İÜ'de kimse kalmadı

Güncelleme Tarihi:

İÜde kimse kalmadı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hemen hergün yaşanan istifalarla sarsılan İstanbul Üniversitesi'nde sular durulmuyor. Dün de İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Münir Kutluata istifa etti. Önceki gün ise üniversite Yönetim Kurulu'nun tüm üyeleri görevlerinden ayrılmıştı.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Münir Kutluata da istifa etti. Önceki gün Yönetim Kurulu'nun bütün üyelerinin istifa etmesinin ardından dün basın toplantısı yapan Prof. Dr. Münir Kutluata, ‘‘Son ana kadar yapabileceğim her şeyi yapmaya çalıştım. Ancak, fakültemize yönelik uygulamaları durdurabilmek için yürütülen vakur gayretlerimizin iyi algılanmadığı görülmektedir’’ dedi. Üniversitede yaşanan huzursuzlukların öğrencisi ve öğretim üyesi ile İktisat Fakültesi'nin öğretim ve akademik çalışma huzurunu da olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Kutluata, dekanlıkta düzenlediği toplantıda şunları söyledi: ‘‘Fakültemizin özellikle maruz bırakıldığı uygulamalar bu büyük kurumu yok olma süreci ile karşı karşıya bırakmıştır. Fakültemizin 4 önemli bölümü hiçbir bilimsel gerekçeye dayandırılmadan ve hiçbir demokratik platformda savunamadığımız yöntemlerle kapatılması doğuracağı sonuçlar açısından daha da vahimdir. Bölümlerin kapatılmasıyla iktisat eğitimi işletme ve siyaset biliminden kopartılmaya çalışılmaktadır. 3 Ekim 1998'den itibaren fakültenin hiçbir özlük işlemleri yürütülmemektedir. Kapatılmış bölümlerde okumak durumunda kalmış öğrenciler ve ömürlerini verdikleri kurumlarından birer ikişer istifa eden öğretim öğretim üyelerinin durumları, fakültemizdeki huzur ortamının ne hale geldiğinin işaretleridir. Fakültenin görüşü alınmadan başka illerde görevlendirilen öğretim üyelerinin görevlendiriliş nedenleri, onların adalet duygularını rencide etmektedir.’’

DESTEKLEDİLER

İstifa dilekçesini rektörlüğe dün sunan Prof. Dr. Kutluata'ya basın toplantısı sırasında Prof. Dr. Toktamış Ateş, Prof. Dr. Turan Yazgan, Prof. Dr. Ahmet Gökçen, Prof. Dr. Ahmet Yörük, Prof. Dr. Türkan Öncel, Prof. Dr. Kubilay Baysal, Prof. Dr. Tevfik Güran, Prof. Dr. Fikret Gezgin, Prof. Dr. Mithat Dinçer, Prof. Dr. Ahmet İncekara da destek verdi.

AYRILANLAR

Fakültedeki görevlerinden ayrılan yönetim kurulu üyeleriyle, öğretim üyeleri şunlar: Yönetim kurulu üyeleri Prof. Dr. Durmuş Dündar, Prof. Dr. Ahmet Yörük, Prof. Dr. Fikret Gezgin, Doç. Dr. Sadi Uzunoğlu, Doç. Dr. Sedat Murat, Yard. Doç. Levent Ürer. Öğretim üyeleri Prof. Dr. Ömer Önder Arı, Prof. Dr. Ali Bora Ocakçıoğlu, Prof. Dr. Erol Üçdal, Prof. Dr. Hasan Kirmanoğlu, Prof. Dr. Eser Karakaş, Prof. Dr. Ahmet Kızıl, Doç. Dr. Ekrem Keskin, Doç. Dr. Yusuf Balcı, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Prof. Dr. Enis Öksüz, Prof. Dr. Kubilay Baysal, Prof. Dr. Nusret Ekin, Yardımcı Doç. Dr. Recep Seymen, Yardımcı Doç. Dr. Mustafa Delican, öğretim görevlileri Kemal Özbilen ve Ateş Akıncı.

Kutluata da istifa etti

Dekanlıkta bir basın toplantısı düzenleyen Prof. Münir Kutluata, istifasına kadar yapabileceği her şeyi yaptığını, ancak gayretlerinin iyi algılanamadığı söyledi.

Prof. Nur Serter: Değişime uyamayan gidiyor

İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nur Serter, İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Münir Kutluata'nın istifasının ardından basın toplantısı yaptı. Prof. Dr. Kutluata'nın istifası üzerine fakülteye vekil dekan olarak kendisinin atandığını açıklayan Prof. Dr. Serter, ‘‘Değişime ayak uyduramayacak öğretim üyeleri istifa ediyor‘‘ dedi. Prof. Dr. Serter, fakülte yönetimini yeni sistemle ilgili gerekli çalışmaları yapmamakla suçlayarak şunları söyledi: ‘‘İddialar asılsızdır. Fakülte içinde öğretim üyeleri ve bölüm başkanları ile dekan arasında sürtüşmeler yaşanıyordu. Bunun sonucu olarak böyle bir olay yaşanmıştır. İstifaların rektörlük uygulamaları ile hiçbir ilgisi olamaz. Fakülte yönetimi yeniden yapılanma sürecine ayak diretmiştir ve sorunlar yaşanmıştır. Böylece yapılacak en doğru şey istifa olmuştur. En kısa zamanda seçim yapılarak, yeni dekan seçilecek ve fakülte değişime ayak uyduracaktır.’’ Prof. Dr. Serter, Rektör Kemal Alemdaroğlu'na yönelik bazı öğretim üyelerinin Atatürk tacirliği yapıyor' suçlamasına yönelik bir soru üzerine ise şu yanıtı verdi: ‘‘Prof. Dr. Alemdaroğlu'nun Atatürkçülüğünü sorgulamaya kimsenin hakkı yoktur. Onlar oturup kendi Atatürkçülüğünü sorgulasın. Onlar sorgulayamıyorlarsa bizim elimizde belgeler var. Gerekirse zamanı geldiğini onları da basın yoluyla açıklayacağız.’’

Dekanlar: İÜ atılım içinde

İstanbul Üniversitesi'nin dekanları, üniversite ile ilgili son zamanlardaki huzursuzluklar konusunda rahatsızlıklarını dile getirdiler. Hürriyet Gazetesi Başyazarı Oktay Ekşi'yi ziyaret eden 10 dekan, üniversitede birçok yenilikler yapıldığını ve gelişme içinde olduğunu belirttiler. Öğrencilere geniş imkánlar tanındığını, asistan ve öğrencilerin temsilcilerinin, Üniversite Yönetim Kurulu'nda söz sahibi olduğunu belirten Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dinçer Gülen, ‘‘39 yıldır ünivresitede görev yapıyorum. Üniversitede ciddi kıpırdanma var. Hiç bir problemimiz yok. 1.5 yıldır yeniden yapılanma içine girdik. İyi şeyler yapmaya çalışıyoruz, ancak engel çıkıyor. Rahatsız olanlar var’’ dedi. Üniversitenin son yıllarda büyük bir atılım içinde olduğunu söyleyen İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayri Ülgen ise kendilerinin fakülte olarak 2 yıl önce değişimle ilgili talepleri bulunduğunu, Senato'da ise bunun oybirliği ile kabul edildiğini belirtti. Prof. Dr. Ülgen, bölümlerin birleştirilmesi ile ilgili kararın 'Senatoya hızlı geldiği'ni ancak bunun daha önce dekanlıklar tarafından konuşulduğunu açıkladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!