İstanbul'u Dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu Dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 1999 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

ALKIŞLAR

Birkaç saat hayat kurtarır

Düzce Depremi sonrasında istek hatlarını iptal eden Metro FM'i alkışlıyoruz. Her önemli sarsıntının ardından telefonlarda kilitlenme olduğu için, herkesin acil olmayan görüşmelerini birkaç saat ertelemesi gerekiyor.

Yaşanılan son Düzce depremi bir kez daha ortaya koydu ki her sarsıntının ardından telefonların uzunca bir süre kilitlenmesi adetten. Her önemli sarsıntının ardından, başlarına birşey gelmiş olabilecek yakınlarımızdan bir haber alabilmek için saatlerce telefonu düşürmeye çalışmak, sinirden ve meraktan saatlerimizi elimizde telefonla geçirmek zorunda kalıyoruz.

Bunun bir kaç nedeni var. Öncelikle teknik nedenler: Sarsıntılar nedeniyle cep telefonlarının yerüstündeki iletici istasyonları hasar görebiliyor. Bu da kullanılabilir hat sayısını doğal olarak azaltıyor.

İkinci neden, şimdiye kadar iki tanesi hariç, başka firmalara bu sektöre girmeleri için izin verilmemiş, ortam yaratılmamış olması. TELSİM ya da TURKCELL'de herhangi bir sorun yaşanıyorsa bütün Türkiye'de cep telefonları bir anda ıskartaya çıkabiliyor.

Bunlar teknik ya da resmi kişilerin ilgi alanlarına giren, bir an önce önlem almaları gereken konular. Ancak sıradan telefon abonelerinin de üstüne düşenler var.

Göçük altından telefon

Böyle zamanlarda, hayati olamayan konuşmalarımızı belki bir iki saat ertelemek bizleri çok etkilemeyebilir ancak arkadaşının, eşinin, çocuğunun ya da ailesinin sağ olduğunu haber alacak biri için çok şey değiştirir.

Hele göçük altında kalmış, sağ ve kurtarılabilir durumda olduğunu ancak telefonla bildirebilecek depremzedeler olduğu düşünülürse...17 Ağustos Depremi'nde, göçük altından yakınlarına telefonla ulaşan depremzedeler olmuştu.

Bu aşamada sadece kişilere değil, kuruluşlara da görev düşüyor. İşte bugün bunlardan birini alkışlamak istiyoruz: Metro FM.

Düzce Depremi olduğu sırada ben Metro FM dinlemekteydim ve adını bilmediğim spiker yayına ara vererek, dinleyicilerden istek parça ve benzer şeyler için radyoyu aramamalarını, istek hatlarının kısa bir süre kaldırıldığını duyurdu.

Belki de birçok insan, Metro FM'in yaptığı bu uygulama sayesinde boşalan hatlarla yakınlarından haber alabildi.

Metro FM'i bu tavrından dolayı kutlarken bunun diğerlerine de örnek olmasını diliyoruz.

Savaş ÖZBEY

Adalar’da yeni sağlık hizmeti

Adalılara müjde! Artık SSK ve Bağ-Kur'a bağlı çalışanlarla yakınları ve emeklilerin sağlık sorunları için İstanbul'a taşınmaları gerekmeyecek. Adalar Belediyesi doktorları tarafından ilk kez böylesine yoğun bir şekilde muayene ve poliklinik hizmetleri verilmeye başlandığını belirten Adalar Belediye Başkanı Coşkun Özden, tüm adalarda bu hizmetin verildiğini belirtti. Özden ayrıca sağlık konusuna önemle eğildiklerini açıklayarak geçenlerde Adalara gelen Sağlık Bakanı Osman Durmuş'a adalardaki sağlık sorunlarını anlattıklarını ve birçok söz aldıklarını söyledi. Devlet hastanesindeki eksiklikler konusunda belediyenin devreye girdiğini vurgulayan Özden, eksik ve çok önemli olan röntgen cihazı ile gerekli teknik cihazların alımında bulunulduğunu kaydetti.

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

Bu bina her an yıkılabilir

CADDEBOSTAN

Caddebostan, Hamam Sokak arkası, Hamam Çıkmazı'nda Koçoğlu apartmanı arkasındaki bir bina, çevre sakinlerinin kabusu haline gelmiş. Bu bina, tam altı yıldır inşaat halinde ve iki katı kaçak. Belediye tarafından inşaat durdurulmuş, ceza kesilmiş. Ancak bina, öylece yarım bırakılmış halde duruyor. Depremde hasar gördüğü, merdivenlerde çökme ve duvarlarda çatlak meydana geldiği söyleniyor. Çevre binalarda oturanlar bir an önce bu bina ile ilgili sonuçlandırıcı bir işlem yapılmasını istiyor. Çünkü artçı sarsıntıların beklendiği şu günlerde yıkılma tehlikesi herkesi endişelendiriyor.

Çeşmenin suyuna ne oldu?

KOZYATAĞI

Kozyatağı, Sahrayıcedid’ten arayan bir okurumuz, semtlerinde bulunan tarihi çeşme ile ilgili bir şikayetini bildirdi. Dediğine göre orta ve dar gelirli semt sakinlerinin, içecek su ihtiyacını karşılayan Kayışdağı memba suyunun aktığı tarihi çeşmenin suyu 20 gündür gibi ipincecik aktıktan sonra, dün tamamiyle kesilmiş.

Okurumuz, semt halkının yıllardır ihtiyacını gideren çeşmenin suyunun neden akmadığını merak ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!