İşte ABD'nin gözü kulağı

Güncelleme Tarihi:

İşte ABDnin gözü kulağı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2014 10:42

Eski FBI ajanı Edward Snowden ile birlikte ABD istihbaratına ait belgeleri ifşa eden eski Guardian muhabiri Glenn Greenwald, yeni kurduğu sitesinde telekulak skandalının merkezindeki Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu’nun geceleyin bir helikopterden çekilmiş yeni fotoğraflarını yayınladı.

Haberin Devamı

İNGİLİZ The Guardian gazetesinde Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) eski uzmanı Edward Snowden tarafından sızdırılan istihbarat raporlarının yayımlanmasıyla adından söz ettiren gazeteci Glenn Greenwald yeni kurduğu sitesinde, Amerikan istihbarat kurumlarının havadan çekilmiş yüksek çözünürlüklü fotoğrafları yayımlandı. Böylelikle Amerikan istihbarat kurumları ilk kez kurum tarafından değil, kurum dışından fotoğraflanmış oldu. Fotoğraflarda ABD istihbarat kurumlarından üç büyük ajans yer alıyor. Bunlardan ilki, Snowden’ın binlerce belgesini yayımladığı NSA’nın Fort Meade, Maryland’deki merkezi.

Amerikalı sanatçı, yazar ve araştırmacı Trevor Paglen tarafından izin alınarak çekilen fotoğrafların bir diğeri ise Ulusal Bilgi Toplama Kurumu’nun (NRO) Chantilly, Virginia’daki genel merkezi. Paglen’in “Snowden’ın sızdırdığı belgeler ortaya çıktıktan üç ay sonra bir helikopter kiralayıp, gece vakti buraların fotoğrafını çektim” dediği istihbarat kurumlarından üçüncüsü de Ulusal Coğrafi İstihbarat Ajansı’nın (NGA) Virginia’daki merkezi.Snowden, gizli belgeleri sızdığı için ABD’nin tepkisini çekmişti.

Haberin Devamı

İHA’lara istihbarat cepten
NSA tarafından yürütülen İHA (insansız hava aracı) operasyonlarının, casuslardan gelen bilgilere değil cep telefonları gibi elektronik izleme verilerine göre planlandığı iddia edildi. eBay’in kurucusu Pierre Omidyar’ın desteğiyle yayın hayatına başlayan internet dergisi Omidyar’da yer alan ve yazarlarından biri de Greenwald olan bir makalede, NSA’nın “hedef”in SIM kartının yerini tespit etmesinden sonra öldürme ya da yakalama operasyonunun yapıldığı belirtiliyor.

Cesur gazeteci
AYNI zamanda bir hukukçu olan ünlü gazeteci Glenn Greenwald, Edward Snowden’ın sızdırdığı ABD’nin gizli istihbarat belgelerini İngiliz Guardian Gazetesi’nde yayınladığı için hem ABD, hem de İngiltere hükümetlerinin hedefi haline gelmişti. Ekim ayında Guardian’dan ayrılan ve NSA belgelerini yayınlamak için kendi sitesi “The Intercept”i kuran Greenwald, tüm baskı ve tehditlere rağmen araştırmacı gazeteciliğe devam etmeye kararlı olduğunu söylüyor. Greenwald’ın sevgilisi David Miranda, geçen ağustosta Londra’daki Heathrow havaalanında gözaltına alınmış ve gizli belgeleri taşıdığı için “terörizm”le suçlanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!