İtalyan'a 1 yıl hapis

Güncelleme Tarihi:

İtalyana 1 yıl hapis
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Diyarbakır'daki nevruz kutlamalarında halkı ırk ve bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik ettiği gerekçesiyle tutuksuz yargılanan İtalyan Frisollo Damiano Givanni, 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Tahrikçi İtalyan'ın cezası daha sonra para cezasına çevrildi.

Diyarbakır 3 No'lu DGM'de yapılan duruşmaya, İtalya'dan gelen tutuksuz sanık Givanni de katıldı. Duruşmayı İtalya'nın İzmir Konsolusu Stefano Ravagnan ve Konsolos Yardımcısı Livio Angelisanti ile çok sayıda yabancı ve yerli gazeteci izledi. Sanığın Türkçe bilmemesi nedeniyle Angelisanti tercümanlık yaptı. Savcı Abdürrahim Yaman, Frusillo'nun, Türkiye'nin herhangi bir yerinde nevruzun izlenmesi mümkünken Diyarbakır'a gelerek PKK'ya destek verdiğini, örgütün propagandasını yapmak suçunu işlediği öne sürdü. Givanni ise suçlamayı kabul etmedi, şöyle dedi: ‘‘Yıllardır barış için mücadele ediyorum. Güneydoğu'daki savaşın durması için Avrupa Konseyi müdahale etme kararı aldı. Bu nedenle benim yaptığım bu çalışma teröre destek olarak düşünülemez. O zaman Avrupa Konseyi görevlilerini de terörle suçlamanız gerekir. Kürtlerin barış arzusunu, İtalya'ya gelen mültecilerden anlamıştım. Ben özellikle, hakkımda iddia edilen terör suçuna karşıyım. Beraatimi istiyorum.’’

Mahkeme, diğer sanıklar Şeyh Mehmet Başkurt, Ferdi Aydın, Mansur Işık, Naif Demirci'nin beraatine, Givanni'nın 1 yıl hapis ve 100 milyon ağır para cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme, daha sonra bu cezayı 6 milyar 100 milyon liraya yükseltti, cezanın da 5 yıl ertelenmesine karar verdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!