İşte böyle dinliyorlar

Güncelleme Tarihi:

İşte böyle dinliyorlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2008 11:23

Türkiye’de telefon dinleme yetkisi sadece Emniyet, Jandarma ve Milli İstihbarat Teşkilatı’nda (MİT) bulunuyor. Bu kurumlar mahkeme kararıyla dinleme yapabiliyor. Ancak mahkeme kararı olmadan da gerekli teknolojiyi satın alabilecek kadar parası olan herkesin 'telekulakçı' olma şansı var.

Haberin Devamı

Türkiye'de yasal dinleme faaliyetlerini denetleyen bir kurum var: Telekominikasyon İletişim Başkanlığı, kısa adıyla TİB. Başkanlık Polis Görev ve Selahiyetleri Yasası, Jandarma Teşkilat Görev ve Yetkileri Yasası ve Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Millî İstihbarat Teşkilatı Yasası'na eklenen hükümlere dayanarak 'İki cihaz arasındaki (telefon-telefon, bilgisayar-bilgisayar, telefon-bilgisayar, faks-bilgisayar vs)' her türlü iletişiminin yasal olarak dinlenmesini ve izlenmesini denetliyor.

 

BU CİHAZ VE YAZILIMLARLA DİNLİYORLAR

 

İnternet siteleri üzerinden satışı yapılan “casus dinleme” ve “bilgisayar takip” sistemlerinden bazıları şunlar:

 

Haberin Devamı

- Saat görünümlü GSM dinleme cihazı: Duvar saati görünümlü GSM dinleme cihazı, şüphe uyandırmadan yerleştirilen ev veya ofislerin dinlenmesinde kullanılıyor. Üzerindeki GSM vericisi sayesinde mesafe sınırı olmayan cihaz, Amerika'dan bile aranarak aktif hale getirilebiliyor. 3 adet kalem pille çalışan saat, 2 hafta boyunca 24 saat kesintisiz dinleme yapabiliyor.

 

- Resim çerçevesinde GSM dinleme cihazı: İçerisine gizlenmiş GSM vericisi sayesinde, bulunduğu ortamı mesafe sınırı olmaksızın dinleme imkanına sahip resim çerçevesi, şık görünümüyle dikkat çekiyor. Cep telefonu ile aranarak, çok yüksek ses kalitesi ile net bir dinleme imkanına sahip cihazı kullanmak için gizli bölüme bir cep telefonu kartı yerleştirmek ve duvara asmak yeterli oluyor.

 

- Casus SMS yönlendirme ve takip yazılımı: İnternet üzerinden satışı yapılan casus SMS yönlendirme ve takip yazılımı, yüklendiği cep telefonlarının mesajlaşma trafiğini ele geçiriyor. Yüklenilen cep telefonunun tüm mesajlarının kopyasını gizlice istenilen bir cep telefonuna yönlendiren yazılım, iz bırakmıyor.

 

Haberin Devamı

- Kapalı cep telefonlarından dinleme yapma yazılımı: “Phone dead” yani “telefon kapalı iken dinleme” sistemi ise dikkat çeken diğer programlardan biri. Hiçbir şekilde telefonda görünmeyen ve tamamen gizli çalışan yazılım, uzaktan bir başka cep telefonu ile kontrol ediliyor. Ancak yazılımın yüklendiği telefon, belirli bir numaradan aranıp dinleme yapabiliyor. Farklı özellikteki bazı programlarda ise gönderilen bir kısa mesaj (SMS) komutu ile o telefonunun istenilen bir numarayı “sahibine hiçbir belirti” vermeden araması sağlanarak, bulunduğu ortam dinleniyor. Hatta bu programın 2 saatlik “demo” sürümleri internetten bedava indirilebiliyor.

 

Başka program ise yüklenen telefondaki tüm aktiviteleri izleyerek, SMS yoluyla istenilen cep telefonuna gizlice gönderiyor. Bu arada cep telefonundan yapılan görüşmeleri anında bir mesaj ile raporlayan sistem, gizlice araya girerek, görüşmenin dinlenmesini sağlıyor.

 

Haberin Devamı

Söz konusu program sayesinde önceden tanımlanan numara ile yapılan her aramada, herhangi bir zil sesi, titreşim, ışık ve ekranda hiçbir belirti olmadan telefon açılıyor. Böylece telefonun bulunduğu ortamdaki konuşmalar ve sesler dinlenebiliyor.

 

Programın uzman kişiler tarafından da saptanamadığı iddia edilirken, “trojan” veya “virüs” olmadığı için de “antivirüs” veya “antispyware” güvenlik yazılımları tarafından da tespit edilemediği belirtiliyor.

 

- Kalem, düğme ve vida görünümünde kameralar: İnternet üzerinde satışı yapılan “casus” kameraların da kişi ve kurumları tehdit ettiğini bildiren uzmanlar, bu tip kameraların 70 YTL ile bin 500 YTL arasında satışa sunulduğunu kaydettiler.

 

Haberin Devamı

Farklı özelliklerdeki kameraların değişik yerlere monte edilerek kullandığını; hatta kalem, düğme ve vida görünümünde “casus” kameralar bulunduğunu aktaran uzmanlar, bazı kötü niyetli kişilerin “şantaj” amacıyla bu cihazlardan edindiğini vurguladılar.

