İznik’in şifresini Vatikan da çözemedi

Güncelleme Tarihi:

İznik’in şifresini Vatikan da çözemedi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2009 17:39

BURSA Valiliğinin, Hırıstiyanlık tarihinin en önemli merkezlerinden biri olan İznik’te konsül toplantılarının yeri konusunda bilgisine başvurulan Vatikan da soruları yanıtsız bıraktı.

Bursa Valisi Şahabettin Harput İl Özel İdare Genel Sekreteri Kemal Demirel ile birlikte İznik İlçesi’nde incelemelerde bulundu ve Prof. Dr. Semavi Eyice’den bilgi aldı. Öncelikle Ayasofya Müzesi’nin restorasyonu ile ilgili incelemelerde bulunan Vali Harput İlçe Kaymakamı Nurettin Kakillioğlu ve İlçe Kültür ve Turizm Müdüründen bilgi aldı. Hıristiyanlık tarihi açısından İznik’te toplanan 1'inci ve 7'nci konsülün nerede yapıldığının araştırıldığını belirten Vali Harput şöyle konuştu:
“Ayasofya Müzesi bir süre kilise bir süre cami olarak kullanılmış, 7'nci konsülün toplandığı yer olarak biliniyor. 1'inci Konsülün Senato Sarayında toplandığı konusunda ihtilaf var, 1'inci Konsül Hıristiyanlık tarihi açısından daha fazla önem taşıdığı için 1'inci konsülün toplandığı yerin tespiti konusunda Vatikan’ın Ankara Büyükelçiliği ile iki kere yazışma yaptık, fakat kesin bir bilgi alamadık. Senato Sarayının yeri konusunda bilgisi olan herkesle görüşmeye hazırız. Bu konuda Prof. Dr. Semavi Eyice ile görüşüyoruz, bu noktada sağlıklı bir veriye ulaştığımız taktirde 1'inci konsülün toplandığı yerin süratle ayağa kaldırılması ve İznik’in Dünyanın önemli merkezlerinden olabilmesi için ciddi bir proje çalışmamız olacak, İl Özel İdaresi’nin katkısıyla bu işi başarmak istiyoruz” dedi.

Vali Şahabettin Harput, İznik tarihi ve Senato Sarayının yeri konusunda görüşme yaptığı Prof.Dr. Semavi Eyice’den bilgi aldı. Prof.Dr. Semavi Eyice, Hıristiyanlık dünyasının da 1. konsülün toplandığı sarayla ilgili çok araştırma yapıldığını fakat şu ana kadar yer konusunda herhangi bir tespit yapılamadığını belirterek, İstanbul kapısına giden iki bölgede olabileceğinin sinyalini verdi. İlçe Kaymakamı Nurettin Kakillioğlu’nun Senato Sarayının bulunduğu tahmini yerin kamulaştırılarak kazı çalışmalarının yapılması için hazır olduğunu belirtmesi üzerine Vali Harput, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile konu üzerinde görüşme yapacağını belirterek, 1'inci konsülün toplandığı yerin tespit edilerek ayağa kaldırıldığında, İznik ve Bursa açısından çok önemli bir turizm potansiyelinin oluşacağını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!