İstanbul'u Dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu Dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2000 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

Acemi şirket çöpü 15 günde toplayabildi

KADIKÖY

Önceki gün Kalamış'tan arayan okurumuz, 15 gündür Selahattin Pınar Sokak'ta çöplerin toplanmadığını bildirdi. Sokakta çöp dağları oluşmuş, kokudan geçilmez olmuştu. Ertesi sabah görüntü almak üzere olay yerine gittiğimizde çöplerin nihayet geceyarısı toplandığını gördük. Apartmanların kapıcıları yığılma nedeniyle kırılan konteynırları tamir etmeye çalışıyordu.

Kadıköy Belediyesi'ni aradığımızda sorunun acemilikten kaynaklandığını öğrendik. Çünkü belediye sınırları dahilindeki tüm çöp toplama işleri özel bir şirkete ihale edilmişti. Belediye yetkilileri, daha iyi hizmet verebilmek amacıyla temizlik işlerini özelleştirdiklerini söyledi. Mevcut 430 personel ile her geçen gün büyüyen ilçede istedikleri kaliteyi yakalayamadıklarını anlattılar.

350 personel

Altaş Temizlik Hizmetleri isimli firma, 1 trilyon 60 milyar liralık ihaleyi yüzde 17,5 indirim yaparak kazanmış. Çöp toplama, sokakların ve semt pazarlarının temizliği işleri son bir haftadır onların sorumluluğu altında.

Maltepe Belediyesi'nin de temizlik işlerini üstlenen firmanın, 8'i belediyeden kiralanan toplam 53 kamyonu ve 350 personeli var. Belediyenin mevcut 430 temizlik personeli de onlara yardımcı oluyor. İhale şartlarına göre hergün belirli saatlerde çöpleri toplamaları gerekiyor. Kadıköy Belediyesi yetkilileri ilk hafta aksamaların meydana geldiğini saklamıyor. Firma bölgenin coğrafi koşullarını bilmediğinden atlanan sokaklar oluyor. Hangi sokağa nereden girildiğini bilmedikleri için belediye personeli onlara rehberlik etmeye çalışıyor. Belediye bünyesinde mobil Denetleme Karakolları da oluşturulmuş. Ekipler tüm gün boyunca çöpü alınmayan, atlanan, önceliği olan sokakları belirleyip, şirkete bildiriyor. Ancak anlaşılan o ki, Kalamış Selahattin Pınar Sokağı 15 gün boyunca farkeden olmamış.

Banu TUNA

Çöpler 3 günde bir toplanırsa

GÜMÜŞSUYU

TAKSİM Gümüşsuyu'ndan bir başka çöp manzarası. Yer tam Japon Konsolosluğu'nun arkası. Üç gündür toplanmayan çöpler duvar diplerinde yığınlar oluşturmuş. Mahalle sakinlerinin yazdığı mektubu kısaltarak aktarıyoruz:

‘‘Semtimiz yaklaşık 3 yıldır çöp problemi ile karşıkarşıya. Daha önceki yıllarda çöpler apartmanlarda tutulup, çöp kamyonunun geleceği günlerde çıkarılırdı. Kamyonlar hemen hergün semtimize uğrardı. Son üç yıldır ise haftada sadece 2 gün uğruyor. Belediyenin gerekçesi ise sokakların darlığı ve trafik nedeniyle kamyonların hergün gelemeyeceği. Bu nedenle insanlar artık çöpleri apartmanlarında tutmak yerine sokağa atmaya başladılar. Üç yıldır ilkbahardan sonbaharın sonuna kadar semtimizde sivrisinekler eksik olmuyor. Yazın en sıcak günlerinde dahi sinek ve koku nedeniyle camlarımızı açamıyoruz. Üstelik çöplerde gezinen fareler de cabası. Sorunu belediye yetkililerine defalarca ilettik. İnsanlar sorumlu davranmıyor diyorlar. Çözümü yine de belediyenin bulması gerekmez mi? Büyük çöp konteynırlarının soruna çözüm olacağı düşüncesindeyiz’’.

