İstinye Park’ta düz ekran avı

Güncelleme Tarihi:

İstinye Park’ta düz ekran avı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2008 00:00

Düz ekran TV seçebilmek için kriterlerimizi belirleyip İstinye Park’ı karış karış dolaştık. Birkaç yıl önce sınırlı bir kesime hitap eden düz ekran televizyonlar artık ulaşılmaz değil. Herkesin yakın dönem planları arasında duvara bir düz ekran TV monte etmek var. Ama hangi markanın hangi modeli?

İşte göz önüne alacağınız kriterler:

LCD mi plazma mı: Bu teknolojilerin artıları, eksileri olduğu gibi ortak yönleri de var. Plazma TV'ler kusursuza yakın görüntüleri ve 7 milyara ulaşan çözünürlükleriyle öne çıkıyor. Farklı açılardan izlenebiliyorlar. Kontrast oranının yüksek olması da plazmaya değer katıyor. Hassas olması, montaj zorluğu, ağırlığı, nispeten kısa ekran ömrü ve fazla enerji harcaması ise eksi yönleri. Likit kristallerde ise renk netliği ve keskinliği, incelik ve hafiflik öne çıkıyor. Düşük kontrast oranı ve koyu siyah renk üretmesinin zor olması likit kristalin eksi yönleri olarak görülüyor. Plazmaların ekran ömrü 25 bin ile 30 bin saat aralığında, likit kristal ekranlarınki ise ortalama 50 bin - 75 bin saat. Sonuç olarak orta ve küçük boy ekranlarda likit kristal, çok büyük ekranlarda ise plazmayı tercih etmek en doğrusu.

Kontrast oranı: En parlak beyazla en koyu siyah arasındaki parlaklık farkını ifade eden bu oran modelde görüntü kalitesini ve fiyatı artırıyor. 800:1 gibi oranlardan 15000:1’e kadar TV var. Ama 3000:1’i hem kalite hem fiyat aralığı olarak uygun buldum.

Ekran ömrü: Eğer günü TV başında geçiriyorsanız, plazmanın ömrü sizin talebinizi çk uzun yıllar karşılamayacaktır. Likit kristali tercih etmek mantıklı olur. Ancak benim gibi günde 2 saati aşmayanlar için bu bir kriter olmaktan çıkıyor.

Fiyat/cm: Düz ekranlar için ideal izlenme mesafesi ekran boyutunun 2.5-3.5 katı olmalı. Dolayısıyla örneğin TV’nizi salonda yerleştireceğiniz yer ile seyredeceğiniz koltuk arasındaki mesafe 2,5 metre ise 81 ekran (32 inç) televizyonlar bile işinizi görecektir. 107 ekran (42 inç) televizyon için izleme mesajfeniz 3-4 metre olmalı. Bu büyüklükte TV’lerin fiyatları 2500-3000 YTL aralığında.

İstinye Park’ın teknoloji üsleri

Raflar intizamlı dizilmiş. Dükkanın ucu düz ekran televizyonlara ayrılmış. Duvarın tamamında likit kristal ve plazma ekranlar var. Bunların hepsinin yanlarında, televizyonların boyunu aşan hoparlörleri bulunan ses sistemleri konmuş. Teknosa, tüm markalarda ayrı görüntüler oynatıyor, ama hiçbir markanın öne çıkarılmıyor.

Darty’nin buradaki mağazasında neredeyse en geniş yeri düz ekranlara ayırmış. Tüm plazma ve likit kristallerde aynı görüntü oynatılıyor, o yüzden görüntü farkları daha iyi anlaşılıyor. Her televizyon kendi reklamını yapıyor.

General Electric’in buzdolaplarını satıyor. Şık ve teknolojik açıdan iddialı beyaz eşyalar var. Likit kristal, plazmalar ve Êses sistemlerine beyaz eşyalar kadar yer ayrılmış. Birçok markanın yanında göze çarpanlar Loewe’de. Bu Alman markası teknolojisiyle olmasa da tasarımı ve fiyatıyla üst kesime hitap ediyor.

