İşte ağ kardeşliğinin mimarı

Güncelleme Tarihi:

İşte ağ kardeşliğinin mimarı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2009 15:51

Yunanlı bir balıkçı Türk karasularını ihlal edince Sahil Güvenlik, kaçak balıkçııyı yakalayarak tıpkı Yunanlı sahil güvenliğin yaptığı gibi ağlarına el koydu. Bu ağlar aylarca kimse tarafından geri alınmayınca yine usule uygun olarak ağlar açık artırma ile satıldı. Durumu bilen Çeşmeli balıkçı, komşusu Yunanlı balıkçının ağlarını satın alıp, Yunanistan'a götürdü, sahibine teslim etti. Olay Yunanistan'da büyük yankı buldu. Konuyu Hürriyet Gazetesi yazarı Yorgo Kırbaki köşesinde yayınladı. Türk-Yunan dostuluğun mimarı Çeşmeli balıkçıyı ise internet sitesi Ege'de Sonsöz buldu ve konuştu.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde Çeşme’de yaşanan bir olay devletler arasında uzun yıllar devam eden  krizlere karşın Türk-Yunan halkları arasındaki dostluk köprüsünü gözler önüne serdi. Türk karasularında el konulan Yunan Balıkçı Kostas’ın ağları, Çeşmeli Balıkçı Şakir Akdağ öncülüğünde açık arttırmada satın alınıp Sakız’da sahibine iade edildi. İki ülke insanı arasındaki yardımlaşmayı gözler önüne seren olayın altından 17 yıl önce başlayan dostluk hikayesi çıktı.

17 YIL ÖNCESİNE DAYANAN DOSTLUK

Şakir Akdağ’ın anlattıklarıyla iyice gün yüzüne çıkan olayın aslında uzun yıllar önce benzer bir olayla atılmış dostluk köprüsünün gereği olduğu ortaya çıktı. Akdağ şunları söyledi; “1992 yılında Çiftlikköy Kooperatifi’nden 4 arkadaşımız Yunan sularında yakalandı. Teknelerine, ağlarına el konuldu. Arkadaşlarımız tutuklandı. Sakızlı Balıkçılar adeta ayağa kalktı. Türk Sahil güvenliğince el konulan ağlarını geri götürdüğümüz Kostas’ın akrabaları arkadaşlarımızın teknelerine 1 ay boyunca bakmakla kalmadı, tutuklu bulundukları hapishaneden çıkmaları için gereken kefalet ücretini kendi aralarında toplayıp ödediler. Teknelerini de hiçbir zarar görmeden serbest bırakılan arkadaşlarımıza geri verdiler. İşte bizleri yakınlaştıran dostluk süreci böyle başladı. Tam 17 yıl önce bize yapılan bu iyiliği hiç unutmadık. Öte yandan 3-4 yıl önce kötü bir havada denize açılan balıkçı arkadaşımız Şakir Erkul denizde kayboldu. Teknesi Sakız Adası yakınlarında bulundu. Şakir arkadaşımızı bulmak için bizden daha çok onlar mücadele etti. Teknesine sahip çıktılar” dedi. 

Haberin Devamı

OLAYIN DETAYLARI "EGE'DE SON SÖZ"DE

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!