Bankada dayak yiyen müşteri!

TELEVİZYONLARDA ardarda banka reklamları: Hepsi de en iyi, en güzel, en teknolojik bankacılık bizde diyorlar. Artık şubeye gelmenize de gerek yok! Bir tuşa dokunun, yeter.

Önceki gün Emlak Bankası'nın Mecidiyeköy Şubesi'ne giden okurumuzun başına gelenleri öğrenince, belki de gerçekten telefonlu bankacılığın daha güvenli olduğunu düşündük. Çünkü bu sayede hiç değilse kendinizi bankanın güvenlik görevlilerinin sillelerinden ve küfürlerinden korumuş olursunuz!

Dün bizi arayan okurumuz, Emlak Bankası Mecidiyeköy Şubesi'nde sadece güvenlik görevlisinin değil şube yönetiminin de kötü muamelesine maruz kaldığını aktardı. Bahçelievler'de oturan ve işyeri Mecidiyeköy'de bulunan kadın okurumuz kendince haklı nedenlerle adının gizli tutulmasını istedi.

Yumruk ve hakaret

Okurumuz 9 Şubat günü işyerinden izin alarak telefon faturası yatırmak üzere Emlak Bankası'nın Mecidiyeköy Şubesi'ne gitti. Ancak banka öğle tatiline gireli 15 dakika olmuştu. Kapı yine de açıktı, içeri girdi. Karşısına çıkan Abdullah Yaşar isimli güvenlik görevlisi öğle tatili olduğunu hatırlattı ve çıkmasını istedi.

Buraya kadar herşey çok normal gibi görünüyor. Fakat okurumuz dışarısı soğuk olduğundan içeride beklemek isteyince işler değişiyor. Anlaşılan üzerindeki üniformadan başı dönen görevli, el kol hareketleri ile ‘‘ çabuk dışarı çık. Benim Valilik'ten iznim var’’ diyor. Bununla yetinmeyip okurumuzun omzundan tutarak dışarı fırlatıyor. Maruz kaldığı muamele karşısında sinirlenen kadın karşı koymaya çalışıyor. Bunun üzerine çileden çıkan güvenlik görevlisi okurumuzu bir yumrukta yere seriyor. Hızını alamayarak bir de tekmelemeye başlıyor. Bu arada sözle hakaret etmeyi de ihmal etmiyor.

Telefonda tehdit

Olaya müdahale eden banka memurlarının görevliyi sakinleştirmesi mümkün olmuyor. Kadını yerden kaldırıp, müdür yardımcısı Mustafa Kabataş'ın odasına götürüyorlar. Abdullah Yaşar özür dilemek üzere odaya getiriliyor. Ancak burada da hakaret etmeye devam ediyor Yaşar. Üstelik müdür yardımcısının da görevliyi sakinleştirmek yönünde pek bir gayreti olmuyor.

Okurumuz ertesi gün müdür yardımcısı Mustafa Kabataş'ı arayarak, kendisinin şikayette bulunmak üzere karakola gideceğini, Abdullah Yaşar'ın da orada bulunmasını istediğini bildiriyor. Kabataş son derece kaba bir biçimde, istediğini yapabileceğini söyleyip telefonu yüzüne kapatıyor. Tehdit etmeyi de ihmal etmiyor.

Tüm bunları sormak üzere Emlak Bankası Mecidiyeköy Şubesi'ni aradık. Müdür Yardımcısı Kabataş ‘‘Evet böyle bir olay oldu’’ dedi.

Güvenlik görevlisinin hala görevde olup olmadığını sorduğumuzda ise, ‘‘Adamı işten atacak halimiz yok. Olay daha dün oldu. Hemen bugün disiplin cezası mı verelim?’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!