Tüketiciye göz kırpan modeller

Philips 42PFL7772D/12

Bu ekranda, Full HD adı verilen bir çözünürlük özelliği bulunuyor. Likit kristal ekran teknolojisi, her biri 1920 piksel ile 1080 aşamalı satır geniş ekran yüksek tanımlı çözünürlüğe sahip. Bu, 1080'e kadar satırla HD giriş sinyalleri için en iyi olası görüntü kalitesini sağlıyor. Optimum parlaklık ve harika renklerle parlak, titreşimsiz, aşamalı tarama görüntüleri sağlayan bu 107 ekran ürünün fiyatı, 3500 YTL.

Panasonic TX-32LX600F LCD

Panasonic sınırlı bütçeleri de göz ardı etmemiş. 81 ekranlık likit kristal TV’nin 1366x768 çözünürlük, 800:1 kontrast oranı var. Toplam 20 watt ses gücüyle ve boyutuyla 5-10 metrekarelik alanlar için ideal. 178 dereceden izlenebilen bu model, 500 metrekare/parlaklık oranına sahip. Masaüstü ayağı ile birlikte gelen televizyon 1200 YTL’lik fiyatıyla da düşük bütçeli tüketiciye cazip gelecek ve pişman etmeyecek bir model.

Samsung LE-40M87BD

Eğer 3 bin YTL’nin üzerinde bir bütçe oluşturduysanız, bu Samsung’u da mutlaka görün. 102 cm ekran genişliği ile büyük salonlara ve çoğu odaya uygun. 1920x1080 çözünürlük sunan model 178 dereceden izlenebiliyor. Cihazın ses verimi de kullanım amacı için oldukça yeterli. 10’u sağ, 10’su da solda olmak üzere toplam 20 watt hoparlör gücüne sahip. Stereo olan bu hoparlörler SRS Trusurround XT surround sistemi ile destekleniyor. Fiyatı 3300 YTL civarında.

Toshiba 42A3000

Uygun fiyatıyla öne çıkan likit kristal ekranlı Toshiba, 1366x768 çözünürlüğe sahip. Kontrast oranı 2000:1. İki scart girişi ve Pal, Secam ve NTSC uyumluluğu bulunan bu model, 100 kanal hafızasına sahip. HD Ready denen tipe giriyor. 2x20 Watt gibi güçlü sayılabilecek bir çıkışı var. 3000 ila 4000 YTL’lik türdeşleri arasından 2000 YTL gibi bir fiyatla öne çıkıyor.

Panasonic Plazma

Panasonic’in 165 cm’lik VIERA TH-65PV500E Plazma modeli büyük mekanlar için iyi ideal tercih. 3000:1 kontrast 820 metrekare/parlaklık oranı ve 8.6 milyar (2048) renk tonlamasıyla türünün mükemmel temsilcisi. 1366x768 çözünürlük sunan plazma TV’de ekstra olarak, G8 yüksek çözünürlüklü plazma panel, Panasonic’e ait Viera renk yönetim sistemi, 3 boyutlu renk yönetimi, 2000 satır Teletext, entegre TV istasyon arayıcı (100 kanal otomatik ayarlama) gibi özellikleri de bu modelle satın almış oluyorsunuz. Bu dev ekranın fiyatı 17 bin YTL.

Eğlence alışveriş ve yemek bir arada

İstinye Park gibi dev bir merkezde düz ekran TV seçmeye kalkışınca zaman su gibi akıp geçiyor. Bu koşuşturma içinde öğlen bir mola verip, güzel bir yemek yemek şart. Teknoloji dünyasının önde gelen isimlerine ve yazarlarımıza İstinye Park’ta en beğendikleri restoranları, yemekleri, bölümleri ve izlenimlerini sorduk.

Artun Ayvat (HP Türkiye Kişisel Sistemler Direktörü)

EN İYİ RESTORAN Mezzaluna: Hayatımda önemli bir yer tutuyor. İtalyan mutfağına aşırı ilgiliyim. İç mekan atmosferini ve personelini uyumlu buluyorum. Pizza ve makarnada kaliteyi yakaladığını düşünüyorum. Kendimi kötü hissettiğimde de giderim.

