İstihbarat ve personel yapısı gözden geçirilecek

Güncelleme Tarihi:

İstihbarat ve personel yapısı gözden geçirilecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2010 00:00

Bölücü terör örgütünün, son olarak Hakkari- Şemdinli Tekeli Jandarma Taburu’nu hedef alan karakol baskınları devletin zirvesini harekete geçirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında dün Çankaya Köşkü’nde toplanan 3 saatlik güvenlik zirvesinde, istihbarat ve bölgede görev yapan personelin yapısının gözden geçirilmesi, çevre ve ilgili ülkelerle terörle mücadeledeki koordinasyonun daha da etkinleştirilmesi kararlaştırıldı. Toplantıya Başbakan Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan katıldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ise İpek Yolu- 2010 General/ Amiral Semineri nedeniyle zirveye katılamadı. Toplantının ardından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı’nın, son terör olayları hakkında ilgili birimlerden ayrıntılı bilgi aldığı belirtilerek, “Teröre karşı yürütülen mücadele kapsamlı şekilde değerlendirilmiş, son gelişmelerin ışığında kısa ve orta vadeli ilave tedbirler alınması kararlaştırılmıştır” ifadeleri yer aldı. Zirve sonrası yayınlanan bildiride de vurgu yapılan ‘kısa ve orta vadeli önlemlerin’ ayrıntıları şöyle:
1- MİT ve Emniyet İstihbarat’ın bölgede daha etkin hale gelmesi için hem kadro takviyesi yapılacak, hem de teşkilatların teknik donanımları modernize edilecek.
2- Yüz yüze istihbaratın vazgeçilmez koşullarından birisi olan ve OHAL’in kalkmasıyla birlikte uygulamasına büyük ölçüde son verilen ‘istihbarat ödeneği’ yeniden gündeme gelecek.
3- Erbil’deki üçlü mekanizmadan Türkiye’ye istihbarat akışında yaşanan aksaklıklar, başta ABD olmak üzere merkezi Irak yönetimi ile bölgesel Kürt yönetimine aktarılacak. ABD’nin istihbarat akışında daha yoğun şekilde devrede olması sağlanacak.
4- MİT, diğer bölge ülkeleri istihbarat teşkilatlarıyla (İran, Suriye) daha etkili çalışma içine girerek, Türkiye, ABD ve Irak arasında kurulmuş üçlü mekanizma dışında, bu ülkelerden de istihbarat alımını hızlandıracak.
5- Sınır bölgelerinde yüksek riskli karakol ve üs bölgelerine daha eğitimli profesyoneller takviye edilecek.
6- Bölgedeki komando tugaylarının tamamen uzman erbaşlardan oluşan profesyonel yapıya kavuşturulması çalışmasına hız verilecek. ? Uğur ERGAN

Eksik istihbarat iddiası yalan

ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Hakkâri Şemdinli’deki terörist saldırıların, anlık istihbarat alışverişinde gecikme ve eksiklikten kaynaklandığı yönündeki iddialarını yalanladı. “PKK hakkında Türk ordusundan veya hükümetinden gelecek yeni talepleri acil olarak değerlendirmek için hazırız” diyen Jeffrey, “Türk müttefiklerimizin bu tehdidi yok etme çabalarını destekliyoruz. Kuzey Irak’ta PKK faaliyetleri konusunda Türkiye’yle paylaştığımız istihbarat seviyesinde değişiklik yoktur” açıklamasında bulundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!