İzmir depremin yaralarını sarıyor

Güncelleme Tarihi:

İzmir depremin yaralarını sarıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2005 13:37

İzmir’in Urla ve Seferihisar ilçelerinde yaşanan depremler sonrasında vatandaşlar, bir daha deprem olur korkusuyla, geceyi kurdukları çadırlarda ve araçlarının içinde geçirdi.

Dün meydana gelen, en büyüğü 5.6, 5.7 ve 5.9 olan ve artçılarının sayısı 150’yi geçen depremin merkezine en yakın yerleşim yeri olan Seferihisar’da yaşam normale dönmeye başlarken, evlerinde büyük çatlaklar oluşan bazı ilçe sakinleri, yetkililerden kendilerine yardımcı olmasını istedi.

Urla Belediye Başkan Vekili Bülent Nart, vatandaşa her türlü yardımı yaptıklarını, gece 500 aileye yemek verdiklerini söyledi. Nart vatandaşların çadır isteklerini de Kaymakam Ahmet Mailoğlu’na ilettiklerini söyledi. Ancak Kaymakam Mailoğlu’nun, panik yaratılmaması için çadır verme taraftarı olmadığını belirten, Nart, ‘Evleri oturulamayacak durumda olan 3 ailenin 4’ü çocuk 11 kişilik mensubu Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Dinlenme Tesisleri’ne yerleştirildi. İlçede ekiplerimiz hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor. Belediye olarak her türlü yardımı yapıyoruz. Kulaktan kulağa yayılan deprem olacak söylentisi halkta korku yarattı. Çoğu vatandaş geceyi çadırlarda ve araçlarında geçirdi. Ama depremin yaraları sarılıyor’ dedi.

Bu arada, bazı çadır satıcılarının, ilçeye gelip satış yapmak için tezgah açtığı görüldü. Çadır satıcısı Murat Ersoy, işlerinin kötü olduğunu, şu ana kadar sadece 130 YTL’den tek çadır sattığını, ilçe sakinlerinin önceki depremlerden hazırlıklı olmasının bunda payı olduğunu söyledi.

Barbarosoğlu: Deprem dizini henüz bitmedi

BOĞAZİÇİ Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, ‘İzmir’de sismik faaliyetin tamamlandığı söylemek için çok erken, bu bir müddet daha sürebilir’ dedi.

İstanbul Valiliği’nde dün Dünya Bankası’nın İkraz Anlaşması imza ve devir törenine katılan Prof. Dr. Gülay
/images/100/0x0/55ea7b1cf018fbb8f882c15d
Barbarosoğlu, basın mensuplarının İzmir depremleriyle ilgili sorularını yanıtladı. Bölgede 7 şiddetinde büyük deprem üretecek fayların olmadığını belirten Barbarosoğlu şunları söyledi:

‘Ancak aktif ve tali faylar var. Bunlar birbirlerini etkileyerek zaman zaman deprem dizinleri oluşturabilirler. Dün sabahtan beri başlamış olan deprem serisinin bitmemiş olma riski yüksek. Buradaki deprem oluş düzeni şöyle: 5 şiddetinde bir deprem olur, sonra hem büyüklüğü hem aralıkları azalır. Daha sonra tekrar deprem şiddeti 4-5 civarına çıkar ve yeniden azalır. Bunlar birkaç defa tekrarlayabilir. Sismik faaliyetin tamamlandığı söylemek için çok erken, bu bir müddet daha sürebilir’ dedi.

Elazığ, 4.2 ile sallandı

ELAZIĞ’da, dün sabah 4.2 büyüklüğünde hafif şiddetteki bir deprem meydana geldi. Ölen ya da yaralanan kimsenin olmadığı depremin merkez üssü olan Hıdırbaba Köyü’ndeki ilköğretim okulu, muhtarlık binası ile cami ve okul lojmanında hasar meydana geldi. Köy Muhtarı Osman Karabulut, deprem olduğu sırada Elazığ’da bulunduğunu, depremin ardından hemen köye döndüğünü belirterek, ihtiyar heyetiyle birlikte köydeki binalarda incelemelerde bulunduklarını söyledi. Karabulut, ‘Köyümüzde önemli bir hasar yok. Ancak okulun bir dersliğinde ve okul lojmanının duvarında çatlaklar var. Depremden sonra taşımalı eğitimle buraya gelen öğrenciler evlerine gönderildi. Ayrıca, muhtarlık binası, caminin bir duvarı ile lojmanında da çatlaklar meydana geldi’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!