İstihbaratçılar Fethullah Gülen'i anlatacak

Güncelleme Tarihi:

İstihbaratçılar Fethullah Güleni anlatacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2001 15:08

Haberin Devamı

Halen ABD'de olan "firari sanık" Fethullah Gülen'in 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istemiyle açılan davanın yarınki duruşmasında, Fethullahçılar hakkında rapor hazırladıktan sonra görevden alınan Ankara eski Emniyet Müdürü Cevdet Saral ile İstahbarattan Sorumlu eski Müdür Yardımcısı Osman Ak tanık olarak dinlenecek.

Ankara 2 No'lu DGM'de 21 Mayıs'ta yapılan son duruşmada, Gülen'in ifadesinin alınması için ABD'ye gönderilen istinab evrakına yanıt gelmediği açıklandı. Ankara 2 No'lu DGM'nin talimatı üzerine, Türkiye Katolik Cemaatleri Ruhani Reisler Kurulu Genel Sekreteri Monseigneur Georgi Marovistch'in ifadesi İstanbul DGM tarafından bu duruşmadan sonra alabildi. Maltepe Askeri Lisesi'nde okurken Fethullahçı oldukları gerekçesiyle 1998'de atılan 4 öğrencinin talimatla alınan ifadelerinin de okunduğu duruşmada sanık avukatları, Başbakanlık Basımevi tarafından yayımlanan "Başbakan Bülent Ecevit'in Konuşmaları" isimli kitabı kanıt olarak mahkemeye sundu. Müdahil avukatı Hüseyin Buzoğlu ise "Fethullahın Copları" isimli kitabı yazan Zübeyir Kındıra ile emniyet müdürleri Cevdet Saral ve Osman Ak'ın tanık olarak dinlenmesini talep etti.

Sanık avukatları, Kındıra'nın yazdığı kitap nedeniyle popüler olmak için tanıklık yapmak istediğini öne sürerken, emniyet Müdürleri Saral ve Ak'ın da yasadışı yollardan telefon dinlediklerini hatırlatarak tanıklıklarına karşı çıktı.

Davayı açan Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel, müdahil tarafın istemlerinin kabul edilerek Saral, Ak ve Kındıra'nın tanık olarak dinlenmesi yönünde görüş bildirdi. DGM ise, "Dava konusunu oluşturan kimi iddialarla ilgili bilgi sahibi oldukları belirtilen Saral ve Ak'ın tanık sıfatıyla gelecek duruşmada dinlenmesini" kararlaştırdı. Ankara 2 No'lu DGM, Kındıra'nın tanıklığının ise, yazdığı kitap okunduktan sonra değerlendirileceğini belirterek duruşmayı 16 Temmuz'a ertelemişti.

Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel, 22 Ağustos 2000'de, "firari sanık" Gülen hakkında 5 yıldan 10 yıla kadar değişen ağır hapis ve 500 milyon liraya kadar para cezasına çarptırılması istemiyle dava açtı. Yüksel, 79 sayfalık iddianamesinde, isim vermeden Başbakan Bülent Ecevit'i de eleştirdi. Yüksel, "Tarikat okullarını övmek son zamanlarda moda haline gelmiştir. Oysa yukarıda belirttiğimiz gibi bu okullarda yetişen kadrolarla siyasi İslam'ın iktidar yapılması hedeflenmektedir. Bu itibarla tarikat okullarına destek verenler Atatürkçü olamazlar" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!