İşte saklanan belgeler

Güncelleme Tarihi:

İşte saklanan belgeler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

DYP Lideri Çiller'in ABD'deki Salem Hodilay Inn Oteli'ne yaptırdığı 1 milyon dolarlık restoran ve genel tadilat yatırımını, TBMM Araştırma Komisyonu'ndan saklandığı saptandı. ANAP'lılar, Çiller'in yeni restoran ve tadilat ruhsatını 1997'de aldığını ve bunu gizlediğini belgelediler. Çiller'in malvarlığıyla ilgili soruşturma önergesi, bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek.

Serveti nedeniyle bugün TBMM'de 3'üncü kez araştırmaya hedef olan DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in, ABD'deki otelinde yaptığı yeni yatırımı, bir önceki komisyondan sakladığı ortaya çıktı. 1 milyon dolarlık restoran ve genel tadilat yatırımına ilişkin ruhsat izinlerinin, 1997 yılında kurulan Meclis Araştırma Komisyonu döneminde alındığı, ancak komisyona hiçbir ek bilgi sunulmadığı belirlendi.

ANAP BELGELEDİ

Genel Kurul'da bugün görüşülecek malvarlığı soruşturma önergesinde, Çiller Ailesi'nin ABD'deki Salem Hodilay Inn Oteli'nde bir dizi yeni yatırım yaptıkları iddia edilmişti. Yeni önerge, DYP'liler tarafından yeni iddialar içermiyor gerekçesiyle eleştiriye uğrarken, ANAP'lılar iddialarını belgelediler. Belgelerde Çiller Ailesi'nin otel genişletme ve yeni bir restoran yapma ruhsatını, 1997'de kurulan araştırma komisyonu döneminde aldığı, ancak komisyona bu konuda tek bilgi vermediği ortaya çıktı. Komisyonun muhalif üyelerinin ABD'de araştırma yapma istediği de, DYP ve RP oyları ile reddedilmişti.

RUHSATA 70 BİN DOLAR

Ailenin 500 kişilik yeni restoran yapımı, çevre düzeni, yaya köprüsü inşaatı, özürlüler asansörü, gece kulübü düzenlemesi için ayrı ayrı aldıkları ruhsat işlemleri için, 70 bin dolar harcadıkları belgelendi. Ruhsat alımından sonra tamamlanan inşaatın maliyetinin 1 milyon dolar olduğu öne sürüldü. CHP'nin de destek verdiği önergedeki yeni iddialardan biri belgelenmiş oldu.

Yeni inşaatın bir önceki komisyondan neden gizlendiği ve para transferinin hangi yollarla yapıldığı, kurulacak yeni komisyon tarafından araştırılacak. Kurulacak yeni komisyon ayrıca, Refahyol Hükümeti döneminde Çiller'in, RP'lilerin desteği ile 8-7 aklanmasını sağlayan komisyon tarafından ulaşılamayan para transferi belgelerini de araştıracak. Araştırma, Çiller Ailesi'nin Bolu'nun Tatar Köyü'ndeki 3 villasını da kapsayacak.

SORUŞTURMA ÖNERGESİ

ANAP, Çiller'in malvarlığı hakkında 471 milyar liralık izah edilemeyen gelir olduğu gerekçesiyle soruşturma önergesi vermişti. Çiller, bu önerge ile 3 yılda, 3 kez serveti nedeniyle Meclis gündemine gelmiş oldu. Önergede ortaya atılan iddialar şöyle:

1991-96 tarihleri arasında gideri, gelirinden 198 milyar lira fazladır.

Marsan Holding üzerinden yapılan 751 bin dolarlık harcamanın izahı yoktur.

ABD Holiday Inn Oteli, Bolu villaları, Beldibi tesislerine yapılan yeni harcamalar soruşturma dışında kalmıştır.

Özer Çiller hakkında açılan mal bildirimi davası suça iştiraktır, asıl fail Tansu Çiller'dir.

Haksız mal edinme, mal kaçırma, gizleme, gerçeğe aykırı bildirimde bulunma suçları işlenmiştir.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!