İzmit’teki çete savaşının nedeni 150 milyon dolar

Güncelleme Tarihi:

İzmit’teki çete savaşının nedeni 150 milyon dolar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2006 00:00

İzmit’te 10 Mart Cuma günü çete lideri olmakla suçlanan Hadi Özcan’a yönelik silahlı saldırının üzerindeki sis perdesi dağılmaya başladı. Çatışmanın İzmit limanındaki 150 milyon dolarlık rant kavgasından kaynaklandığı belirlendi.

İZMİT Yahya Kaptan girişindeki kavşakta geçen mart ayında Hadi Özcan’a karşı otomatik tüfekle yapılan silahlı saldırıda 2 kişi ölmüş, 7 kişi yaralanmıştı. Çete lideri olmakla suçlanan Hadi Özcan ise omzundan yaralanmış, alınan ifadesinin ardından Kandıra F Tipi cezaevine gönderilmişti. Saldırıda kullanılan araç ise, içinde bir adet Kalaşnikofla birlikte yakılmış olarak bulunmuştu. Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğü tarafından bir aydır yürütülen sesiz soruşturma, İzmit’te bu hafta sonu 23 kişinin gözaltına alınmasıyla tamamlandı. Kocaeli Başsavcılığı tarafından alınan ifadelerin ardından 12 sanık tutuklandı.

TALİMAT CEZAEVİNDEN
/images/100/0x0/55ea406ef018fbb8f8740c65


İddialara göre, İzmit’te yaşayan Öztürkler çetesi, fuarda bir cinayete kurban giden kardeşleri Oğuz Öztürk’ün öldürülmesinden Hadi Özcan ve adamlarını sorumlu tutuyorlardı. Hadi Özcan’dan hem alınması gereken bir intikam vardı. Ayrıca İGSAŞ’ta iştah kabartan rant yüzünden karşı karşıya gelmişlerdi.

Olaydan üç gün önce 7 Mart günü Ali Öztürk ve Hüseyin Kamber, Kandıra F Tipi Cezaevi’nde yatan Oktay Öztürk’ü ziyaret etti. Cezaevi kayıtlarına göre ziyaret sırasında Hadi Özcan’a yapılacak silahlı saldırı konuşuldu. Ali Öztürk ve Hüseyin Kamber, Hadi Özcan’ı Cuma namazı çıkışında sürekli takip ettiklerini, ama bir türlü denk düşüremediklerini söyledi. Bunun üzerine hapisteki Oktay Öztürk, "Tamam işte halledin" talimatını verdi.

10 Mart günü Hadi Özcan’ın içinde bulunan araç, trafik ışıklarında tarandı ve karşılıklı çatışma çıktı. Cezaevi kayıtlarına göre olaydan dört gün sonra, yani 14 Mart’ta Hüseyin Kamber, yine Kandıra F tipi cezaevine giderek Oktay Öztürk’e eylemleri hakkında bilgi verdi.

DELİL, YANAN ARABA

10 Mart’ta sokak ortasında meydana gelen silahlı çatışmadan sonra, Emniyet için en büyük delil yakılan araba oldu. Yakılan aracın İstanbul Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü tarafından incelemesi yapıldı. Sanıkların görüşmelerini de sıkı takibe alan Kocaeli Emniyet Müdürlüğü ekipleri, yapılan operasyon sonucu 23 kişiyi gözaltına aldı, 12’si savcılık tarafından tutuklandı. Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili iddianmesini tamamladıktan sonra dava açılacak.

İŞTAH KABARTAN LİMAN İHALELERİ

İzmit’te 40’ın üzerinde liman bulunması, kayıt dışı ekonominin varlığı, buradaki irili ufaklı çetelerin ilgisini çekiyor. İzmit’te bulunan İGSAŞ şirketinin "liman dolgu ihalesi açacağı" bilgisi, hem Öztürkler’i, hem de Hadi Özcan ve adamlarını harekete geçirdi.

Emniyet’e ulaşan bilgilere göre ihalede Öztürkler’le birlikte hareket eden bir başka isim de, İzmit eski ülkü ocakları başkanlığı yapan Erol Altunay’dı. Hadi Özcan ise ajandasına İGSAŞ’ın ihalesiyle ilgili olarak "150 milyon dolarlık bir iş" notunu düşmüştü. İş sadece liman dolgu inşaatıyla bitmiyor, ihale yapıldığı takdirde arkasından bir kooperatif kurulacak ve nakliye işi devreye girecekti. Ancak ortada henüz açılmış bir ihale yok, çünkü ÇED raporunun çıkması bekleniyor.

Yine Kocaeli Emniyet Müdürlüğü’ne ulaşan bilgilere göre, ihaleye girmek isteyen ve Hadi Özcan’ı saf dışı bırakmak isteyen Erol Altunay, Özcan’a yapılan silahlı saldırıdan hemen sonra, İGSAŞ’ta görevli bir isimle görüşme yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!