İsyan tutanağı

Güncelleme Tarihi:

İsyan tutanağı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Cezaevlerindeki eylemler için 12 Temmuz 1999'da start verildiği anlaşıldı. Hürriyet tarafından ele geçirilen militanların eyleme hazırlık tutanakları ve ‘‘Terör günlüğü’’nden elde edilen bilgilere göre, isyan için gün gün herşey kaydedilmiş. Eylem kararı DHKP-C, TKPML, MLKP ve TİKB örgütleri tarafından alınmış.

Hürriyet, Ankara Kapalı Cezaevi'nde 12 Temmuz 1999'da saat 20.30'da militanlarca yapılan cezaevinde eyleme hazırlık toplantısının ‘‘tutanakları’’nı ve militanların gün gün herşeyi yazdıkları ‘terör günlüğü’nü ele geçirdi. Yasadışı DHKP-C, TKPML, MLKP ve TİKB örgütlerinden birer temsilcinin katıldığı 12 Temmuz'daki (CMK)‘‘Cezaevleri Merkez Komitesi Ankara Birimi Toplantısı’’nın daktiloya da çekilen tutanaklarında, ‘‘Eylem hazırlık komitesi belirlenmeli, nakillere karşı nehin alma planlanmalı, rehin alınacak ilk hedefler belirlenmeli, sonuç alıcı bir eylem yapılmalı’’ kararları kayda geçildi. İsyancı militanların cezaevindeki terör günlüğünde, bir olay sırasında yokedilecek dokümanlar için ‘‘ilk elde yakılacaklar’’ başlıklı bir liste de hazırlandı. Bu listede DGM'den kaçış planı ve cezaevinden firar krokileri yer aldı. Siyasi mahkumlardan oluşan komite toplantısında, her örgütten birer kişi konuşarak, ‘‘Çeşitli cezaevlerindeki tutsak arkadaşların Eskişehir Cezaevi'ne nakledildiklerini duyuyoruz. Sıra bize gelmeden gerekli önlemleri alalım’’ dediler. Cezaevindeki yasa dışı örgüt üyeleri, 12 Temmuz 1999'da aldıkları ortak karar gereği, 2 Eylül 1999'dan itibaren sayım vermediler ve arama yaptırmadılar. İşte 12 Temmuz'da alınan ve daktilo edilmiş ortak eylem kararı:

EYLEM YAPALIM

Sonuç alıcı bir eylem yapalım. Rehin almaya uzanan bir adım atılmalıdır. Aciliyeti en kısa zamandır. Bütün koşullar hesaplanarak adım atılmalıdır.

BARİKAT KURALIM

Eskişehir'deki açlık gervinin bir şekilde çözülmemesi durumunda bizler barikat kurup rehin alarak eyleme geçilmesini düşünüyoruz. Eyleme başlamadan önce barikat için gerekli olan teknik hazırlıkları tamamlayalım. Bunun için 5. koğuştan 4. koğuşa tüp, sopa, ve benzeri malzemeleri taşıyalım.

İLK HEDEFLER

Nakillere karşı rehin alma planlanmalı. Rehinelerin nasıl alınacağı planlanmalı. Kimleri ilk hedefleyeceğimiz ve rehin alma olayında kimlerin görevlendirilmesi gerektiğini önceden belirlemeliyiz.

AVUKATLARA BİLGİ

Bir avukat yada eylem aracılığıyla eylem düşüncemiz ayrıntılı bir şekilde anlatılmalı ve cezaevleri merkez komitesine (İstanbul'da) haber göndermeliyiz. Bu kişi aynı zamanda, eylem başladıktan sonra diğer avukat, aile ve kitle örgütlerini eylemin talepleri hakkında bilgilendirmelidir. Eylem hazırlık komitesi belirlenmelidir.

ŞEHİT EYLEMİ Şehit haberi geldiği takdirde, şehit eylemi hayata geçirilmelidir.

MERKEZ KOMİTEDEN ONAY

Cezaevinde yasal bir parti toplantısı kadar düzenli ve açıkça yapılan toplantıda alınan kararların altına, ‘‘Cezaevi Merkez Komitesi'nin (CMK) onayı alınmalı’’ ibaresi düşüldü. Toplantılara PKK dışındaki yasadışı örgütlerin temsilcileri katıldı. İsyancı militanların cezaevindeki terör günlüğünde, bir olay sırasında yokedilecek dökümanlar için ‘‘ilk elde yakılacaklar’’ başlıklı bir liste de hazırlandı. Bu listede Ankara DGM'den kaçış planı, cezaevi planı ve tünel krokileri de yer aldı. Teröristler, cezaevinde yaptıkları bomba eğitim çalışmalarını da, el yazısıyla ve ayrıntılı şemalarla terör günlüğüne aynen aktardılar. Bomba eğitim notlarında çekmeli tükenmez kalem bombası, oda ışığına ayarlı tuzak bombalar, uzaktan kumandalı ve araba kontağına bağlı bomba sistemleriyle ilgili düzenekler, hem şema, hem de açıklamalı olarak yer aldı.

CEPHANELİK BİLANÇOSU

Terör günlüğüne, cezaevindeki aralamalar, ‘‘Arama girdi’’ sözcükleriyle günlüğe kaydedildi. Aramalarda güvenlik görevlilerine ‘‘kaptırılan’’ sopa, demir hatta taşlar bile günlüğe tek tek yazıldı. Günlüğün 23 Temmuz tarihli sayfasında, ‘‘1. ve 2. koğuşlar gerginlik yaratıyor. Banyoya indik. Bayanlar görüş yaptı. Ayten mahkemeye gitti’’ yazıldı. 28 Temmuz 1999 tarihli sayfasında, ‘‘Arama girdi. 1. kısımdan 20 tane kesik ranza demiri alındı’’ dendi. Günlüğün, 27 Temmuz tarihli sayfasında, ‘‘Arama girdi, bizden 5-6 sopa, 5'ten 4 tane demir, bayanlardan 4 tane taş aldı’’ denildi. 3 Ağustos tarihli sayfada ise ‘‘14. koğuşta Bir kişi firar etmek istedi (Berkant)’’ diye not tutulduğu görüldü.

101 gözaltı

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'nde 11 tutuklu ve hükümlünün ölümü birçoğunun yaralanmasıyla sonuçlanan olaylar cezaevlerinden sonra sokaklara da taştı. 44 demokratik kitle örgütünün dün Sultanahmet Mehmet Akif Ersoy Parkı'nda yapacaklarını bildirdikleri basın açıklaması daha başlamadan 47'si kadın, 101 kişinin gözaltına alınmasıyla bitti. 10 avukat arkadaşıyla parka geldiğinde çok sayıda kişinin gözaltına alındığını öğrenen İHD İstanbul Şube Başkanı Avukat Eren Keskin'i İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hüseyin Arpacı karşıladı. Müdür Yardımcısı basın açıklamasına izin vermedi. Arpacı gözaltına alacaklarını bildirip bu konuda güçlük çıkarmamalarını isteyince Keskin ‘‘O halde yolu açın ve nereye götürecekseniz buyrun gidelim’’ yanıtını verdi. Keskin ve meslektaşları Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Evrensel Gazetesi'nin bayan muhabiri de, bir sivil polis şefinin ‘‘Alın o Evrensel muhabirini’’ demesi üzerine gözaltına alındı. Yaka paça götürülmek istenen Hatice Yaşar meslektaşlarının müdahalesiyle serbest kalırken, flaşı kırıldı. Bir gazetecinin de arbede sırasında makinesi kayboldu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!