İzmir Barosu'ndan Yatağan'ın kapatılması için dava

Güncelleme Tarihi:

İzmir Barosundan Yatağanın kapatılması için dava
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2001 00:00


İzmir Barosu Kent ve Çevre Komisyonu, Yatağan Termik Santralının faaliyetinin durdurulması istemiyle Muğla Valiliği'ne başvurdu.

Aralarında İzmir Barosu Başkanı Noyan Özkan'ın da bulunduğu Baro Kent ve Çevre Komisyonu, Muğla Valiliği'ne gönderdiği dilekçeyle Yatağan Termik Santralının gayri sıhhi müessese ruhsatı ve emisyon izni almaksızın, üç ünitesiyle üretime devam ettiğini öne sürdü. Termik santral ile ilgili yargılamada Aydın İdare Mahkemesi ve Danıştay 6. Dairesinin dava konusu termik santralın çalıştırılmasında hukuka ve Anayasa'ya aykırılık olduğu yönünde kararları bulunduğu hatırlatılan dilekçede, insan ve çevre sağlığını tehdit eden termik santralın faaliyetinin, hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmadığı belirtildi.

Dilekçede, ortada bir anayasa ihlali bulunduğu, Türkiye'nin enerji ihtiyacının yadsınamayacağı ancak bunların kesinleşmiş mahkeme kararlarına uymamayı haklı kılmayacağı anlatıldı.

Yatağan ve çevresinde yaşanan felaketin katlanılmaz boyutlara ulaştığı iddia edilen dilekçede, ''Mahkeme kararı gereğince, santralın faaliyetine derhal son verilmesini, mahkeme kararının bugüne kadar uygulanmamasının nedenleri hakkında bilgi verilmesini ve dilekçemize süresi içinde yanıt verilmesini dileriz'' denildi.

SEDİR ADASI'NDAKİ YAPILAŞMA İÇİN SUÇ DUYURUSU

İzmir Barosu Kent ve Çevre Komisyonu üyeleri, ayrıca, Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptıkları suç duyurusunda, Gökova Körfezi'nde bulunan Sedir Adası'nda, Kültür Bakanlığı'nın kaçak yapılaşmaya gittiğini iddia ettiler.

Suç duyurusunda, Kültür Bakanlığı tarafından ahşap bir binanın betonarmeye çevrilerek, kaçak bir restoran inşaatına girişildiği, Muğla Valiliği'nin de bununla ilgili zabıt tuttuğu belirtildi.

Dilekçede, hem doğal SİT hem de Özel Çevre Koruma Bölgesi kapsamındaki Sedir Adası'ndaki faaliyetin, 2683 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası'na aykırılık içerdiği ifade edilerek, sorumlular hakkında kamu davası açılması gerektiği kaydedildi. (aa)


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!