İzgi politikayı bırakacak

Güncelleme Tarihi:

İzgi  politikayı bırakacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2002 17:09

TBMM Başkanı Ömer İzgi, ''Herşeyi tadında bırakmak'' için bir sonraki dönem milletvekilliğine aday olmama kararı verdiğini bildirdi. Bunun uzun yıllar politika yapanlara''Mesaj'' anlamı taşımadığını kaydeden İzgi, ''En iyi mesajı halktan almaları gerekir. Enerji bakımından kendilerini yeterli görüp de hizmet verebileceğine inananlar siyasete devam edebilirler'' dedi.

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Ömer İzgi, parlamento muhabirleri ile biraraya geldiği sohbet toplantısının ''Özlem giderme'' amacını taşıdığını bildirdi.

Bundan sonra yapılacak ilk seçimde milletvekilliğine adaylığını koymayacağını belirten İzgi, bunun, ''Herşeyi tadında bırakma'' anlayışından kaynaklandığını söyledi. Bir soru üzerine bu kararının ''Bıkkınlık''tan kaynaklanmadığını ifade eden İzgi, görevi süresince milletvekillerinden büyük yardım gördüğünü anlattı.

Görevi boyunca basın kadrolarına alınan 2-3 kişi dışında hiçkimseyi işe almamasına karşın milletvekillerinden ''Bir kişiyi bile işe yerleştiremedik'' şeklinde sitem almadığını kaydeden İzgi, ''Bu halde bir bıkkınlık söz konusu değil. Ama öyle inanıyorum ki, adaylığımızı koymayak yine siyasi bakımdan faydalı olabileceğim alanlar vardır, bulunabilir'' dedi.

''BEN BAŞBAKANLIK YAPAMAM''

Bir ''Tarafsız başbakanlık'' teklifinin gelmesi durumunda bu görevi kabul edip etmeyeceği sorusu üzerine de İzgi, ''Ben önümüzdeki dönem adaylığımı koymuyorum, dedim. Başbakanlık da istemiyorum, ama onu yazmayın. Ben o görevi yapamam'' karşılığını verdi.

''Cumhurbaşkanlığı söz konusu olabilir mi?'' sorusunu ise İzgi, ''Aman onu da yazmayın. Sayın Sezer'le aramız çok iyi. Şimdi onları da gündeme getirmeyin. Bir de Anayasa değişikliği var...  Öyle düşüncelerle bu kararım gündeme gelmedi'' diye yanıtladı.  

''MESAJ DEĞİL''

Siyaseti bırakma tavrının, çok uzun yıllar siyaset yapan politikacılara mesaj verme anlamına gelip gelmediği sorusunu İzgi, şöyle yanıtladı: 

''Onlara bir mesajım olamaz. Onlar kendi mesajlarını kendileri veriyorlar. Bir de en iyi mesajı halktan almaları gerekir. Ben de halkın bir bireyiyim. Enerji bakımından kendilerini yeterli görüp de hizmet verebileceğine inananlar siyasete devam edebilirler.''

İzgi, siyasette yeni olmadığını, Muhafazakar Parti'nin örgütlenmesindeki aktif görevinden bu yana siyasetin içinde olduğunu söyledi.

''BAHÇELİ İLE ARAMIZ ÇOK İYİ''

Bir başka soru üzerine siyaseti bırakma kararını MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile paylaşmadığını bildiren İzgi, şöyle konuştu:

''Sayın Bahçeli'nin böyle bir düşüncede nasıl bir tavır takınacağını da bilmiyorum. Ama aramız çok iyidir, onunla. Ama şimdi Sayın Bahçeli benden daha titiz bir devlet adamı niteliği sergilediği için Meclis Başkanı olduktan sonra tarafsızlığım bozulmasın diye bizimle çok az görüşür. Ben de onun bu tavrını takdirle karşılıyorum.

Sitem de etmezler. Orada bizden çok iyi görev yapacak insanlar çok. Bir görev sadece bir kişi tarafımdan yapılacak olsa ondan sonra görev yapacak kimseyi bulamazsınız. Türkiye öyle beyinler, öyle siyasetçiler yetiştiriyor ki, onlar geldiğinde çok daha iyi işler yapacaklarını ortaya koyuyorlar. Yeni gelenlerden bunları görüyoruz.''

''MUHASEBE YAPIYORUM''

TBMM Başkanı İzgi bir başka soruyu yanıtlarken de her akşam görevini gereği gibi yerine getirip getirmediğinin muhasebesini yaptığını bildirdi. ''Meclis'te yaptığım hiçbir yanlış yok'' diyen İzgi,  bu arada baldızını TBMM'de göreve başlatmasının nedenini açıkladı.

