İzmir'de cemevleri için temenni kararı

Güncelleme Tarihi:

İzmirde cemevleri için temenni kararı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2011 19:04

CEMEVLERİNİN resmi ibadethane sayılması için iki yıl önce temenni kararı alan İzmir İl Genel Meclisi, bu kez de elektrik, su, onarım gibi giderlerinin il özel idaresi bütçesinden karşılanmasını sağlayacak yasal düzenlemenin yapılması için temenni kararı aldı.

Geçen ağustos ayı toplantılarında CHP’li üyeler tarafından verilen önergeyi değerlendiren İzmir İl Genel Meclisi, İzmir kent sınırları içerisinde bulunan 23 cemevinin talebi halinde elektrik, su, bakım- onarım giderlerinin İl Özel İdaresi bütçesinden ödenmesini AK Parti’li üyelerin ret oyu kullandığı oylama sonucunda oy çokluğu ile kabul etti. Meclis’in aldığı karar onaylanmak üzere İzmir Valiliği’ne gönderildi. Kararı inceleyen Vali Kıraç, cemevlerinin yasal ibadethane sayılmadığını, bu nedenle elektrik, su, bakım-onarım gibi giderlerinin İl Özel İdaresi bütçesinden karşılanmasının mümkün olmadığını, meclisin aldığı kararın siyasi olduğunu, bu kararda direnilmesi sonucunda meclisin feshedilebileceği gerekçesiyle alınan kararı geri gönderdi.

Vali Kıraç tarafından geri gönderilen karar geçen ay yeniden incelenmek üzere Plan ve Bütçe, Kültür ve Turizm, Hukuk, Sosyal Hizmetler komisyonlarına havale edildi.

YENİDEN GÜNDEME GELDİ

Plan ve Bütçe, Kültür ve Turizm, Hukuk, Sosyal Hizmetler komisyonları tarafından hazırlanan ortak rapor, bugün yapılan İzmir İl Genel Meclisi toplantısında yeniden gündeme geldi. Raporda cemevlerinin resmi ibadethane sayılmadığından, giderlerinin karşılanamayacağı ancak Meclis tarafından alınan kararın siyasi bir karar olmadığı, Meclis’in ancak siyasi bir parti ya da parti adayını desteklemesi sonucunda Danıştay tarafından feshedilebileceği ibarelerine yer verilerek, "Cemevlerinin yasal ibadethane sayılması veya çeşitli giderlerinin devlet veya İl Özel İdare tarafından karşılanması için yeni bir düzenlemeye ihtiyaç vardır. Bu düzenlemenin yapılması için TBMM’de yeni yasal düzenleme yapılması gerekmektedir. Bu düzenlemenin yapılması için İl Genel Meclisimiz bir temenni karar alarak, TBMM’de grubu bulunan siyasi partilere ve TBMM Başkanlığına bildirmesini meclisimizin olurlarına arz ve teklif ederiz" denildi.

Görüşme sonucunda cemevlerinin resmi ibadethane sayılması ve giderlerinin il özel idareleri tarafından karşılanmasını sağlayacak yasal düzenlemenin yapılması için bir temenni kararı alınması ve TBMM’ye gönderilmesi oy birliği ile kabul edildi.

Komisyonların ortak raporunun okunmasının ardından konuşan İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, Vali Kıraç’ın bazı dernek ve vakıflara yardım ettiğini belirterek, "Devlet inançlar karşısında tarafsız ve eşit olmalı, her yurttaşa inancını yaşatabilmelidir. Alevi yurttaşlarımız inaçlarını yaşayabilmeli ve devletin diğer inançlara sunduğu olanaklardan faydalanabilmelidir. İl Özel İdareleri bütçesinden Vali dernek, vakıflara yardım yapabilir, bu kanunda öngörülmüştür. Valimiz çeşitli yıllar içinde Samed Dede Vakfı’na 150 bin lira yardım yapmıştır. Bu yardımın miktarını ve verip vermeme yetkisi Vali’dedir. Bütçemizde bu yardımlar için de 500 bin lira konmuştur, gerekirse bu rakam arttırılabilir. Cemevlerinin yasal ibadethane sayılması veya çeşitli giderlerinin devlet veya İl Özel İdare tarafından karşılanması için yeni bir düzenlemeye ihtiyaç vardır. Bu düzenlemenin yapılması için TBMM’de yeni yasal düzenleme yapılması gerekmektedir" diye konuştu.

Meclis’in kararlarının hukuka ve içtihadlara uygun olması gerektiğini, siyasi karar değerlendirmelerinin subjektif kararlar olduğunu belirten AK Parti Grup Başkan Vekili Nazmi Kalyoncu ise, resmi ibadethane olan camilerin su ve aydınlatma dışındaki hiçbir giderinin devlet tarafından ödenmediğini dile getirerek, "Alevi yurttaşlarımızın nasıl ibadet edeceğini kimse tayin edemez. Herkes hürdür, herşey kanunlar çerçevesinde olmalıdır. Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması konusunda daha önceden aldığımız temenni kararı vardır, bu mükerrer bir karardır luzumlu değil, komisyonumuz öyle uygun görmüştür. Hiçbir zaman konjonktüre göre düşüncelerimizi değiştirme noktasında değiliz" dedi.

CHP Grup Başkan Vekili Hüseyin Mumcuoğlu da, toplumun en önemli ihtiyaçlarından biri üzerinde görüşme yaptıklarını, alınan kararın Türkiye’ye örnek olacağını ifade ederek, "Bu konu Türkiye’nin de gündeminde. Cemevleri hem dini ritüellerin hem kültürün sanatın hem felsefenin bir arada yaşam mekanı olan yerlerdir. Toplumumuzun bu tip yerlere çok ihtiyacı var. Cemevleri ile ilgili yasal boşluğunun bir an önce doldurulması gerekiyor. Grup olarak bu konuların takipçisi olacağız" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!