İznik Restaurant

Güncelleme Tarihi:

İznik Restaurant
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Londralı gurmelerin yolu 10 yıldır İznik Restaurant'dan geçiyor. İngiliz gazeteleri ise İznik'i öve öve bitiremiyor. Independent gazetesi, İngiltere'nin en ünlü on restoranından biri ilan etmiş İznik'i. Evening Standart ise ‘‘Türk Mutfağı'nın Kabesi’’ diyor, İngiliz yemek eleştirmenleri de Sevgililer Günü'nde gidilebilecek üç restorandan biri olarak göstermiş. Skylife dergisi ekim sayısında Londralılar'ı büyüleyen İznik Restaurant'a yer verdi.

Gurbettesiniz. Uygarlığa ve dünyanın en büyük metropollerinden birinde renk renk açan yeryüzünün bütün ahalisine rağmen, kimi zaman kendinizi kimsesiz hissedersiniz. Sürgün yemiş ozanlar misali... Vatana dair sonsuz bir hasretin de tadını hissetmektir bu. Ya da sevdiğiniz toprağın, günbatımında içinizi kuşatan büyüsüyle sizi kendine çekmesi. Londra'ya gelen Türkler bu hasretle okurlar İngiliz gazetelerinde İznik Restaurant'ın övgülerini. Örneğin bu yazının yazıldığı sıralarda bir İngiliz gazetesinde, İşçi Partisi'nin eski Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone'un Muhafazakar Parti milletvekili Charles Kennedy ile yediği yemeği anlatan söyleşinin orta yerinde İznik mahlası ile vatanımız var... Londra'nın ortasında muhteşem bir dekorda, hikayesi duvar çinilerinde asılı bu mekanda Osmanlı yemekleri yemişler ve övgüyle sözetmekteler İznik Restaurant'dan.

Independent gazetesi Şubat 1998'de İngiltere'nin en ünlü on restoranından biri ilan etmiş İznik'i. Evening Standart ise ‘‘Türk Mutfağı'nın Kabesi’’ diye adlandırmakta. Guardian gazetesi tarafından en iyi Türk restoranı seçilmiş. (Bütün İngiltere'de 5 bin, Londra'da 600 Türk restoranı olduğunu hatırlarsak karne notumuzu anlamış oluruz). Hardens tarafından Londra'da keseye en uygun lokanta olarak tespit edilmiş. İngiliz yemek eleştirmenleri tarafından Sevgililer Günü'nde gidilebilecek üç restorandan biri olarak gösterilmiş. Kimbilir, natüralist bir üslupla işlenmiş çinilerin lacivert, koyu yeşil, firuze, mercan kırmızısı renklerindeki gülleri, laleleri, karanfilleri ve sümbülleriyle kuşatılan bir yemeğin, aşkı ölümsüz kılacağını düşünmüş belki de eleştirmenler...

BÜYÜLÜ MEKAN

Velhasıl, Londralılar için İznik'e çıkan yol, 19 Highbury Park. Ve sık sık en ünlü rehberlerde yeniden yazılıyor bu adres.

1998 Parlamento Noel Partisi Yemeği İznik tarafından hazırlanmış. Başbakan Blair, İznik'te çok sık yemek yemekte. Ve şimdilerde Blair'in oturduğu masayı rezerve etmek isteyen yeni tür bir müşteri grubu var İznik'in. Yazar Ahmet Altan ise İznik'i ‘‘İnanılmaz bir restoran’’ diye tarif ediyor. Vitraylarla süslenmiş kapıyı açar açmaz, karşınıza çıkan manzara nefesinizi kesiyor. Tavandan sarkıtılmış yumurta çiniler, duvarlarda bir hassasiyetle yerleştirilmiş duvar tabakları, tülbent dokumasından ince masa örtüleri, adeta Londra sokaklarında koşturan binbir ulustan insanın ahengi kadar gözalıcı. Herbir çini tabakta, herbir el oyması ahşap masada ve adında, çok emek verilmiş bu restoranın tarihi saklı. Adında saklı, çünkü ismi özenle seçilmiş. İznik, çok emek verilerek üretilen çinilerin yurdu. Yani, hayatın tarih ve emekle anlamlı olduğuna inananlar için özel bir anlam taşıyor İznik ismi. Öte yandan, bu restoranda yemek yiyen İngilizler'in çoğu İznik'i merak edip görmeye gitmişler.

İznik Restaurant, ayaküstü ‘‘black pudding’’ yenilen gürültülü bir Workman's Cafe iken, çokça borçlanarak satın alınmış. Üstelik banka müfettişi onların katiyyen başarılı olamayacağına ve iflas edeceklerine eminmiş. Şimdi sade bir emekli olarak yaşayan İngiliz müfettiş, restoranı açıldıktan üç ay sonra gördüğünde gözlerine inanamamış. Bütün kötümserliğinden vazgeçip İznik grubuna tam destek vermiş.

'MUHTEŞEM YEMEKLER'

İngiliz kahvaltısı servisine devam edildiği günlerde, restoran sahibi Adem ve Pırıl Öner'in kendileri için pişirdiği bir avuç nohut ve pilavda gözü kalan, görmüş geçirmiş bir sosyolog hanım işe el koyar ve bir güzel paylar Adem Öner'i: ''Bu muhteşem Anadolu yemeklerini kendine ayırıp bizi sosislerle avutuyorsun. Ben, bundan sonra her geldiğimde sizin kendiniz için pişirdiğiniz yerel yemeklerinizden istiyorum.''

İngiliz profesör hanımla günler ve geceler boyu çalışırlar. Listeler ve yemek tariflerini Ünlü Osmanlı Yemekleri kitabından çeviriler... Londra'nın adı en çok bilinen Türk şefini işe alırlar.

Heyecanlı gün gelip çattığında, yani ilk Türk yemeği olarak ünlü ‘‘elbasan tavası’’ müşteriye sunulduğunda her biri adeta nefeslerini tutarak sonucu beklemişler. Aradan on yıl geçmiş ve çoktan mönüden çıkmış olmasına rağmen hâlâ eski müşteriler ‘‘elbasan tava’’yı sormakta.

Artık Öner ailesi için zorluklar geride kalmış. Şanı bütün Londra'yı saran restoranlarında, Londra'ya yolu düşen Türkler'i ağırlamanın, Ramazan'da geleneksel iftar yemeği vermenin ve yeni Türk yemeklerini deneyerek mönüyü zenginleştirmenin keyfini sürüyor. 22 başlangıç, 12 vejetaryen, 20 ana yemek, bilumum Türk tatlıları, çinilerle bezenmiş fonuyla İznik Restaurant sizi bekliyor.

İznik Restaurant, 19 Highbury Park

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!