Bu kadronun boş olduğunu ve daha önce de hep aynı konumdaki insanların bu göreve atandığını anlatan İzgi, ''Benim için en önemli olan da baldızım, ölen kardeşinin felçli çocuğuna bakabilmek için evliliğini bıraktı. En iyi attığım imza da odur. Böyle bir durum olursa yine yaparım, yine yaparım'' dedi. 

GEÇİCİ PERSONEL

TBMM'deki ''Geçici personel'' sorununun çözümüne ilişkin sorular üzerine de İzgi, yaklaşık bin kişi olan bu grubun memur kadrosuna alınması yönünde iki maddelik bir yasa teklifi hazırladığını bildirdi.

Bu kadroların kişiye bağlı olacağını ve ayrılmaları durumunda kadroların da ortadan kalkacağını ifade eden İzgi, ''Bunların ayrılması, emekli olmasıyla bu kadrolar boşalacak. Diğer emeklilerle de Meclis standart kadrosuna kavuşacak'' diye konuştu.

İzgi, Meclis Başkanlarının istedikleri gibi personel almasını öcek bir yasal düzenleme gerektiğini de söyledi.

MECLİS'E TEFTİŞ KURULU

Basına yansıyan ''Milletvekillerinin kirli bağlantılara bulaştığı'' şeklindeki sözlerin kendisine ait olmadığını da bildiren İzgi, ''Bundan alınganlık duydum'' dedi. Milletvekillerinin haberi olmadan onların adına reçete yazıldığını ve faturalar düzenlendiğini belirlediklerini anlatan İzgi, 130 milyarlık haksız ödeme nedeniyle bir eczaneyi mahkemeye verdiklerini anımsattı. 

Meclis'te bu tür usulsüzlüklerin önlenmesi için bir ''Teftiş Kurulu''na gereksinim olduğunu ifade eden İzgi, böyle bir kurumu oluşturmayı düşündüğünü söyledi. 

SEZER ÖNERGESİ

TBMM Başkanı Ömer İzgi, SP Konya Milletvekili Lütfi Yalman'ın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in satın aldığı evle ilgili önergesinin ''Cumhurbaşkanı'na sorulması'' nedeniyle İçtüzüğe aykırı olduğunu ifade etti. İzgi, Yalman'ın bu önergeyi Başbakan Bülent Ecevit'e yöneltmesinden sonra bugün konunun netleşeceğini bildirdi.

Bir soru üzerine İzgi, DYP Karabük Milletvekili Mustafa Eren'in eylemini yadırgamadığını, bir milletvekilinin kendi seçim bölgesinin sorunlarını dile getirmesinden rahatsızlık duymadığını bildirdi.

İDAM İÇİN AİHM'İ BEKLİYORUZ

TBMM Başkanı Ömer İzgi, terör örgütünün, elebaşı Abdullah Öcalan'ın idam edilmesinin ''Savaş sebebi'' sayılacağı yönündeki açıklamasını değerlendirirken, ''AİHM'in kararı bir an önce çıkarsa Meclis idamla ilgili karar verir. Onların savaş sebebi sayıp saymamaları Meclis'i hiç ilgilendirmez'' dedi.

TBMM Başkanı İzgi, parlamento muhabirleri ile düzenlediği sohbet toplantısında son gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı. Terör örgütü PKK'nın isim değiştirmesi ve elebaşı Abdullah Öcalan'ın idamı ile ilgili açıklamanın anımsatılması üzerine İzgi, ''Öyle bir parti mi kurulmuş?'' karşılığını verdi.

Örgütün yıllardır terör eylemleriyle bir başkaldırı sergilediğini ifade eden İzgi, ''Türkiye, buna karşı nasıl bir sonuç aldığını bütün dünyaya gösterdi'' görüşünü ifade etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararının çıkması durumunda Meclis'in kararını vereceğini bildiren İzgi, ''Onların savaş sebebi sayıp saymamaları Meclis'i hiç ilgilendirmez, düşünmez bile Meclis. Hukuki süreç neyse ve Meclis'in kendi düşüncesi neyse hür iradesi neyse o hür iradesini, onların savaş sebebi saymaları zerre kadar ilgilendirmez. Meclis karar verecek'' diye konuştu.

KIBRIS SORUNU

İzgi, AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günther Verheugen'in Kıbrıs konusundaki açıklamalarına ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine de ''Verheugen istediği kadar konuşsun, Türkiye'nin Kıbrıs'taki politikası değişmez'' dedi. AB üyeliğinin Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki tutumunu değiştireceğine inanmadığını bildiren İzgi, Hükümet'in bu konuda büyük bir kararlılık içinde olduğunu söyledi.

''Onlar bu kafayla giderlerse adayı bölerler'' diyen İzgi, ''Biz adayı bölmüyoruz, Kıbrıslı Türkler de bölmüyor. Onlar bu  düşünce ile giderlerse ada bölünsün istiyorlar demektir'' sözleriyle görüşlerini dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!