EN İYİ YEMEK Deniz mahsullü pastası ve midye.

TERCİH ETTİĞİM BÖLÜM Beymen. Müşteri yaklaşımı ve insana kendini özel hissettirmesi ile tercihim.

İZLENİM Olumsuz: Büyük bir mekan! Kaybolduğumu hissediyorum. Pazar atmosferi de tercihim değil. Gerekirse pazara giderim!

İlker Koçer (Oracle Türkiye Teknoloji Ülke Müdürü)

EN İYİ RESTORAN Öğle yemeğinde is arkadaşlarınızla gidip hızlı yemek yediğiniz yerler için Balıkçı ve Günaydın'ı beğeniyorum. Ama ızgara kokusu ve duman ciddi rahatsızlık yaratıyor. Akşam iş yemeği için tercihim The House Cafe.

EN İYİ YEMEK İkinci kategoride çok beğendiğim bir yemek olmadı. Genelde seçenekler iyi, ama çok iyi diyebileceğim yemek yok. Birinci kategoride ise orta pişmiş T-Bone Steak gerçekten çok güzel.

TERCİH ETTİĞİM BÖLÜM İstinye Park’ın en alt katındaki pazar bölümü çok ilgimi çekiyor. Tariş'in zeytinyağı dükkanı da çok güzel ve iyi seçenekler sunuyor.

Yurtsan Atakan (e.yaşam Yayın Yönetmeni ve Yazarı)

EN İYİ RESTORAN Masa: Yemeklerin lezzeti tek kelimeyle enfes. Daha mütevazi bir yemek için ise Osmani’yi tavsiye ederim. Osmani’deki Türk yemeği lezzetlerini, bu fiyata hiçbir restoranda bulamazsınız.

EN İYİ YEMEK Etsiz kuru fasulye (Osmani).

TERCİH ETTİĞİM BÖLÜM Pazar bölümü çok hoş ama çok kötü uygulanmış. İnsan daha büyük bir alan ve daha gerçekçi gün ışığı bekliyor.

İZLENİM Olumlu: Çok farklı kesimlere seslenen konsept çeşitliliği, İstinye Park’ı diğer alışveriş merkezlerinden belirgin bir şekilde ayırıyor.

Olumsuz: Çocuk parkı ve oyun alanı bölümünün olmaması.

Cem Tecİmen (e.yaşam içerik ortağı Konak Medya Başkanı)

EN İYİ RESTORAN Günaydın. Etlerinden almış ve memnun kalmıştık. Daha sonra restoranını da denedik ve keyif aldık. Günaydın’ın İstinye Pazarı’nın içerisinde olması nedeniyle ferah bir havası var. Özellikle çok yoğun olmadığı günlerde ailece yemeklerinden ve ortamından zevk aldığımız bir yer.

EN İYİ YEMEK T-Bone Steak ve köfte (Günaydın).

TERCİH ETTİĞİM BÖLÜM Arifoğlu. Şifalı bitki ve otlarıyla doğal bir sağlık merkezi.

İZLENİM Olumlu: Geniş ve ferah bir mekan.

Olumsuz: Her yerde sigara içilmesi ve trafik.

Serhat TatlI (Tekofaks Komünikasyon ve Tüketici Elektroniği A.Ş. Genel Müdürü)

EN İYİ RESTORAN Mezzaluna. Yemeklerini ve servis kalitesini oldukça beğeniyorum.

EN İYİ YEMEK Deniz mahsullü rissotto (Mezzaluna)

TERCİH ETTİĞİM BÖLÜM Yan yana konumlanmış elektronik zincir mağazalarının varlığı İstinye Park’ın en beğendiğim yönlerinden biri. Ayrıca otomotion alanını da güzel buluyorum.

İZLENİM Olumlu: Lokasyonu, mağaza kalitesi ve çeşitliliği, ziyaretçi profili gayet iyi.

Olumsuz: Otopark düzeni verimsiz buldum. Çevreyolu bağlantısının halen tamamlanmamış olması da bir eksi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!