İtfaiye OSTİM raporunu açıkladı

Güncelleme Tarihi:

İtfaiye OSTİM raporunu açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2011 12:22

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nca OSTİM ve İvedik'te meydana gelen patlamalara ilişkin hazırlanan raporda, her iki patlamanın “LPG tüplerinden çıkan gazın ortamı kaplaması ve alev alması sonucu meydana geldiği” bildirildi.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire  Başkanlığı'nca OSTİM ve İvedik'te meydana gelen patlamalara ilişkin hazırlanan  raporda, her iki patlamanın da “LPG tüplerinden çıkan gazın ortamı kaplaması ve  alev alması sonucu meydana geldiği” bildirildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, İtfaiye Daire  Başkanlığı, OSTİM ve İvedik Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) yaklaşık iki  hafta önce meydana gelen patlamalarla ilgili raporlarını tamamladı.

Raporlara göre, iki patlama da LPG tüplerinden çıkan gazın ortamı  kaplaması ve alev alması sonucu meydana geldi. Ayrıca iş yerlerindeki LPG,  asetilen ve oksijen tüpleri yangının şiddetinin artmasına ve patlamaların art  arda meydana gelmesine neden oldu.

İtfaiye Daire Başkanlığı'nın, patlamaların ardından 3 gün boyunca  “başarılı bir kurtarma ve söndürme çalışmaları” yürüttüğü belirtilen rapora  göre, şiddetli patlamalar sonucu enkaz yığınına dönen iki iş yerinde de  çalışmalarını sürdüren ekipler, ilk patlamada hayatını kaybeden 6 kişinin  cesedini çıkarırken, yangın ve yıkıntılar arasından 10 vatandaşı da yaralı olarak  kurtardı.

İkinci patlamada ise 9 vatandaşın cesedine ulaşan ekipler, yangın ve  patlamalar devam ederken 5'ini merdivenle, birini ise sedyeyle olmak üzere toplam  6 işçiyi de yaralı olarak enkaz altından çıkardı.

Haberin Devamı

OSTİM'E 5, İVEDİK'E 6 DAKİKADA ULAŞILDI

İtfaiye Daire Başkanlığı'nca hazırlanan rapora göre, OSTİM'de meydana  gelen patlamada ihbar saatinden 5 dakika sonra olay yerine ulaşan itfaiye  ekipleri, toplam 46 araçla ve 109 personelle olaya müdahale etti.

İvedik'teki patlamaya ise ihbardan 6 dakika sonra ulaşan ekipler, toplam  55 araç ve 198 personelle müdahalede bulundu. 3 gün boyunca görev yapan ekiplere  K-9 arama kurtarma köpekleri de destek verdi.

İKİ PATLAMANIN NEDENİ DE AYNI

Raporda, iki patlamanın da çıkış sebeplerinin aynı olduğu belirtilirken,  yangının, iş yerlerinde muhtelif miktarlarda bulunan LPG tüplerinden teknik bir  arıza veya kaza sonucu ortama yoğun bir şekilde gaz çıkışının olması,  belirlenemeyen bir ısı kaynağından çıkan alev veya kıvılcımla da ortamda sıkışan  gazın parlaması ve patlamasıyla birlikte meydana geldiği açıklandı.

İş yerlerindeki LPG, asetilen ve oksijen tüplerinin de yangının şiddetini  artırdığı belirtildi.

Raporda, patlamaların durumu ve kurtarma çalışmalarına da ayrıntılı  biçimde yer verildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!