynayan ünlü sanatçı ‘‘Zerre’’ mahlasıyla ‘‘Aşıklama’’ tarzındaki çalışmalarını da özenle sürdürüyor. İzzet Altınmeşe'nin özel ilgi alanındaysa otacılık, yöresel fıkralar, yoga ve tasavvuf hayli geniş yer tutuyor.

Senem

Söz ve müzik: İzzet Altınmeşe

Ay yüzlü güzelim Kerem eyle mene

Yaralı göynüme Merhem eyle sene

Gurbanam yoh deme goyma gara yere

Yeter ki, gel mene senede bir sene

Senem senem gadan alim senem senem

Senem senem kölen olim senem senem

Senem senem gurban olim senem senem

Senem senem seni seni seven menem, menem

Her günüm, her gecem göz yaşı dökerem

Gel menim aşkım ol, sene olam Kerem

Senin eşkin için bir ömür beklerem

Yeter ki gel mene, senede bir sene



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!