İstinye Koyu doluyor!

Güncelleme Tarihi:

İstinye Koyu doluyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstinye Deresi geçtiğimiz yıl Büyükşehir Belediyesi tarafından ıslah edildi ama kollektörler çalışmadığından koya atık taşımaya devam ediyor.

İstinye Koyu ve halkı 1993 yılında tersanenin kaldırılmasıyla rahatlamıştı. Koydaki havuzlar kaldırıldı, dibindeki çamurlar temizlendi. Bir süre için deniz eski rengine tekrar kavuştu. Ancak bugünlerde koy yeni bir sorun ile karşı karşıya. İstinye sırtlarından gelen derenin taşıdığı atık ve toprak denizin rengini sarıya boyadı.

İstanbul'daki derelerin ıslah çalışmaları ile Büyükşehir Belediyesi ilgileniyor. İstinye Deresi de 1996 yılında ihalesi yapılan ve 1998 yılı ortalarında bitirilen bir proje ile ıslah edildi. Belediye yetkilileri çalışmalardan önce derenin sık sık taştığını belirtiyor. Ayrıca bölgede yine dereden kaynaklanan trafik sorunu da vardı. Proje ile 1 km.'lik bir alanda dere yatağı temizlendi, kazıklı temel üzerine kapalı kesit beton döküldü ve yol geçirildi. Ayrıca yanlarına atık su kollektörü inşa edilerek etrafındaki yapıların atık suları buraya verildi. Ancak bu kollektörün çalışabilmesi için İSKİ tarafından yapılacak olan Kuzey Kuşaklama Kollektörü'nün bitirilmesi gerekiyor. Böylece koya boşalan atık sular buradan alınıp Baltalimanı'na bağlanacak ve arıtıldıktan sonra denize verilecek. Bu proje için 10 Mart'ta ihale yapılacak.

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri sorunun tamamen bitmesi için derenin yan kollarının da ıslah edilmesi gerektiğini belirtiyor. Ancak pahalı bir iş olduğundan henüz bu konuda bir proje üretilmemiş. 1 km.'lik ıslah çalışmasının ise 1996 yılı rakamlarıyla 300 milyara malolduğu bildiriliyor.

İstinye Adası oluşuyor

Koyu tehdit eden diğer sorun ise erozyon. Yağışlı geçen tek bir geceden sonra bile koyda denizin rengi kahverengiye dönüyor. Kaynağı İstinye sırtlarındaki eski taşocağına kadar varan dere, havzası içindeki inşaatlardan çıkan toprakları sürekli koya taşıyor. Derenin ıslah edilen bölümünde bile toprak birikmesinden yer yer adacıklar oluşmuş.

Sarıyer Belediyesi eski taşocağını dolgu alan olarak yeniden düzenliyor. Üzerine dökülen toprak ve moloz ile bölge taşlar çıkartılmadan önceki haline döndürülmeye çalışılıyor. Tüm bu faaliyet nedeniyle bölge kıraç durumda. Sarıyer Belediyesi yetkilileri bir ay önce ağaçlandırma çalışmalarına başladıklarını söylüyor.

Tekneleri koyda demirli duran balıkçılar ise koyun günden güne sığlaştığını söylüyor. Birkaç tanesi espri ile ‘‘burası yakında İstinye Adası olacak. Biz de parselleyip satacağız’’ diyor. Görüşünü aldığımız ÇEKÜL Vakfı yetkilileri erozyonun engellenebilmesi için dere havzasının ağaçlandırılması gerektiğini belirtiyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!