İstanbul'u Dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu Dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2000 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

İSKİ: Kesintilere hazır olun!

Büyükçekmece'deki heyelan, bölgede su kesintilerine neden oluyor. İSKİ Sazlıdere Barajı'nı devreye soktu, 15 gün sonra da Pabuçdere Barajı devreye girecek. Ancak bu 15 günde ara ara su kesintisi olabilecek.

Büyükçekmece-Bahçelievler arasında oturan 1.5 milyon kişi geçtiğimiz bir hafta boyunca susuz kaldı. Gazetemizi telefon ve faks yağmuruna tutan okuyucular, su kesintisinin nedenini dün Hürriyet İstanbul'un ‘‘Büyük Heyelan'' başlıklı manşet haberinden öğrenebildiler.

İSKİ'nin, Büyükçekmece isale hattının bulunduğu bölgede büyük bir heyelan meydana gelmiş ve 2 bin metrelik isale hattı boruları zarar görmüştü. 2 Şubat salı günü meydana gelen bu heyelandan sonra İSKİ, bir an önce bölgeye su verebilmek için kolları sıvadı ama çalışmalar beş günde tamamlanabildi. Geçtiğimiz pazar gününden itibaren de Büyükçekmece'ye geçen yıl devreye alınan Fatih Sultan Mehmed Han Arıtma Tesisi aracılığıyla Sazlıdere suyu verilmeye başlandı. Ancak bu çözüm de bölgenin su ihtiyacını karşılamaya yetmiyor. Bu nedenle İSKİ, iki hafta içinde Terkos-İkitelli isale hattını da devreye sokmayı planlıyor. Buradan yapılacak geçici bir hatla B.Çekmece, Avcılar, Bahçeşehir, K.Çekmece, Sefaköy ve Esenyurtlular Pabuçdere Barajı’ndan gelecek Istranca derelerinin suyunu içecekler.

Bütün gün kesilirse duyururuz

Bu arada İSKİ, heyelanda zarar gören Büyükçekmece isale hattını bir ayda onarmayı ve tekrar devreye sokmayı planlıyor.

Şu anda su alamayan ilçe olmadığını söyleyen İSKİ yetkilileri şu açıklamayı yaptı: ‘‘Su ihtiyacı inanılmaz boyutta. Bu nedenle önümüzdeki 15 gün boyunca kısa süreli su kesintileri yaşanabilir. B.Çekmece isale hattı devreye girene kadar da ani elektrik kesintisi, su azlığı ve pompa arızalarında birer ikişer saatlik su kesintisi ihtimali var. Bütün günü kapsayan kesintilerde de önceden açıklama yapacağız.''

Bu arada hálá suları akmayan Avcılar ve Esenyurtlular’a da Sefaköy'den çekilen yedek bir hatla su verilmeye başlandı. İSKİ'nin asıl endişesi ise, heyelan boyutlarının daha da artması. Çünkü bilimadamlarına göre, 17 Ağustos depreminden beri toprakta ciddi bir hareket gözleniyor. Daha önce milimetrik düzeyde hareket eden toprakta son altı aydır birer metreyi bulan hareketlilik ölçülüyor. Yani bölgede önümüzdeki günlerde başka yerlerde de heyelan olabileceği endişesi hakim.

Ne oldu

Büyükçekmece-Bahçelievler arasındaki 1.5 milyon kişinin bir haftadır susuz kalmasının nedeni heyelan. Büyükçekmece isale hattının bulunduğu bölgede toprak dört metre kayarak 2 bin metrelik su borusu hattını kırdı.

Ne yapıldı

Beş gün çalışıldı, pazardan itibaren Fatih Sultan Mehmed Han Arıtma Tesisi aracılığıyla Sazlıdere suyu verilmeye başlandı. Ancak bu hat su ihtiyacını karşılamaya yetmiyor. 15 güne kadar dün açılışı yapılan Pabuçdere Barajı'nın suyu da bölgeye akıtılacak.

Ne olacak

Su azlığı, elektrik kesintileri ve pompa arızalarına karşı İSKİ uyarıyor. Kısa süreli su kesintileri olabilir. Bu kesintiler bir günden fazla sürecekse İSKİ daha önceden uyaracak. Ayrıca suyun yetmediği bölgelerde tankerle su dağıtılacak.

Sevinç YAVUZ

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

Hani suyu İSKİ verecekti?

Beylikdüzü

İSKİ heyelan nedeniyle susuz kalan vatandaşlara tankerlerle ücretsiz su dağıtacağını duyurmuş, halkı bir nebze olsa rahatlatmıştı. Beylikdüzü Marmara Evleri'nden arayan okurlarımız da bu haktan yararlanmak istediklerini belirttiler. Marmara Evleri'nde 2 bin 700 konut bulunuyor. Sitede bulunan 3 kuyudan ana depoya su pompalanıyor ancak yeterli olmuyor. Bu nedenle site yönetimi tankerle su satın almak durumunda kalmış. Bedeli ise daire başına 3 milyon lira. Okurularımız soruyor: ‘‘Suyu hani İSKİ verecekti?''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!