İşte Myanmar Cuntası

Güncelleme Tarihi:

İşte Myanmar Cuntası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2008 00:00

Geçen eylülde rahipler ayaklandı. Demokrasi için yürüdüler. Sokaklara dökülen rahipleri, diğer sivilleri ve gazetecileri şiddetle bastırdılar. 46 yıllık Myanmar cuntası! Onlar kül yutar mı? Rahiplere ve demokrasi yanlılarına gününü gösterir, pabuç bırakmazlar. 1988’de de bırakmamışlardı, şimdi de bırakmadılar. Geçen hafta başında büyük bir doğal afet yaşandı ülkede. Nergis Kasırgası 100 binden fazla Myanmarlıyı öldürdü. 220 bin kişi hálá kayıp.

Buna karşın cunta yine kuyruğu dik tuttu. İzolasyon politikasına devam etti ve uluslararası yardım kabul etmedi. Dünya karşılarında dursa Nuh deyip peygamber dememe huyları, fena bir inatları var. Fakat bir süre sonra baktılar ki nehirlerde cesetler yüzüyor, halkın ana besin kaynağı olan pirinç tarlaları harap olmuş, açlık, hastalık giderek artıyor. Burma sosyalizmine ara verip lütfen kabul ettiler yardımı. Birleşmiş Milletler 10 milyon dolar ayırdı, Türkiye’nin de arasında bulunduğu birçok ülkenin katkılarıyla 50 milyon dolardan fazla bağış yapıldı. Ülkede böyle bir sefalet yaşanırken cunta, bir bomba daha patlattı. Önceden planlanmış anayasa referandumunu yapacağım diye tutturdu. İnsanlar yakınlarını ararken, evleri harap durumdayken televizyondan cunta propogandası yapıldı. Cunta sonunda istediğini aldı. Gidip oy verecek hali bile olmayan halk, cunta iktidarını daha da güçlendiren anayasa değişikliğine onay verdi. Yani cunta öyle diyor. Referanduma katılım yüksekmiş! Peki halkını hiç umursamayan, bunca melanetin arkasındaki cuntanın başını kim çekiyor? Kendilerine Devlet Barış ve Kalkınma Konseyi gibi ironik bir isim veren bu cunta, kimlerden oluşuyor?

Cunta’da kimler var

Kıdemli General, Başkomutan Tan Şve

General Maung Aye

General Tura Şve Man

Korgeneral Tin Oo

Korgeneral Win Myint

Tümamiral Nyunt Thein

Tuğgeneral Kyaw Than

Tümgeneral Aung Htwe

Tümgeneral Ye Myint

Tümgeneral Kin Maung Tan

Tümgeneral Kyaw Win

Tümgeneral Thein Sein

Tümgeneral Tura Tiha Tura Sitt Maung

Tuğgeneral Myint Aung

Tuğgeneral Maung Bo

Tuğgeneral Tiha Tura Tin Aung Myint Oo

Tuğgeneral Soe Win

Tuğgeneral Tin Aye

General Tan Şve

LAKABI SOMURTKAN 1 NUMARA

General Tan Şve cuntanın başı, aynı zamanda başkomutan. 1933’te doğdu. Yani, Burma’nın (Myanmar’ın eski adı) İngiliz sömürgesinden kurtulmasından hemen önce, Japonya tarafından işgalinden hemen önce. Gençliğinde postacılık
/images/100/0x0/55eb37b7f018fbb8f8b300a8
yapıyordu. 20 yaşına geldiğinde orduya yazıldı. Psikolojik savaş konusunda uzmanlaştı. Ama uzmanlaşayım derken bu dönemde ruh sağlığı bozuldu. Psikiyatrik tedavi gördü. 1962’deki darbeden sonra cunta içinde kısa sürede yükseldi. 50 yaşına geldiğinde güneybatı bölgesinin kontrolü onun elindeydi.

Görece olarak sakin bir bölge olan Irrawaddy Deltası’ndaki bu memuriyet Tan Şve açısından gayet rahat ve olaysız geçti. O ve ondan daha muktedir karısı Kyaing Kyaing neşeli günler yaşadı. Burada kral ve kraliçe gibi hüküm sürdüler. Askerlere ve onların ailelerine sürekli hediyeler verdiler. Kendi çocukları okula askeri araçların tepesinde gidip geldi. Tan Şve vaktini Time dergisi okuyarak ve golf oynayarak geçiriyordu. Korumalarının cebinde hep betel ağacının meyveleri bulunurdu. Konsantrasyonu ve adrenalin seviyesini artıran bu meyvelerden çiğnemeye bayılırdı Tan Şve.

