İzlanda’yı bırakın İtalya’ya bakın

Güncelleme Tarihi:

İzlanda’yı bırakın İtalya’ya bakın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2010 00:00

Prof. Dr. Celâl Şengör, İzlanda’daki patlamanın çok önemli olmadığını, ancak Napoli körfezi derinliklerindeki volkanın harekete geçmesi halinde Avrupa’nın yaşanmaz hale geleceğini söyledi: “Patlamayı on gün önceden bilmek mümkün ama Avrupa’yı nereye taşıyacaksınız?”

Haberin Devamı

DÜNYACA ünlü jeolog Prof. Dr. Celâl Şengör, İzlanda’daki Eyjafjallajökull Yanardağı’nda meydana gelen patlamanın Avrupa’da hayatı felce uğratmasının çok da önemli olmadığını belirterek, asıl tehlikenin Napoli Körfezi’nde yattığını söyledi. Prof. Şengör, “Sismologların sürekli gözlediği bu yanardağın patlaması halinde başta İstanbul olmak üzere Avrupa yaşanmaz bir hale gelecek, iklim değişiklikleri sağ kalanların hayatını altüst edecek” dedi. Napoli Körfezi’nin kuzey yarısını oluşturan bu büyük volkana, uluslararası literatürde Campi Flegrei Kalderası ismi veriliyor.

1783’te 10 bin can aldı

Prof. Şengör, 8 Haziran 1783’te İzlanda’daki Laki volkanının patlaması sonucu meydana gelen kül bulutunun kuzey yarımküresine yaz mevsiminin gelmesini engellediğini, bu nedenle kıtlık başladığını, İngiltere’de on bin kişinin ölümüne yol açtığını hatırlatarak şunları söyledi: Napoli Körfezi’ndeki yanardağ 1946’da hafif bir kıpırdandı. Son zamanlarda hareketliliğin arttığı gözleniyor. Bu volkanın patlaması halinde Avrupa diye bir şeyden söz etmek mümkün olmayacak. Patlama tarihini on gün önceden tespit etmek mümkün ama koca Avrupa’yı nereye taşıyacaksınız ki?”

Nemrut da riskli

Prof. Şengör, Avrupa’yı bekleyen tehlikenin bir benzerinin ABD için de söz konusu olduğunu belirterek Yellowstone Milli Parkı’ndaki volkana dikkat çekti. Burada yaşanan büyük patlamanın buz çağını tetiklediğini hatırlatan Şengör, Hacettepe Üniversitesi’nden sismologların sürekli dinlediği Nemrut’ta da patlamanın kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!