İtalyan muhalefeti erken seçim kararından memnun

Güncelleme Tarihi:

İtalyan muhalefeti erken seçim kararından memnun
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2005 07:49

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin İtalya'da genel seçimleri 9 Nisan 2006'da yapılacağını açıklaması muhalefet tarafından da olumlu karşılandı.

Haberin Devamı

Ancak muhalefetin aynı tarihte yerel seçimlerin de yapılması önerisinin Berlusconi tarafından reddedilmesi, merkez sol partiler tarafından tepkiyle karşılandı.

Merkez sol partileri bünyesinde barındıran Zeytin Ağacı Birliği'nin lideri Romano Prodi, önerilerinin geri çevrilmesinin, İtalya için kaynak israfı anlamına geleceğini savundu. Prodi, ”Berlusconi genel seçimin 9 Nisan'da olacağını, yerel seçimlerin ise Mayıs ayında yapılabileceğini söyledi. İki seçimin aynı günde yapılmaması, insanların kısa bir arayla iki kez sandık başına çağrılacak olması, İtalya açısından 150 milyon avroluk israf demektir” diye konuştu.
İtalyan Komünistler Partisi ve Yeşiller Partisi liderleri de iki seçimin birlikte yapılmamasını eleştirirlerken, Papatya Hareketi Genel Başkanı Francesco Rutelli ise tepkisini, “İtalya olarak tasarrufa önem vermemiz gerekmiyor muydu?” sorusuyla dile getirdi.

Haberin Devamı

Solun Demokratları Partisi'nin ağır toplarından, eski başbakan Massimo D'Alema “Ne zaman ülkenin yararına bir öneri gündeme getirilse Berlusconi bunu reddediyor” derken, Berlusconi ise öteden beri genel seçim ile yerel seçimlerin aynı tarihte yapılması düşüncesine sıcak bakmadığını belirterek şunları söyledi:
“Genel seçim ile yerel seçimlerin aynı anda yapılmasının iyi bir şey olacağı düşüncesine katılmıyorum. Zira genel seçim son derece önemlidir. Vatandaşların merkez sağ ile merkez sol arasında tercih yapması gereken bir seçimdir. Yerel seçimlerde yerel unsurların da devrede olması, vatandaşların genel seçimdeki dikkatinin dağılmasını da beraberinde getirebilir”.

Berlusconi, 9 Nisan 2006'da genel seçimi yapmanın ardından, Mayıs ayında yerel seçimler için sandık başına gidilmesinin en iyi seçenek olacağını da kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!