'İtlaf' yerine 'ozonlama' önerisi

Güncelleme Tarihi:

İtlaf yerine ozonlama önerisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2006 13:45

Onkolog Dr. Murat Baş, kuş gribi virüsünün yayılmasını önlemek için itlaf yerine ozonlama yapılmasının daha etkili olacağını ileri sürdü.

Haberin Devamı

Baş, tavuk çiftlikleri ve tesislerine ozon jeneratörleri kurularak, ozonlama ile dezenfeksiyon yapılması halinde hastalığın bulaşma ve yayılmasının yüzde 100’e yakın bir oranda önlenebileceğini iddia etti.

Onkolog-Ozonterapist Dr. Murat Baş, kuş gribiyle mücadelede itlaf yöntemine alternatif olarak ozonlamanın kullanılabileceğini söyledi. Baş, ozonun dünyada dezenfeksiyon için kullanılan en güçlü maddelerden biri olduğunu ve hiçbir yan etkisinin bulunmadığını söylerken, "Ozon gazı düşük sıcaklıkta daha yüksek konsantrasyonlara ulaştığından ve virus düşük sıcaklıkta yaşadığından, kuş gribi virusunu öldürme de en etkili yoldur" dedi.

Tavuk çiftlikleri ile tesislerine ozon jeneratörleri kurularak, ozonlama  ile dezenfeksiyon yapılması halinde hastalığın bulaşma ve yayılmasının yüzde 100’e yakın bir oranda önlenebileceğini iddia eden Baş, "Ozon, ozon jeneratörü adı verilen cihazlarla elde edilir ve maliyeti oldukça düşük, ama etkili bir yöntemdir. İnsanlar ve hayvanları üzerinde ise, zararlı etkisi hemen hiç yoktur" dedi.

Haberin Devamı

Ozonun, "oksidasyon" gücü yüksek bir gaz olması nedeniyle, dezenfeksiyon amacıyla özellikle son yıllarda yaygın bir şekilde kullanıldığına işaret eden Baş, ozon gazının dezenfeksiyon etkisinin, aynı şartlar altında klorunkinden 3 bin 125 kez daha fazla olduğunu söyledi. Baş, "Ayrıca ozon, havada bulunan oksijenin parçalanması yoluyla elde edildiği için kararsız yapısı nedeniyle dezenfeksiyon görevini tamamladıktan sonra daima hammaddesi olan oksijene dönüşür" dedi.

"KALINTI BIRAKMIYOR"

Ozon gazının dezenfeksiyon sonrasında artık ve kalıntı bırakmayan tek dezenfektan oluşu ve özellikle gıda sanayiinde kullanımının, diğer dezenfektanlara göre avantajlı kıldığını belirten Baş, hammaddesi oksijen olan ozon gazının, doğal tek dezenfektan olduğunu ifade etti.

Ozon gazının işletme maliyetinin yüksek olmadığına dikkat çeken Baş, ozonun diğer dezenfektanlara göre işletme maliyetinin yok denecek kadar az olduğunu belirtti.

Türkiye’nin kuş gribini 4 kurban verdiğini ve sayının artmasından endişe duyulduğunu ifade eden Baş, beyaz et sektörünün şu anda 1,5 milyar dolar zarara uğradığını anımsatırken, binlerce kanatlı hayvanın itlaf edilmesine rağmen durumun kontrol atına alındığı konusunda net açıklamaların bulunmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Yüksek derecede bulaşıcı olmasının yanı sıra, kuş gribi virüslerinin bir çiftlikten diğerine kontamine (bulaşmış) aletler, araçlar, besin maddeleri, kafesler veya giysiler yoluyla da çok kolay bir şekilde sıçrayabileceği uyarısında bulunan Baş, "Yüksek derecede patojen virüsler dış ortamlarda, özellikle de düşük ısı derecelerinde, uzun süre yaşayabilirler. Bununla birlikte çiftliklerde alınacak sıkı sağlık önlemleri bir dereceye kadar koruma sağlayabilir. Epidemiler (salgınlar) yıllarca devam edebilir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!