İyi halliye tahliye

Güncelleme Tarihi:

İyi halliye tahliye
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2012 00:00

2 günde 40 saat çalışan Meclis’in yasalaştırdığı 3’üncü yargı paketiyle 3 bin iyi halli hükümlüye erken tahliye olanağı sağlayacak düzenleme de kabul edildi. AK Parti’nin önergesiyle gerçekleşen değişiklikle, koşullu salıverilmelerine 1 yıldan az süre kalan ve açık infaz kurumlarında bulunan iyi halli hükümlüler, talepleri halinde koşullu salıverilebilecek.

Haberin Devamı

TBMM’de dün, 2 günde, 40 saat boyunca süren görüşme maratonunun ardından 3’üncü yargı paketi yasalaştırıldı. Görüşmelerin ardından Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya tebrikleri kabul etti. Yargı paketiyle 3 bin iyi halli hükümlüye erken tahliye olanağı sağlayacak düzenleme de kabul edildi. AK Parti’nin önergesiyle gerçekleşen değişiklikle, koşullu salıverilmelerine 1 yıldan az süre kalan ve açık infaz kurumlarında bulunan iyi halli hükümlüler, talepleri halinde koşullu salıverilebilecek. Bunlara denetimli serbestlik önlemleri uygulanacak. Hükümet kısa bir süre önce Meclis’ten geçirdiği denetimli serbestlik düzenlemesiyle de 15 bin iyi halli hükümlünün erken tahliyesini sağlamıştı.

Trafik canavarı açık cezaevine

AK Parti’nin önergesiyle yapılan bir başka değişiklikle de kapalı cezaevlerini rahatlatmaya yönelik adım atıldı. Terör ve örgütlü suçlar ile taciz ve tecavüz gibi cinsel suçlar dışında üst sınırı 3 yıla kadar olan kasıtlı suçlar ile üst sınırı 5 yıla kadar olan taksirli suçlardan mahkumiyet alanların cezalarını kapalı cezaevleri yerine, doğrudan açık cezaevlerinde çekmelerine olanak sağlandı. Bu düzenleme, ceza üst sınırları bu kapsam içinde yer alan istemeden birinin ölümüne sebebiyet verme, kasıtsız adam yaralama gibi suçların yanı sıra “trafik canavarları”nın da cezalarını açık cezaevlerinde çekmelerinin yolunu açıyor. Adalet Bakanlığı kısa süre önce gerçekleştirdiği bir yönetmelik değişikliğiyle de salıverilmelerine 1 yerine 2 yıl kalanların da kapalıdan açık cezaevlerine geçebilmelerine olanak sağlamıştı. Bu düzenlemenin de 6 bin hükümlüyü kapsadığı bildirilmişti.

Gizliliği ihlale 5 yıl hapis

3’üncü yargı paketiyle haberleşmenin gizliliğini ihlal suçlarına da etkili cezalar getirildi. Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar, kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini hukuka aykırı olarak ifşa eden 2 yıldan 5 yıla kadar, kendisiyle yapılan haberleşmelerin içeriğini diğer tarafın rızası olmaksızın hukuka aykırı olarak alenen ifşa eden kişi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası alacak. Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları, tarafların rızası olmaksızın bir cihazla dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydedenler 2 yıldan 5 yıla kadar, katıldığı aleni olmayan bir söyleşiyi diğer konuşanların rızası olmadan ses alma cihazı ile kaydedenler 6 aydan 2 yıla, kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaların kaydedilmesi suretiyle elde edilen verileri hukuka aykırı olarak ifşa edenler 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 4000 güne kadar adli para cezası alacaklar. Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kişiye 1 yıldan 3 yıla kadar, bu kayıtları hukuka aykırı olarak ifşa eden kişiye, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bu suçlar basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde de aynı ceza uygulanacak.

Sadakatsizlik de ağır cezaya

Özel yetkili mahkemelerin yerini alacak ağır ceza mahkemelerinin görev alanları da netleşti. TCK’da yer alan örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti suçu veya suçtan kaynaklanan malvarlığı değerini aklama suçu, haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde cebir ve tehdit uygulanarak işlenen suçlarla ilgili açılan davalar, ağır ceza mahkemelerinde görülecek. Ağır cezada görülecek davaların bazıları şunlar: “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”, “Düşmanla işbirliği yapmak”, “Devlete karşı savaşa tahrik”, “Yabancı devlet aleyhine asker toplama”, “Askeri tesisleri tahrip ve düşman askeri hareketleri yararına anlaşma”, “Devlet hizmetlerinde sadakatsizlik.”

Haberin Devamı

Bir aldatmaca

/images/100/0x0/55ea41eff018fbb8f8745f7d

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Özel Yetkili Mahkeme’lerle (ÖYM) ilgili yapılan değişikliği, “Ortada sadece bir aldatmaca var” sözleriyle değerlendirdi. Hürriyet’e konuşan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Sürece baktığımızda değişen bir şey yok. Sıkıyönetim Mahkemeleri, ‘Devlet Güvenlik Mahkeme’leri (DGM), ÖYM’ler, şimdi de Özel Görevli Mahkeme. Tümü de demokrasilerde olmaması, rastlanmaması gereken mahkemeler. Bu mahkemelerin tümü siyasi otoritenin emrindedir. Dolayısıyla ortada sadece bir aldatmaca var. Adını değiştiriyorlar, o kadar. DGM’lere tepki vardı, ÖYM’leri getirdiler. ÖYM’lerin ne olduğu anlaşılınca, adını değiştirerek yollarına devam edecekler. Hükümet, DGM’lerde de dediği gibi batıya karşı ‘Bakın Özel Yetkili Mahkemeleri kaldırdık’ diyebilmek için de böyle bir düzenleme yapıyor.” Okan KONURALP / ANKARA

Haberin Devamı

Konuşmadan anlattı

/images/100/0x0/55ea41eff018fbb8f8745f7f

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, ‘Özel Yetkili Mahkeme’lerle (ÖYM) ilgili değişiklikleri, TBMM kürsüsünden sessiz eylemle protesto etti. Çelebi önceki gece sabaha karşı çıktığı kürsüde, “Şimdi size AKP döneminde ileri demokrasi uygulamalarını anlatacağım” diyerek 5 dakikalık konuşma süresini susarak geçirdi. Çelebi, CHP’li arkadaşlarının, “Hiç mi anlatacak bir şey yok” sözlerine, mimik ve el hareketleriyle karşılık verdi. AK Partililer’in tepkileri üzerine oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, “Sayın milletvekilleri niye rahatsız oluyorsunuz. Sayın Çelebi bir şey söylemedi zaten” dedi. Yakut, bir süre sonra da, “Sayın milletvekilleri lütfen, Sayın Çelebi’yi dinleyelim” diye espri yaptı. Çelebi’nin süresi dolarken de, “Lütfen konuşmanızı toparlayın” diyen Yakut, sürenin sona ermesi üzerine bir dakika ek süre vermek istedi, ancak Çelebi ek süreyi kullanmayıp, “AKP demokrasisini anlattım” diyerek kürsüden ayrıldı. ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!