 

- Kızılötesi Uzaktan Dinleme sistemi V2: Lazer teknolojisi ile çalışan V2’nin satış fiyatı 265 bin dolar. Başta ABD istihbaratı olmak üzere bir çok istihbarat servisince kullanılıyor. 500 metre menzili V2 ilk bakışta uzun objektifli fotoğraf makinesini andırıyor. Lazer ışınını dinlenmek istenen binanın penceresine yansıtıyor. Işın, içerideki konuşmanın yaydığı ses dalgalarının camda yaptığı titreşimleri algılayarak ikinci bir ışınla geriye gönderiyor. Cihaz, lazerle geri gelen ses dalgalarını deşifre ederek ses sinyallerine çeviriyor. Anında kaydediyor. Ses kayıt kalitesi mükemmel. Ancak kullanımı karışık olduğundan operasyon öncesi, cihazla birkaç gün pratik yapılması gerekiyor.

 

Haberin Devamı

- Çanak antenli dinleme sistemi: DetectEar adı verilen bu sistemin çalışma prensibi uydu antenleri ile aynı. Cihazın çanağı dinlenmek istenen kişinin bulunduğu yöne doğru çevriliyor. Özellikle açık alanlarda iki üç kişinin aralarında yaptığı konuşmaları dinlemek için ideal. Çanak, 100 metre uzaktaki konuşmalardan havaya yayılan ses dalgalarını alıyor. Cihazın iç bükey (parabolik) bölümü tarafından bir noktada toplanıyor. Ve tam o naktada bulunan mikrofon ses dalgalarını kaydediyor. Fiyatı 700 dolar. Şarjlı pille 100 saat çalışabiliyor.

 

- Cep telefonu dinleme sistemi: GSM 2060TP adlı bu sistem, 2 kilometre çaplı alanda cep telefonlarından yapılan tüm konuşmaları dinliyor. Sistem, havadaki GSM elektromonyetik dalgalarını bir kodlama programıyla deşifre ediyor ve konuşmaları kaydediyor. Eskiden herhangib bir odaya sabitlenerek çalıştırılan cihaz artık teknoloji sayesinde mini-vanlara da monte ediliyor. 2 kişilik bir ekiple istenilen bölgede dinleme yapıyor.

 

- Böcek (Bug): Sadece 15 gram ağırlığındaki bu cihaz, tüm istihbarat servisleri tarafından kullanılıyor. 18 saat ömrü bulunan böcek adlı cihaz genellikle kısa operasyonlar sırasında kullanılıyor. Cihaz aslında bir radyo vericisinden oluşuyor. Bir madeni paradan daha küçük olan böcek, ortamdaki konuşmaları anında radyo alıcısına gönderiyor. Gerektiğinde iki pille bile çalışabilen radyo alıcısının başındaki kişi ise konuşmaları detaylarıyla dinliyor. Böcek 24 metre mesafedeki tüm sesleri alabiliyor.

 

- Ev telefonu dinleme: Parallel Telephone Transmitter adı verilen cihaz, sabit telefonların ahizelerine veya telefon kablolarına takılıyor. 100 gram ağırlığında. Sabit hatlardaki konuşmaları radyo dalgaları ile istihbarat elemanının yanındaki alıcıya iletiyor. Pilsiz çalışan cihaz, enerjisini telefon kablolarındaki elektrik akımından elde ediyor.

 

- GSM Intercept A5.41 Chatter Guard: Bu cihaz, belli bir zaman içinde sadece numarası verilen tek bir cep telefonunu dinliyor. En büyük özelliği ise bazı anahtar sözcükleri tanıyabilmesi. Örneğin dinlenilen kişi bir terör zanlısıysa, cihaza anahtar sözcük olarak “İstanbul” ya da “bomba” girilebiliyor. Zanlı bir telefon konuşmasında ne zaman bu sözcükleri kullansa, cihaz devreye giriyor ve konuşma aynen hafızaya kaydedilor. Ayıca, kayıt altına alınan konuşmalarda başka bir anahtar sözcükle arama da yapılabiliyor.

 

 - ‘Random’ sistemi nedir?: Dinlenecek kişilerin sayısının çok olması halinde ‘Random (rastgele) yöntemi’ ile bu kişiler içinde rastgele seçim yapılır. Herkesin dinlenmesi yerine bunlar arasından rastgele birkaç kişi seçilerek dinlenir veya dinlenmesi gerekli isimler arasından belirlenecek bazı kişiler hedef seçilerek dinleme yapılır.

 

- Ses ayrıştırmaları nasıl yapılıyor?: Alan dinlemelerinde konuşmaların kime ait olduğu söz konusu kişilerin başka konuşmaları bilgisayar ortamında karşılaştırılarak bulunuyor. Dinlemeden kurtulmak için kısık sesle konuşmak da çare değil. Çünkü söz konusu cihazlar ne kadar kısık sesle konuşulursa konuşulsun ses frekansını yükseltiyor ve anlaşılmasını sağlıyor. Vakum ve odaklı dinlemeler radyo ya da musluk açılarak da önlenemiyor.

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!