1988’de rahiplerin öncülüğünde hareketlenen halk isyanı kanlı şekilde bastırıldı ama aynı zamanda cuntanın başındaki Ne Win’in defteri de dürüldü. Onun yerine cunta başı olmak için sırada bekleyen üç generalden biri de Tan Şve’ydi. Diğer ikisinin arasındaki rekabetten faydalanan Şve aradan sıyrıldı. En büyük politik silahı lobicilik yeteneğini başarılı bir biçimde kullanmıştı. 1992’de cunta lideri oldu.

Tan Şve, espri anlayışı olmayan biri. Tepkisiz, soğuk ve asık bir suratla dolaşıyor. Bu yüzden ona "Somurtkan 1 Numara" lakabı takılmış. Eleştiriyi de kaldıramıyor. Buna yeltenen hükümet görevlilerine hemen kapıyı gösteriyor. En büyük özelliği saatler süren konuşmalar yapıp dinleyenleri sıkıntıdan patlatmak ve sonuçta dişe dokunur hiçbir şey söylememeyi başarmak.

En önemli diplomatik adımı, Myanmar’ı Güneydoğu Asya Ülkeleri Topluluğu’nun önemli ve aktif bir üyesi yapmak oldu. Hükümdarlığının ilk zamanları halefine göre daha ılımlı bir portre çizdi. Dünya Af Örgütü ve Kızılhaç’ın ülkeyi ziyaret etmesine izin verdi. Hatta ev hapsindeki muhalefet lideri Aung San Suu Kyi’yi ziyaret bile etti. Ama bir süre sonra cuntanın geleneği olan güç ve paranoyayla başı döndü. Basına uyguladığı baskılarla ve yabancı gazetecilere yaptığı işkencelerle ünlü. Kızının 2006’daki göşterişli ve pahalı düğününün (altta) görüntüleri internete sızınca tepki çekti. Umursamadı. Kronik kalp rahatsızlığı olduğu ve sağlığının iyiye gitmediği biliniyor. En büyük hayali Time dergisine "Yılın Adamı" seçilerek kapak olmak.

General Maung Aye

UYUŞTURUCU KAÇAKÇILARIYLA KANKA
/images/100/0x0/55eb37b7f018fbb8f8b300aa


Cuntanın iki numarası, Tan Şve’nin yardımcısı. 1937’de Konbalu şehrinde doğdu. Savunma Hizmetleri Akademisi’nden mühendislik derecesiyle mezun oldu. 1993’te cuntadaki şimdiki görevine getirildi. Eski başbakan Khin Nyunt’u hiç sevmediğini sıkça dile getirirdi. Sonunda onu tutuklattı. Acımasızlığı ve yabancı düşmanlığıyla tanınıyor. Alkol problemi olduğu ve çok içki içtiği söyleniyor. Komşu ülkelerdeki uyuşturucu baronlarıyla arası iyi, yolsuzluklara adı karıştı, hakkında CIA ajanı dedikoduları bile çıktı ama tabii kimse bunları araştıramadı. Eylül ayındaki rahip isyanından beri Tan Şve ile arası limoni. Şve’nin yerine göz diktiği ve popülerlik kazanmak için "Rahiplere bu kadar şiddetle yaklaşmamalıydık" gibi açıklamalar yaptığı söyleniyor. O günden beri her toplantıda Şve ile atıştıkları biliniyor.

General Tura Şve Man
/images/100/0x0/55eb37b7f018fbb8f8b300ac

OĞLU ABD’NİN KARA LİSTESİNDE

Cuntanın en etkin üçüncü ismi. 1947’de doğan Şve Man da Maung Aye gibi Savunma Hizmetleri Akademisi’nden mezun. Tura, Burma ordusunda bir onur ifadesi. Bu ismi almasında 1989’da sınır bölgesindeki ayrılıkçı güçlere karşı başarıyla direnmesi rol oynadı. 2003’te generalliğe terfi etti. Hakkında fazla bilgi yok, ancak cunta liderinin varisi olarak görülüyor. Zengin bir işadamı olan oğlu ile karısı, ABD’nin kara listesinde. ABD "akıllı ambargo" diye adlandırdığı yeni politikasıyla bütün Myanmar halkını değil, cuntayla ilintili işadamlarını izole etmeye çalışıyor. Oğlunun silah üreten bir şirketi var.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!