İzmir'de, 4 okula 2 müdür

Güncelleme Tarihi:

İzmirde, 4 okula 2 müdür
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2008 12:19

İZMİR Milli Eğitim Müdürlüğü ilginç bir uygulamaya daha imza attı. Türkiye'de ilk kez, iki okulun müdürü, iki ayrı okulun daha müdürlüklerini yapmak üzere görevlendirildi. İki müdür, iki okul arasında mekik dokuyarak yöneticilik yapıyor. İzmir'de 350'ye yakın okulun müdürsüz olup vekaleten yönetildiğine de dikkat çekildi.

Yönetici atamaları, öğretmen görevlendirmelerindeki icraatları sık sık eleştiri konusu olan İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Yönetici Atama Yönetmeliği'nin Danıştay tarafından iptal edilmesinin ardından 300'ü aşkın müdürün kararnamesini iptal etmek zorunda kaldı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, bu nedenle boşalan okul müdürlüklerine yeniden görevlendirme yaptı. Pekçok okul müdürü kadrosu yerinde bırakılarak, vekaleten başka okulun müdürlüklerine görevlendirildi. Pekçok okulda müdür başyardımcıları boşalan müdürlük koltuğuna görevlendirilmeyi beklerken, başka okullardan müdürler, müdür yardımcıları bu görevlere getirildi. Kadrosu ilköğretim okulu müdürlüğünde olup liseye görevlendirilen müdürlerden, soruşturmayla görevden alınıp anadolu lisesine vekaleten müdür yapılan müdür başyardımcısına, öğretmenevinde yöneticilik yaparken bir okulun müdürlüğüne getirilen eğitimciye kadar yapılan görevlendirmeler huzur kaçırdı.

Bu görevlendirmelerde liyakata bakılmadığı, siyasi kadrolaşmanın hedeflendiği öne sürüldü. Pekçok eğitimci bu görevlendirmelerin ‘iş barışını bozan’ nitelikte olduğunu savunurken, Müdürlük eşi benzeri görülmemiş bir uygulamayla icraatlarını ‘taçlandırdı.’

Müdürlük, bir soruşturma sonucu boşalan Alsancak'taki Nevvar Salih İşgören Anadolu Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi'nin Müdürlüğü'ne Eskiizmir'deki Naci Şensoy Lisesi'nin 13 yıllık Müdürü Hüseyin Tozan'ı görevlendirdi. Tozan, şimdi iki okulun da müdürlüğünü yapıyor. Sabah eski okulunda eğitim öğretimi başlatan Tozan, ardından Alsancak'taki ikinci okuluna geliyor. Burada saat 15.00 sıralarında sona eren tamgün öğrenimden sonra tekrar Eskiizmir'e dönüp yöneticilik görevlerini yerine getiriyor.

Aynı uygulamanın yapıldığı ikinci müdür ise Karataş'taki Duatepe İlköğretim okulu Müdürü İbrahim Marangoz oldu. Marangoz ikinci müdürlük görevini Hatay'daki Şerif Remzi İlköğretim Okulu'nda yapıyor. Bu iki görevlendirme konusunda ise eğitimciler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nü eleştiriyor, “Burada çifte haksızlık var: Birincisi bu kişilere ikinci bir okulun yönetim yükünün verilmesi. İkinci haksızlık ise yıllardır müdür yardımcılığı görevini sürdüren, yönetici olmaya hazırlanan binlerce eğitimci arasından kimsenin bu göreve getirilmemesi, uygun bulunmamaları. Diğer görevlendirmeler ise tamamen kadrolaşma kokuyor. Her okulda müdür başyardımcısı, müdür yardımcısı var. Kararnameler iptal edildiğinde, boşalan müdürlüklere her okulun bu ikinci adamları vekil verilebilirdi. Çünkü müdürün görevli, raporlu, izinli olması halinde yönetmelik gereği yerine yardımcıları bakar. Ama bu yapılmadı” dedi.

Öte yandan İzmir'de halen 648 okulun müdürünün kadrolu olduğu, 340 müdürün ise görevlerini ‘vekaleten’ yürüttüğü ortaya çıktı. Yönetici Atama Yönetmeliği'nin iptal edilmesinden sonra yenisi çıkmadığı için boş kadroları ilçe milli eğitim müdürlüklerinin teklifleriyle görevlendirmelerle doldurduklarını belirten bir yetkili, “Şu anda üç okuldan biri vekaleten yönetiliyor. Her gün yeni emeklilik talepleriyle sayı artıyor. Kesinlikle bu görevlendiremelerde siyasi kadrolaşma sözkonusu değil. Sendikalar kendilerinden yapılan görevlendirmeleri saymıyor, kendileri dışında bir görevlendirme olduğunda (vay kadrolaşma) diye yaygarayı basıyor, olan bu işlerin başındaki yöneticilere oluyor. Bu görevlendirmelerden en az yüzde 70'i kastedilen siyasi partiye oy vermemiştir. Yani bir siyasi kadrolaşma yok. İki okul müdürüne ayrıca başka okullarda müdürlük görevi verilmesi ise Danıştay'ın iptal kararından sonra yapılan bir yorum hatasından kaynaklanıyor. Düzeltilecek” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!