Ä°yi bilanço ve veriler stres bulutlarını dağıttı

Güncelleme Tarihi:

İyi bilanço ve veriler stres bulutlarını dağıttı
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 27, 2010 12:30

ABD'deki olumlu bilançolar ve euro bölgesinden sürpriz şekilde iyi gelen veriler, bankacılık stres testleriyle ilgili endişeleri azaltırken küresel hisse senedi piyasaları ve euro değer kazandı. Euro/dolar paritesi 1.29’un üzerine çıktı.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor         Â

 

Avrupa'da 20 ülkede yapılan ve 91 bankanın finansal ÅŸoklar karşısındaki dayanıklılığını ölçmeyi amaçlayan testlerin sonucunda, yedi banka gerekli kriterleri saÄŸlayamadıkları gerekçesiyle baÅŸarısız olmuÅŸtu. Ekonomistler testlerde belirlenen kriterlerinin yeterince sert olmadığını ileri sürerek, sonuçlarının güvenilirliÄŸini sorgulamaya baÅŸlamıştı.Â

 

Stres testleriyle ilgili tartışmalar devam etse de ABD'den gelen ikinci çeyrek bilançolarının, Temmuz ayı Almanya Tüketici Güven Endeksi ve Ä°ngiltere'deki büyüme verilerinin beklentilerin üzerinde olması piyasalardaki endiÅŸeyi geri plana itti.Â

 

Haberin Devamı

İngiltere ikinci çeyrekte yüzde 1.1 büyürken beklenti yüzde 0.6 olacağı yönündeydi. Diğer taraftan Almanya'daki tüketici güven endeksi de Temmuz'da önceki ay bulunduğu 101.8 seviyesinden, 106.2'ye yükseldi. Endeksin 101.9 seviyesine yükselmesi bekleniyordu.

 Â

AŞAĞI YÖNLÜ ETKENLER ŞİMDİLİK BİTTİ

Piyasalardaki hareketleri değerlendiren Japonya merkezli Nikko Cordial Securities yatırım şirketi Genel Müdürü Hiroichi Nishi, "Piyasaların son dönemde odaklandığı en önemli gündem maddesi olan stres testlerinin sonuçları ortaya çıktı. Her ne kadar testlerdeki kriterlerin çok hafif olduğuna yönelik eleştiriler yapılsa da, piyasada aşağı yönlü hareketlere neden olacak etkenler şimdilik sona ermiş görünüyor" dedi.

 

Bu gelişmelerle haftaya başlayan Asya piyasaları hafif değer kazandı. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi 0.8 yükselirken, Hong Kong, Avustralya, Güney Kore ve Çin Borsalarında yükselişler sırasıyla yüzde 0.6, yüzde 0.8, yüzde 0.3 ve yüzde 0.2 oldu.

 

Aynı şekilde bankaların hisselerinin önderliğinde güne yükselişle başlayan Avrupa borsaları, karışık seyir izlemesine karşın Cuma günkü kapanış seviyelerine yakın seyretti.

 

Haberin Devamı

Diğer taraftan euro ise dolar karşısında 1.29'lu seviyelere geldi. İçerde ise euro/TL 1.96 olurken, dolar/TL seviyelerinden 1.52 seviyesinden işlem görüyor.

 

Bu yazı Reuters haber ajansının geçtiği, "Strong U.S. earnings, surprising Europe data buoy markets" başlıklı haberden derlenmiştir.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!