İyi ki doğdun MTV

Güncelleme Tarihi:

İyi ki doğdun MTV
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2006 10:53

Ünlü müzik kanalı MTV, 25. yaş gününün coşkusunu yaşıyor. Ekranlara 1 Ağustos 1981'de gelen ilk klibiyle yayın hayatına “merhaba” diyen MTV'nin tarihinde pek çok ilginç kilometre taşı yer alıyor. Associated Press'ten David Bauder, “Beavis'tan Britney'ye: MTV 25 Yaşında” adlı derlemesinde tüm dünyada akımlar belirleyen MTV'nin 25 yıllık öyküsünü anlattı:

Haberin Devamı

-İlk Video: 1 Ağustos 1981... Şimdi unutulan Buggles'ın “Video Killed the Radio Star” adlı klibi, MTV'nin ilk yayınladığı video klip olarak tarihe geçti. Klibi sadece New Jersey'de kablo sistemi bulunan birkaç bin kişi izleyebildi. Yayında bazen ekran kararırken, teknik arızalar zamanla giderildi. Birkaç yıl içinde milyonlarca genç, ailelerinden MTV'yi izleyebilmek için kablolu sisteme üye olmasını istemeye başladı. Giderek yıldızı parlayan MTV, sonunda dünyanın en çok izlenen kanallarından biri oldu.

-Michael Jackson Efsanesi: 31 Mart 1983'te “Beat It” adlı video kliple Michael Jackson, MTV ekranlarına gelen ilk siyah sanatçı unvanını elde etti.

-Thriller: Takvimler 2 Aralık 1983 tarihini gösterirken bir video kliple yer yerinden oynadı. 14 dakikalık bu video, klipten ziyade kısa bir film gibiydi. Hayaletler, hortlaklar ve Jackson'ın efsane dansıyla ”Thriller” tam bir olaydı.
  
BİR YILDIZ DOĞUYOR..
  
-Madonna Dünya Sahnesinde: 14 Eylül 1984 tarihinde MTV Video Müzik Ödülleri töreninde o zamanlar 26 yaşındaki bir yıldız adayı fırtına gibi esti. Bu, “Like A Virgin” adlı parçasını seslendiren Madonna idi. Kendi tarzında hazırladığı gelinliği, ilginç eldivenleri, saçı ve ayakkabılarıyla bütünleştiren Madonna, o dakika şöhrete kavuştu ve hala da dünyanın en ünlü yıldızlarından biri...

Haberin Devamı

-MTV'mi İstiyorum: 1985... Efsane topluluk Dire Straits'in “Money For Nothing” adlı şarkısı, MTV'de çıkarak şöhrete kavuşanlar hakkındaydı. Listelerde fırtına gibi esen parçanın “I Want My MTV-MTV'mi İstiyorum” nakaratı aylarca dillerden düşmedi.
  
RAP VE ROCK AKIMLARI
  
-Rap Geliyor: 6 Ağustos 1986'da başlayan “Yo! MTV Raps!” adlı programın başlamasıyla rap müzik gençler için bir numaralı akım haline geldi. Her ne kadar yıllardır bazı kesimlerce sevilen bir müzik olsa da rap, böylece her ailenin oturma odasına girdi.

-Bu Kez de Grunge Geliyor: 21 Eylül 1991... Nirvana'nın “Smells Like Teen Spirit” adlı video klibi MTV ekranlarına geldi. O dönemlerde rock dinleyicisi, heavy metal tarzını benimserken o günden sonra “grunge” akımı başladı. Nirvana, Pearl Jam, Sound Garden gibi toplulukların öncülük ettiği Grunge, rock müziğini daha geniş kitlelere ulaştırdı, pop müzik dinleyicisini bile fethetti.
  
BAŞKAN CLINTON GENÇLERLE...
  
-Gençler Clinton'a Soruyor: 19 Nisan 1994 tarihinde ABD Başkanı Bill Clinton, 90 dakikalık bir programda 16-20 yaşları arasındaki gençlerin sorularını yanıtladı. Bugün politikadaki çoğu aday, gençlerden oy alabilmek için seçim kampanyalarında MTV'ye çıkıyor.

Haberin Devamı

-Beavis and Butt-Head: MTV'nin “Beavis and Butt-Head” adlı kahramanları, 24 Mart 1994'te Rolling Stone dergisine kapak oldu. Bütün gün televizyon karşısında oturup, izledikleri herşeyi garip espri anlayışları ve ilginç gülüşleriyle eleştiren ikili, MTV ile en çok özdeşleşen karakterler oldu.
  
KAMERALI PROGRAMLARIN BABASI
  
-Yine Çığır Açtı: Birbirini tanımayan bir grup insanı kameralı bir evde toplayan kameralı programlar bugün tüm dünya ekranlarının vazgeçilmezi oldu. Bu programların “babası” sayılabilecek “The Real World”, 1992'den itibaren MTV'de yayınlandı ve bu tip yapımlara örnek oldu.

-Mariah Carey Skandalı: MTV'nin 20. yılında ünlü şarkıcı Mariah Carey skandal yarattı. Sunucu Carson Daly'nin reklam arası verme çabalarına rağmen direnen Carey, “bir hediyem var” diyerek tişörtünü kaldırdı. Bir hafta sonra da aşırı yorgunluk şikayetiyle hastaneye yattı.

Haberin Devamı

-Öpücük: 28 Ağustos 2003'teki MTV Video Müzik Ödülleri töreninde Madonna, Britney Spears ve Christina Aguilera ile “Like A Virgin” şarkısını seslendirdi. Genç yıldızları dudaklarından öpen Madonna herkesi şaşırttı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!